Pareigūnai žada naujausius kibernetinio saugumo standartus pacientų registracijos sistemai

BNS
2019-07-08
Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino kibernetinio saugumo reikalavimus kuriamai naujai pacientų registracijos sistemai, pirmadienį pranešė valstybės valdomas Registrų centras.
Šie reikalavimai įvesti nustatant tvarką, kaip bus tvarkomi pacientų ir sveikatos priežiūros įstaigų duomenys.
Pareigūnai žada naujausius kibernetinio saugumo standartus pacientų registracijos sistemai
„Naujoji pacientų registracijos sistema sujungs daug skirtingų sveikatos priežiūros įstaigų informacinių sistemų, tad vieninga tvarka, informacinę visuomenę tenkinantys IT ištekliai ir aiškus reglamentavimas, kaip bus užtikrinamas šiose sistemose kaupiamų ir tvarkomų duomenų saugumas, yra būtini“, – pranešime cituojama sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

 
„Naujoji pacientų registracijos sistema sujungs daug skirtingų sveikatos priežiūros įstaigų informacinių sistemų, tad vieninga tvarka, informacinę visuomenę tenkinantys IT ištekliai ir aiškus reglamentavimas, kaip bus užtikrinamas šiose sistemose kaupiamų ir tvarkomų duomenų saugumas, yra būtini“, – pranešime cituojama sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.
„Labai svarbu, kad sveikatos priežiūros įstaigos atsakingai ir toliaregiškai vertintų prisijungimą prie šios sistemos ne kaip prievolę, o būtiną sveikatos sistemos dalį, siekiant optimizuoti ir skaidrinti procesus. Dėl to laimės ir sveikatos priežiūros įstaigos, ir pacientai“, – pridūrė ji.

 
Patvirtinti dokumentai nustato saugumo politiką, paremtą naujausiais kibernetinio saugumo reikalavimais, kuri bus taikoma vystant visas elektroninės sveikatos informacines sistemas, teigiama pranešime.
Juose nustatyti pagrindiniai principai, veiklos kryptys, atsakomybės sritys, vieningi rizikos vertinimo kriterijai ir procesai.
Registrų centro sukurta naujoji išankstinė pacientų registracijos sistema pakeis portalą sergu.lt ir bus sujungta su e. sveikatos sistema.
Sistemą jau išbandė trys Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigos: Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos, Centro poliklinika ir Karoliniškių poliklinika.
 

Kitą savaitę Registrų centras pradeda konsultacijas su didžiosiomis šalies sveikatos priežiūros įstaigomis, kurių metu aptars sistemų integracijos klausimus.
Šiuo metu skirtingos sveikatos priežiūros įstaigos naudoja atskiras pacientų registracijos informacines sistemas.
„Mūsų tikslas – užtikrinti, kad sukurta naujoji išankstinė pacientų registracijos sistema atitiktų pacientų ir specialistų lūkesčius. Pacientai dėl šių pasikeitimų neturi patirti jokių nepatogumų, todėl perėjimą prie naujos sistemos vykdysime palaipsniui ir atsakingai“, – pranešime cituojamas Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius.
 
Sveikatos priežiūros įstaigos į pacientų registravimo sistemos gamybinę aplinką bus prijungiamos po truputį. Kol visos sveikatos priežiūros įstaigos bus prijungtos prie naujosios sistemos, veiks ir portalas sergu.lt.
Šiuo metu veikiančios skirtingos pacientų registracijos sistemos neleidžia vienoje vietoje matyti visų sveikatos priežiūros įstaigų specialistų užimtumo, todėl sujungus e. sveikatą ir pacientų registravimo sistemą bus galima efektyviau planuoti gydytojų darbo laiką, o pacientai laiku gaus sveikatos priežiūros paslaugas, teigia Registrų centras.
Naujoje sistemoje bus apie 900 sveikatos priežiūros įstaigų.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris