Pyragas tiesiai nuo didikų stalo

Janis Muchks
2020-11-06
Lapkričio 6 d. Lietuvos švenčiama jau tradicija tapusi Pyragų diena. Jos metu įstaigų bei įmonių darbuotojai atsineša namie iškeptus tortus ir pyragus, kuriuos siūlo kolegoms. Visa tai daroma su tikslu iš kolektyvo surinkti tam tikrą sumą pinigų, kuri po to būna paaukota pasirinktai labdaros organizacijai.
Kadangi kiekvienas kolega paaukoja tokią sumą, kokią pageidauja, – tikriausiai vertėtų pasiūlyti ką nors išties ypatingo ir įsimintino.
Pyragas tiesiai nuo didikų stalo
Velingtono kepsnys dėl sudėtinių dalių, visų pirma – jautienos nugarinės išpjovos, brangiausios jautienos rūšies yra laikomas prabangos patiekalu.

Velingtono kepsnys (Beef Wellington)
Patiekalas pavadintas Arthur Wellesley garbei. Šis vyras garsėja tuo, kad Vaterlo mūšyje nugalėjo Napoleoną ir buvo apdovanotas pirmojo Velingtono kunigaikščio titulu.
Išlikę liudininkų pasakojimai, kuriuose teigiama, kad A.Wellesley buvo itin abejingas maistui. Abejingas tiek, kad jo asmeniniai virėjai, kurie, kaip ir pridera kilmingojo dvarui, buvo aukščiausios klasės, manė, jog jų kulinarinis talentas tiesiog švaistomas. Dažnas šios profesijos atstovas, padirbėjęs pas šį didiką, po kurio laiko ieškodavo pripažinimo kitur.
Tačiau buvo vienas patiekalas, kurio A.Wellesley negalėjo atsivalgyti. Jį sudarė jautiena, grybai, maderijos vynas ir krosnyje apkepta, aukso spalvos traški tešla. Šio delikateso karžygys reikalaudavo per kiekvieną jo rezidencijoje organizuojamą pokilį.

 
Apsišarvokite kantrybe
Kad pagamintumėte išties pavadinimo reputaciją atitinkantį Velingtoną, prireiks įdėti pastangų bei kelių aukštos kokybės ingredientų.
Pirmasis ir pats pagrindinis – vienas kilogramas geros kokybės brandintos jautienos išpjovos. Kiekis priklauso nuo ketinamo kepti pyrago dydžio, tačiau standartinis kulinariniuose puslapiuose randamas variantas yra vienas kilogramas. Atsižvelgiant į tokį išpjovos kiekį taip pat prireiks 3-4 šaukštelių alyvuogių aliejaus. Apytiksliai 250 gramų pievagrybių, tačiau juos galima pamaišyti ir su laukiniais grybais. 50 gramų sviesto. Vienos didesnės čiobrelio šakelės. 100 mililitrų baltojo sauso vyno. 10-12 pjausnelių vytinto kumpio. 500 gramų šaldytos sluoksniuotos tešlos pakelio. Šiek tiek miltų bei dviejų kiaušinio trynių ir vienos stiklinės vandens.
 
Įkaitinkite orkaitę iki 220 C ir, ištepę išpjovos gabalą alyvuogių aliejumi, apiberkite druska bei pipirais, o tada įdėkite jį vidun penkiolikai minučių, jei pageidaujate mažai iškepusio, ir dvidešimčiai, kad gabalas iškeptų vidutiniškai. Iškeptą mėsą įdėkite į šaldytuvą dvidešimčiai minučių.
Kol jautiena šąla, sukapokite grybus iki konsistencijos, kuri primintų trupintą duoną. Keptuvėje pakaitinkite sviestą ir du šaukštelius alyvuogių aliejaus. Įberkite grybus ir pamaišydami kepkite juos apie dešimt minučių pabarstę kapotu čiobreliu. Maišykite, kol visi ingredientai taps vienodos konsistencijos mase.
 
Paskaninkite mišinį prieskoniais pagal savo skonį ir įpilkite šimtą mililitrų sauso baltojo vyno. Kaitinkite masę keptuvėje lėtai maišydami.
Ant didelės kapojimo lentos patieskite plėvelės, ant jos vieną šalia kito sudėkite plonyčius vytinto kumpio pjausnelius. Tarp jų neturi likti tarpų. Padarykite dvigubą sluoksnį.

Pusę mišinio iš keptuvės tolygiai išskirstykite ant kumpio gabaliukų, viduryje padėkite iš šaldytuvo ištrauktą atšalusią išpjovą ir likusiu mišiniu atsargiai apgaubkite gabalą.
 
Plėvelės pagalba apsukite jautienos gabalą kumpiu bei grybų ir vyno mišiniu. Sukite, kol gausis į dešrą panaši forma. Ji turi būt susukta pakankamai tampriai, kad visas turinys įgautų formą. Įdėkite viską į šaldytuvą ir išimkite sluoksniuotą tešlą.
Ištieskite lakštą kepimo popieriaus, paberkite ant jo šiek tiek miltų ir patieskite ant jo trečdalį 500 gramų pakuotės sluoksniuotos tešlos.
Išvyniokite atšalusią masę iš plėvelės ir padėkite ant ištiestos tešlos per vidurį. Suplakite du kaušinio trynius ir patepkite tešlą iš visų kraštų aplink jautienos gabalą.

 
Atsargiai patieskite likusius sluoksniuotos tešlos gabalus ant viršaus ir įvyniokite visą joje apgaubtą masė tolygiai. Šakute sulipdykite skyles kraštuose.
Visą paviršių dar kartelį ištepkite kiaušinio tryniu ir peilio pagalba pažymėkite tešlos paviršių lygiais tarpais. Taip kepimo metu susidarys gražus raštas, o taip pat aiškiai matysis pjovimo vietos.
Velingtonas paruoštas. Beliko jį iškepti. Tačiau prieš tai jį reikia šaldyti dar iki 24 valandas.
Kai jis bus paruoštas kepti, įkaitinkite orkaitę iki 200 C ir, jei tai įmanoma, įjunkite orkaitės vėjelį.
Kepkite Velingtoną 20-25 minutes vis patepdami kiaušinio tryniu, kol tešla taps traški ir aukso spalvos.
Leiskite Velingtonui 10 minučių pailsėti ir supjaustykite storais gabalais.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...
    R.Gailiuvienė: pokalbis su draugu kartais atstoja psichoterapiją

    R.Gailiuvienė: pokalbis su draugu kartais atstoja psichoterapiją

    „Bendravimas – labai svarbus gyvenime“, – sako Raseinių psichikos sveikatos centro direktorė, gydytoja psi...

    Budinti vaistinė


    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...
    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Superbakterijas naikins... išmatomis

    „Per pastaruosius 20 metų požiūris pasikeitė: jei anksčiau manėme, kad visos bakterijos ir virusai mums kenkia, dabar žinome, kad jie yra būtini mūsų sveikatai“, – teigė tyrimus „Guy's and St Thomas'“ ligoninėse atliekantis gydytojas Blairas Merrickas. Jungtinės Karalystės gydytojai bando kovoti ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Pranašystės... 2025-iesiems
    Henrikas Vaitiekūnas Pranašystės... 2025-iesiems

    Naujas numeris