Šv. Apolonijos diena: stiprios bendruomenės šventė

Emilija Lipskytė
2022-02-21
Vasario 9-oji dieną Šv. Apolonijos sergėjami odontologai kiekvienais metais susirenka pasveikinti ir pagerbti tuos, kurie savo įdirbiu stiprina bendruomenę. Tik šiais metais vykęs renginys ypatingas – sveikinimai laureatams keliavo ne nuotoliniu būdu kaip pernai. Odontologų bendruomenė plojimais apdovanojo kolegas gyvame renginyje.
Šv. Apolonijos diena: stiprios bendruomenės šventė
Po metų pertraukos, kada bendravimas buvo persikėlęs į internetinę erdvę, 2021-ųjų metų labiausiai nusipelnę odontologų bendruomenės nariai buvo apdovanoti istoriniuose Valdovų rūmuose.

Komentaras
Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė:


- Ši šventė mūsų bendruomenei ypač svarbi. Skiriamės nuo kitų dėl savo bendrystės ir vieningumo, todėl tokia profesinė šventė mums yra proga dar labiau sustiprinti tarpusavio ryšius, pasidalyti per pastaruosius metus tekusia sėkme bei išbandymais.
Šiemet Šv. Apolonijos dieną minėjome ypatingoje vietoje – didinga Lietuvos istorija alsuojančiuose Valdovų rūmuose. Ši vieta svarbi kiekvienam lietuviui istoriniu aspektu, todėl pasidžiaugti kolegų laimėjimais būtent čia – neeilinė akimirka.
Labai džiaugiuosi dėl šiemetinių laureatų – V.Bučienės, E.Kučinskienės, A.Milaševičienės ir Ž.Raščiaus. Jie savo pavyzdžiu rodo, kodėl odontologų ir burnos sveikatos priežiūros specialistų profesija yra tokia svarbi. Jie ne tik pavyzdingai dirba savo darbą, bet šviečia bei ugdo jaunąją kartą, populiarina mūsų profesiją ir suteikia kolegoms progą siekti tokių pat, o gal ir didesnių aukštumų.

Tikiu, kad ateityje turėsime dar daugiau mūsų bendruomenės herojų, kuriems dėkosime už jų darbą ir atsidavimą odontologijai.

 
Istorija alsuojanti diena
Po metų pertraukos, kada bendravimas buvo persikėlęs į internetinę erdvę, 2021-ųjų metų labiausiai nusipelnę odontologų bendruomenės nariai buvo apdovanoti istoriniuose Valdovų rūmuose. Svarbiausia Šv. Apolonijos statulėlę, kurios įteikimą lydėjo audringos ovacijos, gavo gydytoja odontologė-ortopedė Vilija Bučienė. Gydytoja atstovauja pirmajai nepriklausomos Lietuvos Respublikos medikų kartai – 1995 metais baigė Kauno medicinos akademijos odontologijos programą.
 
V.Bučienė, kolegų teigimu, nuo pat pirmųjų mokslo dienų iki dabar išlaikė savo srities profesionalumą, atsidavimą bendruomenei bei gebėjimą uždegti kitus tikslų siekimu. Gydytoja ne tik profesionaliai dirba pagal specialybę, bet ir nuolat plečia žinias: dalyvauja tarptautinėse konferencijose, domisi naujausiomis technologijomis bei naujų galimybių atvežimu į Lietuvos odontologijos praktiką. Nuo 2005 m. Odontologų rūmų narė buvo įvertinta ne kartą ir kolegų: keturis kartus vadovavo Odontologų rūmų Vilniaus teritoriniam skyriui.
 
Šią įsimintiną dieną nuskambėjo ir prasmingi žodžiai, apibūdinantys kiekvienos nominacijos svarbą. Burnos higienistės nominaciją atsiimanti Ernesta Kučinskienė tarė: „Tai ne vienerių, o viso dešimtmečio apdovanojimas, nes būtent tada gavau burnos higienistės diplomą.“ Laureatė ir toliau plečia žinių bagažą: pernai baigė LSMU Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakultete papildomas visuomenės sveikatos studijas ir toliau mokslo vaisius raško magistrantūros studijose. Prieš šešerius metus grįžusi į gimtąjį Alytaus miestą papildomai užsiima ir prevencine veikla – skaito šviečiamąsias paskaitas apie burnos sveikatą vaikams ir suaugusiems.
 
Dantų techniko nominacija atiteko Žydrūnui Raščiui. Prieš trisdešimt metų įgijęs dantų technologo specialybę, jis ir šiandien tęsia sėkmingą karjerą bei žiniomis dalijasi su kolegomis: 1997 m. jo įkurtoje dantų technologijos laboratorijoje profesinius įgūdžius tobulina Kauno ir Utenos kolegijų dantų technologai. Kaip renginio metu pasakytoje kalboje pabrėžė Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė: „Kiekvienas bendruomenės narys ne tik darbe, bet ir kasdienybėje daro mažus ir didelius stebuklus“. Ne išimtis ir Ž.Raščius, kuris daug laiko skiria ne tik karjerai, bet jau daugiau nei dvidešimt metų yra tarptautinės klubų asociacijos LIONS, puoselėjančios pilietines vertybes bei teikiančios humanitarinę pagalbą, narys. Jis nuolat remia meno renginius, leidinius, menininkus, skiria lėšas labdaros ir paramos fondams.
 
Gydytojo odontologo padėjėjo nominacija buvo įteikta Aidai Milaševičienei. Laureatės kolegos itin nuoširdžiai ir šiltai atsiliepia apie kolegę, dėkoja jai už profesionalumą. A.Milaševičienė dažnai vadovauja studentų praktikoms darbo vietoje, o taip pat neatsisako padėti Panevėžio kolegijos Biomedicinos mokslų fakultetui vykdant burnos priežiūros studijų programas.


 
Kitos padėkos
Renginio metu sužibėjo ne tik pagrindiniai keturi laureatai, bet aplodismentai lydėjo ir kitus, specialiomis padėkomis apdovanotus odontologų bendruomenės narius.
Jos atiteko dantų technikui Vytautui Čeplauskui, gydytojai vaikų odontologei Valei Grigalauskienei, gydytojai odontologei endodontologei Daivai Janavičienei, burnos higienistei Monikai Jarutei, gydytojai odontologei Miglei Kalinaitei, gydytojo odontologo padėjėjai Ingai Kaveckienei, gydytojai odontologei Julijai Lesevičienei, gydytojai odontologei Kristinai Masiulienei, UAB „Baltijos odontologijos centras“ vadovui Sauliui Matulioniui, gydytojo odontologo padėjėjai Janinai Povilaitienei, gydytojui periodontologui Algirdui Puišiui, dantų technikei Zitai Rašimienei, burnos higienistei Gitanai Rėderienei, gydytojui burnos, veido ir žandikaulių chirurgui doc. dr. Daliui Sakavičiui, gydytojai odontologei Dainai Simutienei, dantų technikei Rimai Vaitkienei ir gydytojo odontologo padėjėjai Danutei Žarinskienei.
 
Turiningi metai
Odontologų bendruomenė gali pasigirti ne tik vieningumu, bet ir pasiektais aukštais rezultatais Lietuvoje bei pasaulyje. Pernai galima išskirti keletą įvykių, kurie verti dėmesio. Pirmiausia burnos higienistė Gitana Rėderienė tapo Europos burnos higienistų federacijos prezidente. Kitas svarbus įvykis pasauliniu mastu – Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė išrinkta Skandinavijos odontologijos mokslo tyrimų asociacijos prezidente.

 
Pasiekimai džiugina ir pačioje Lietuvoje: Odontologų rūmų Vilniaus skyriaus vadovė Auristida Gerliakienė tapo Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininke. Prof. habil. dr. Ričardas Kubilius apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, o gydytojas odontologas Romas Abunevičius apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“. Gydytojas įvertintas dėl reikšmingo prisidėjimo prie skurdą ir socialinę atskirtį mažinančių iniciatyvų, paslaugų kūrimo Lietuvoje bei visuomenės atgręžimo į labiausiai pažeidžiamas žmonių grupes, socialinės pagalbos jiems suteikimo bei savanorystės skatinimo.

 
Komentaras
Šv. Apolonijos statulėlės laimėtoja, gydytoja odontologė-ortopedė Vilija Bučienė:

- Mūsų nelengvo kasdieninio gyvenimo viešas įvertinimas, juolab apdovanojimas, svarbus net ir savimi pasitikinčiam profesionalui.
Dvidešimt septynerius metus dirbau su pacientais, keturiolika metų vadovavau Lietuvos odontologų rūmų Vilniaus teritoriniam skyriui, kuriam priklauso pustrečio tūkstančio narių. Ką tai reiškia? Ogi, tekdavo kiekvienais metais organizuoti po du tris renginius, į kuriuos susirinkdavo po du tris šimtus klausytojų. Į kiekvieną tekdavo kalbinti ir kviesti žymiausius mūsų odontologus, teisininkus, įvairių medicinos sričių ir medicinos įstaigų apsaugos, priežiūros ir kitus specialistus. Tai nematomas, bet sunkus darbas. O tai, kad jis viešai įvertintas, – malonu ir svarbu.
 
Visiems kolegoms norėčiau palinkėti profesinio tobulėjimo. Per visą vadovavimo laiką Vilniaus skyriui teko su kolegomis nagrinėti beveik penkiasdešimt Vilniaus miesto ir regiono pacientų skundų, net trisdešimt devynis kartus buvau skundų tyrimo komisijos pirmininkė. Ištikusių konfliktų su pacientais tyrimas, susitikimas su jais ir gydžiusiais odontologais, kartais net dalyvavimas teisme atėmė nemažai laiko, energijos ir nervų. Visa ši patirtis tik įtikindavo, kad mūsų darbe svarbiausia – profesinė atsakomybė. O kad būtų paprasčiau tvarkyti profesinio licencijavimo dokumentaciją, palinkėčiau, kad Seimas grąžintų šią pareigą Odontologų rūmams.
 
Ir svarbiausia šia proga palinkėčiau mūsų bendruomenei sėkmės, sutelktumo, glaudaus bendravimo visuose Odontologų rūmų teritoriniuose skyriuose, kur dirba puikūs specialistai.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris