Kiaulienos lašinukai – ne tik žiemos maistas

Aigustė Tavoraitė
2015-12-01
Dažnas kiaulienos lašinius linkęs įtraukti į „juodųjų“ produktų sąrašą. Tačiau jau kuris laikas jie yra reabilituojami. Pasirodo, saikingai vartojami lašiniai - itin vertingas ir organizmui reikalingas produktas. Be to, jie gali padėti ir sulieknėti bei pristabdyti senėjimo procesus.
Kadangi daugelis mūsų nebepluša taip kaip anksčiau mūsų seneliai laukuose, sveikam žmogui per dieną tinka suvalgyti apie 10–30 g lašinių. Kai kurie mokslininkai pataria mažą lašinių bryzelį atsipjauti kiekvieną rytą.

Nepakeičiama arachidono rūgštis
Kiaulienos lašiniai turi ne tik A, D, F, E vitaminų bei mikroelementų kompleksą. Svarbiausia – juose yra net apie 60 proc. gyvybiškai svarbių nesočiųjų riebalų rūgščių. Jos būtinai reikalingos endokrininei sistemai, stiprina imunitetą, padeda įveikti streso pasekmes, gelbėja nuo depresijos ir kt.
Viena vertingiausių lašininiuose esančių rūgščių – arachidono rūgštis. Ji užtikrina normalų širdies raumens darbą, padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, stimuliuoja inkstų darbą, gerina smegenų veiklą.
Arachidono rūgštis vaidina svarbų vaidmenį cholesterolio apykaitos procese. Kaip žinome, cholesterolis yra būtinas ląstelių statybai. Jis dalyvauja daugelio hormonų, vitamino D, kitų svarbių medžiagų gamyboje. Cholesterolio randama visame organizme.
Bijantiems aterosklerozės reikia žinoti: tvirtinama, kad arachidono rūgštis reguliuoja tinkamą „gerojo“ (didelio tankio) ir „blogojo“ (mažo tankio) cholesterolio santykį. Kaip žinoma, pastaroji cholesterolio dalis skatina grėsmingos arterijų ligos aterosklerozės formavimąsi. Arachidono rūgštis padeda sumažinti blogųjų kraujo riebalų koncentraciją.
Beje, arachidono rūgštis greitina medžiagų apykaitą ir padeda išlaikyti dailias kūno linijas. Norint numesti svorio, netgi siūloma sūdytų lašinių dieta su daržovėmis, pagardintomis obuolių ar vynuogių actu.
Labai svarbu, kad lašiniuose yra gerai pasisavinamo seleno, kuris saugo ne tik nuo vėžio, infarkto, insulto ar kataraktos, bet ir nuo senėjimo.
 
Nauda, kai yra saikas
Kiaulienos lašiniai 5–6 kartus biologiškai aktyvesni nei sviesto riebalai. 100 g lašinių turi apie 770 kilokalorijų. Tačiau naudos duos tik saikingai vartojamas produktas.
Daugelis nebepluša taip, kaip anksčiau mūsų seneliai laukuose. Todėl sveikam žmogui per dieną tinka suvalgyti apie 10–30 g lašinių. Kai kurie mokslininkai pataria mažą lašinių bryzelį atsipjauti kiekvieną rytą. Tokiu būdu visai dienai pasikraunama energijos. Galima lašinukų pasiimti užkandžiui darbe – tai naudingiau nei kokia bandelė ar sumuštinis su dešra. Ypač jie reikalingi dirbantiesiems sunkų fizinį darbą šalčio metu.

Lašiniai vartojami rūkyti, vytinti ar sūdyti – tai jau skonio reikalas. Juos patariama užkąsti raugintais kopūstais, agurkais, burokėliais bei kitomis antioksidantų turtingomis daržovėmis. Ypač sveika valgyti su česnakais.
Be abejo, vartojant per daug riebalų ir padidėjus cholesterolio kiekiui gali prasidėti įvairūs lėtinės ligos: nutukimas, aterosklerozė, tulžies pūslės akmenligė, kasos uždegimas ir kt. Specialistai nerekomenduoja lašinių valgyti sergantiems kepenų, tulžies pūslės, skrandžio ir žarnyno ligomis.  


Tarp kitko
Liaudies medicina puikiai žino lašinius ir kaip gydančią priemonę:
malšina dantų skausmą (gabaliukas lašinių be odos dedamas tarp dantenų ir skruosto 15–20-iai minučių); anksčiau vaikai kramtydavo lašinius dygstant dantukams,
padeda nuo skaudančių sąnarių (nakčiai dėti kompresą, galima sumaišyti su medumi, arba šaukštu druskos, apsukti šiltai),
išoriškai naudojamas mastitui gydyti,
šlapiuojančiai egzemai gydyti,
padeda sumažinti pagirių sindromą.

Receptai 

Žagarės lašiniuočiai

Reikės:

250 ml pieno,
100–200 g lašinių,
100 g sviesto,
100 g cukraus,
3 kiaušinių (2 – tešlai, 1 – plakiniui bandelėms aptepti),
560 g  miltų (500 g – tešlai, 60 g – bandelių paruošimui),
2–2,5 a. š. sausų mielių,

1–2 svogūnų,
1 a. š. maltų pipirų,
1 a. š. druskos.
 
Pirmiausia paruoškite mielinę tešlą. Kiaušinius gerai ištrinkite su cukrumi ir druska. Įmaišykite minkšto sviesto ir pašildyto pieno. Į miltus suberkite mieles ir šią masę supilkite į kiaušinių masę. Viską gerai išminkykite. Apdenkite švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad mielinė tešla pakiltų. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Skardą ištepkite riebalais ir apibarstykite miltais. Pakilusią tešlą padalinkite į saujos dydžio gabaliukus. Pasiruoškite įdarą: smulkiai supjaustykite lašinukus ir svogūnus į kvadratėlius, ir, įbėrę pipirų, gerai išmaišykite. Iš mielinės tešlos gabaliukų suformuokite blynelius. Į blynelių vidurį dėkite šaukštą paruošto įdaro ir, užlenkę blynelio kraštus, juos suspauskite. Pastatykite ir suformuokite bandelę taip, kad suspaudimas būtų per bandelės vidurį (forma turėtų būti panaši į kibino formą). Taip paruoškite visas bandeles. Bandeles sudėkite į skardą palikdami tarp kiekvienos šiek tiek vietos, nes bandelės dar pakils. Palikite bandeles skardoje pastovėti 10–15 min., kad pakiltų. Prieš dedant į orkaitę, bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu – tai suteiks bandelėms auksinį atspalvį ir neleis joms sutrūkinėti. Kepkite orkaitėje, kol gražiai pagels. Skanaus!
 
Kugelis su spirgučiais

Reikės:
1 kg bulvių,
200 g lašinukų ir šoninės,

1 kiaušinio,
100 g pieno,
grietinės,
svogūno,
druskos.
Bulves sutarkuojame bulvių tarka (arba kombainu). Vandens nupilti nereikia. Į masę mušame kiaušinį, pakaitiname pieną ir irgi pilame į masę, dedame druskos pagal skonį. Ant keptuvės pakepiname kumpį ar lašinukus, galima įdėti svogūno. Dedame viską į bulvių masę. Gerai išmaišome. Dedame į kepimo formą. Kepame orkaitėje apie 40 min. 200 laipsnių temperatūroje. Iškepęs kugelį patiekti su grietine. Skanaus!
 
Grybai su lašinukais
 
Reikės:
500 grybų,
200 g lašinukų,
100 g svogūnų,
vieno poro,
3–4 v. š. grietinės,
50 g sviesto,
1 v. š. miltų,
pieno,
druskos,
prieskonių.
Svogūnus ir porą susmulkinti. Lašinukus (sūdytus arba rūkytus) smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje, sudėti smulkintus svogūnus. Miško grybus (šaldytus) arba pievagrybius pasmulkinti ir berti į pakepintus lašinukus su svogūnais, pridėti pipirų, druskos, petražolių, krapų, bazilikų, pakepinti, įdėti sviesto, grietinės, įberti truputėlį miltų, pamaišyti ir įpilti pieno, užvirinti. Galima patiekti su karštomis bulvėmis. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:
Šeimos tragedija paskatino tapti kraujo donoru

Šeimos tragedija paskatino tapti kraujo donoru

2025.06-12
Ilgametis kraujo donoras, Karaliaus Mindaugo PMC paramedikų profesijos mokytojas Žilvinas Neliubšys kraujo paaukojo jau rekordinį skaičių – daugiau nei šimtą kartų. „Mano gyvenime buvo daug skaudžių įvykių. Pirmiausia – kai žuvo sesuo. Toks sukrėtimas privertė susimąstyti: o kaip gi aš galiu prisidėti prie gyvybių gelbėjimo?“ – atvirauja Ž.Neliubšys, už aktyvųSkaityti plačiau
Lietuva gydys priklausomybę ekranams

Lietuva gydys priklausomybę ekranams

2025.06-09
Ar įmanoma susirgti nuo kompiuterinių žaidimų ir socialinių tinkų? Lietuvos psichiatrai sako, kad taip. Medicinos įstaigose jau dabar gydomi pacientai, kuriems virtualus pasaulis sukelia realias psichozes. Reaguoja ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM): nuo 2026 metų priklausomybė ekranams ir internetui bus įtraukta į oficialius gydymo standartus.
Skaityti plačiau
Kodėl genijai miega su raktais?

Kodėl genijai miega su raktais?

2025.05-30
Anot ispanų menininko Salvadoro Dali, miego ritualas su raktu rankoje skatino jo kūrybiškumą. Tai, ką dalininkas jautė intuityviai – šiandien patvirtina ir mokslas. Tyrimai atskleidžia, kad Dali miego metodas padeda smegenims sieti idėjas naujais, netikėtais būdais.
Skaityti plačiau
Persivalgymas tampantis tyliu žudiku

Persivalgymas tampantis tyliu žudiku

2025.05-26
„Paprastai žmonės su persivalgymo sutrikimu nesikreipia pagalbos galvodami, kad jiems kol kas dar nėra „taip blogai“. Jie valgo slėpdamiesi, kad niekas nematytų ir nežinotų, nors kartais, ypač tarp vyresnių moterų ir vyrų, persivalgymas atrodo kaip normalus dalykas“, – sako savopuseje.lt psichologė, savanoriaujanti Valgymo sutrikimų linijoje, Dovilė Barysė. Nors persivalgymo sutrikimas ySkaityti plačiau
Miego higiena – raktas į kokybišką poilsį

Miego higiena – raktas į kokybišką poilsį

2025.05-23
„Pramiegame trečdalį savo gyvenimo, tad svarbu, kad miegas būtų kokybiškas“, – sako VUL Santaros klinikų gydytoja neurologė, miego sutrikimų specialistė dr. Raminta Masaitienė. Anot medikės, miego higiena padeda išsiugdyti naujus, gilų ir nepertraukiamą miegą skatinančius įpročius.
Skaityti plačiau

Gydytojas ir pacientas


A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

„Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...
R.Gailiuvienė: pokalbis su draugu kartais atstoja psichoterapiją

R.Gailiuvienė: pokalbis su draugu kartais atstoja psichoterapiją

„Bendravimas – labai svarbus gyvenime“, – sako Raseinių psichikos sveikatos centro direktorė, gydytoja psi...

Budinti vaistinė


Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...
Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  

razinka


Pakalbėkim apie tai


Svetur


Celine Dion: šliaušiu, bet nesustosiu

Drąsus dainininkės Celine Dion sprendimas dokumentiniame filme atskleisti skaudžiausius ligos momentus – kūno sąstingį, nekontroliuojamus spazmus ir bejėgiškumą – sujaudino ir medicinos bendruomenę. „Celine atvirumas paskatino didesnį susidomėjimą sustingusio žmogaus sindromu. Tikimės, kad tai paskatins skirt...

Redakcijos skiltis


Komentarai


Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
Pranašystės... 2025-iesiems
Henrikas Vaitiekūnas Pranašystės... 2025-iesiems

Naujas numeris