Poliklinikoje įsižiebė konfliktas dėl... šlapimo

Margarita Meškaitė
2019-05-14
Į redakciją paskambino Tomu prisistatęs vyrukas. Tądien jis nešė šlapimo mėginį į vieną sostinės poliklinikų ir atsidūrė kuriozinėje situacijoje: pasirodo, šlapimą supylė ne į specialų indelį, o į stiklainį kaip buvo įprasta seniau. Vaikinas piktinasi: laboratorijos darbuotoja prieš nosį užtrenkė duris. Savo ruožtu medikai gūžčioja pečiais: ką mes žinome, gal pacientas tame stiklainyje raugino agurkus.
Poliklinikoje įsižiebė konfliktas dėl... šlapimo
Gydytojai primena: šlapimo tyrimui reikia turėti vienkartinį indelį. Jį vaistinėje žmogus turi nusipirkti pats.

Stiklainiuose nepriima
Kaip aiškina vaikinas, jį labiausiai įskaudino ūmi laboratorijos darbuotojos reakcija: buvo išbartas kitų pacientų akivaizdoje – esą iš kokio gūdaus miško jis išlindęs. Laukusieji eilėje pradėjo krizenti. Vyras susizgribo nulėkti iki artimiausios vaistinės, kur nusipirko reikiamą indelį, bet darbuotoja perpilti į jį stiklainio turinio nebeleido. Tad, vyras pyksta, kad jam dėl tyrimų dar kartą teks atsiprašyti iš darbo.
 

„Kas čia bus, jei pacientai pradės nešti mėginius trilitriniuose stiklainiuose? Kitas susigalvos atnešti ir kokiame bambalyje. Ką mes tada tirsime: šlapimą ar stiklainio švarą? Standartiniai vaistinėse parduodami šlapimo surinkimo indeliai - sterilūs, supakuoti, yra garantuojama, kad mėginį pristačius jame – ištirsime tiksliai. O ne kokio nors stiklainio, kuris galbūt rūsyje gulėjo supelijęs ar neplautas, turinį“, - sako Naujosios Vilnios poliklinikos direktorius Ernestas Petrulis.
 

Pasak jo, naudojant specialų indelį garantuojamas ne tik sterilumas, bet ir apribojamas mėginio kiekis, jog pacientas neatneštų šio „turto“ arba labai mažai, arba pusę litro.
Kad egzistuoja tokia problema, patvirtino ir Vilniaus rajono centrinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Daiva Kubaitienė. Už pirminės asmens sveikatos priežiūrą atsakinga darbuotoja pajuokavo, jog žmonėms gana sudėtinga pakeisti įpročius.

„Iš tikrųjų susiduriame su tokiais atvejais. Netgi būna, kad atsineša mėginius ir degtukų dėžutėse. Dažniau vyresnio amžiaus žmonės, kurie, matyt, yra taip įpratę iš ankstesnės tvarkos.
Pacientui yra paaiškinama, kad reikia turėti vienkartinį indelį. Jį vaistinėje turi nusipirkti pats. Jei darytume tyrimą iš to, kas yra stiklainyje, tikrai bus netikslu. Todėl mūsų laboratorijos taisyklėse apibrėžta, kad tokių mėginių nepriimti. Jei pacientui pasakai, kad negali priimti, jis pradeda piktintis“, - sako D.Kubaitienė.
 
Gal nesilankė dešimt metų
Elektrėnų PSPC direktorė Edita Paberalienė su šypsena prisimena laikus, kai „žaliava“ tyrimams iš tikrųjų būdavo nešama stiklainiuose.
„Gal žmogus seniai nesilankė gydymo įstaigoje? Slaugytoja pagalvojo: juk tai – elementaru, kaip žmogus galėjo to nežinoti. Bet jei dešimt metų nesilankė poliklinikoje, kaip suprato, taip ir atnešė.
Jei atsitinka tokia situacija, turime atliekamų indelių. Kitą kartą pacientas būna sunkesnės būklės, tad jo nenusiųsi į vaistinę indelio.
Stiklainiuose mes irgi nepriimame. Neaišku, kas jame buvo laikoma. Ten esantys nešvarumai gali turėti įtakos tyrimo rezultatams. Pilstymais iš vieno indelio į kitą irgi neužsiimame: geriau padaryti iš naujo. Nes vis tiek yra tam tikra technika: reikia surinkti šlapimą iš vidurio srovės, kad nepakliūtų kas nors nuo odos“, - sako direktorė.
 
Pataria laikyti šaldytuve
„Matyt, pacientui buvo skaudu dėlto, kad jis pasistengė privarvinti puslitriuką ir nepriėmė. Bet teisės nepriimti turėjo“, - sako Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas, džiaugdamasis, kad vadovauja ne poliklinikai, tad pacientai su tokiais stiklainiais pas jį neplūsta.

Pasak jo, ligoninės pacientams nereikia rūpintis: prireikus, duodamas specialus indelis. Šiuos įstaiga perka iš savo lėšų.
„Dažniausiai yra naudojami vienkartiniai indeliai. Jie yra sterilūs. Labai svarbu, į kokią tarą pilamas šlapimas, nes indelio tarša gali turėti įtakos tyrimų atsakymams. Kraujas juk irgi imamams į tam tikrus mėgintuvėlius. Skirtingiems tyrimams – skirtingi mėgintuvėliai. Natūralu, kad yra priimtos tam tikros taisyklės, kurių turi laikytis ir pacientai, ir laboratorijos. Matyt, pacientas nepasidomėjo arba nebuvo tinkamai informuotas. Tiesiog paėmė po ranka pasimaišiusią bonkutę ir viskas“, - juokiasi V.Grigas.
Kaip atkreipia dėmesį ligoninės direktorius, ne ką mažiau svarbu, kaip jūs tą šlapimą transportuosite į gydymo įstaigą, kokiomis sąlygomis laikėte.
„Jei stovi ilgesnį laiko tarpą, rekomenduojama laikyti šaldytume. Aišku, idealiausia būtų, kad pacientas nuvyksta į gydymo įstaigą ir „reikalą“ atlieka vietoje (tualete)“, - sako V.Grigas.

 

Komentaras
Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūrai tarnybos prie SAM direktorė Nora Ribokienė:

- Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl asmens sveikatos priežiūros įstaigų laboratorijų veiklos vertinimo“ Asmens sveikatos priežiūros įstaigų laboratorijų kokybės reikalavimų aprašo 1 priedo reikalavimais asmens sveikatos priežiūros įstaiga turi pasirengti laboratorijos kokybės sistemos dokumentus. Tarp jų „Ėminių ėmimo (metodinės rekomendacijos „Ligonio paruošimas tyrimui“, patvirtinta „Laboratorinių tyrimų siuntimo“ forma), kodavimo (identifikavimo), registravimo, mėginių ruošimo ir jų laikymo sąlygų, atliktų tyrimų rezultatų vertinimo ir registravimo, mėginių saugojimo, rezultatų pateikimo užsakovui instrukcijos“.
 
Laboratorijų vadovai yra Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu įpareigoti organizuoti laboratorijų darbą taip, kad būtų laikomasi minėtame įsakyme išvardintų tam tikrų procedūrų ir tvarkų. Viena jų – Ėminių (pvz., šlapimo) ėmimo tvarka.
Tara šlapimo tyrimui, siekiant užtikrinti tyrimo kokybę (tikslumą, patikimumą ir kt.), turi būti švari, todėl laboratorija, siekdama atlikti kokybišką šlapimo tyrimą, turi teisę reikalauti pagal įstaigoje galiojančią tvarką, kad šlapimas tyrimui būtų pateikiamas specialioje, tokiems tyrimams atlikti skirtoje taroje.
Pacientas, norėdamas susipažinti su įstaigos, kurioje yra laboratorija, patvirtintomis laboratorinių tyrimų atlikimo tvarkomis, turi kreiptis į įstaigos administraciją (vadovą ar jo pavaduotojus).


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris