Kiauliena bus tik po prekystaliu?

Henrikas Vaitiekūnas
2019-09-23
Rūkyti nesveika. Man ypač patinka, kai jaunoji karta sako, kad rūkyti yra nemadinga. Bet į tokią deklaraciją visada įdėmiai įsiklausau: ar nerado kartais jie dar „madingesnių“ - visiškai naujų akimirksninio pasismaginimo formų? Na, bet šiandien – ne apie tai.
Kiauliena bus tik po prekystaliu?

Šiandien apie pasismaginimus, kuriuos jaukiuose ministerijų ir žinybų kabinetuose sau leidžia tikrai rimtų darbų nesusirandantieji. Tų rimtų darbų yra, tačiau negi trisdešimt trečią kartą galvosi, kaip trumpinti eiles pas gydytoją specialistą? Negi skubiai imsi spręsti, kaip sočiau pamaitinti pietums tik agurką su kiaušiniu gavusį Santaros ligonį? Negi rūpinsies, kodėl šeimos gydytojas perdien priima ne dvidešimt, o keturiasdešimt penkis ligonius (Čia išankstiniai skaičiai, bet jie bus viršyti, kai tik australietiškasis gripas atkeliaus). Medikų algos – jau ne Ministerijos, o Vyriausybės kompetencija. Rajonų ligoninių valdymas, kaip iš spaudos supratom, Seimo Kultūros komiteto prerogatyva. 
Tai ką nuo ankstyvo ryto dirba ta mūsų Ministerija?
 
Ji dirba darbą, kuris Ministerijoje yra vertinamas ir skatinamas. Nes kiekviena išaušusi diena klerko galvoj (nori to ar nenori, bet įpratimas – antras prigimimas) išvynioja plakatą su dideliu klausuku gale: „Ką čia dar uždraudus?“

Apie vyną lauko kavinėse, alkoholį prie jūros, alų žirgų lenktynėse ir rūkymą nuosavame balkone jau esate girdėję. Ir apie cholesterolį (tą blogąjį, kurį sudaro mažo tankio lipoproteinai) šeimos daktaras jums sakė. Bet jei pamiršote – priminsiu: tas cholesterolis, kaip rūdys vamzdžiuose, nusėda ant kraujagyslių sienelių. Ir nuo tada prasideda širdies ir kraujagyslių ligos.
Ministerija saugo jūsų sveikatą, nenori, kad valgytumėte produktus, kuriuose gausu cholesterolio. Ir todėl stengsis apsaugoti jus nuo to.
 
Taigi nuo sausio pirmos dienos – kad netenkintumėte nesveikų įpročių – planuojama itin daug cholesterolio turinčias maisto prekes nuo pirkėjų slėpti. Parduotuvių vitrinose nebeliks: tepamo sūrio, moliuskų, vėžių ir krabų. Ledų ir antienos. Sviesto ir kiaulienos šoninės. Nes visos čia išvardintos prekės yra cholesterolio bomba jūsų organizmui. Žinoma, parduotuvėje šios prekės bus. Bet, kad jūsų nesveiki norai būtų bent kiek pažaboti, į vitrinas prekybininkai jų nebegalės dėti. Tiesa, dar sprendžiama, kaip pasielgti su kiaušiniais. Sudėtinga tai prekė, nes baltymas – sveika. O štai trynys – grynas cholesterolis! Todėl gal ant prekystalio galės būti padėti – kaip reklama – tik kiaušinių lukštai. Bet jau krabas – tikrai ne: jis bus suvyniotas ir į užkampį užkištas. Atneš tik tuomet, jei parodysit šeimos daktaro pažymą, skelbiančią, kad „...šį pusmetį piliečiui N. leidžiama suvalgyti ne daugiau kaip tris krabo kojeles“. Ir t.t.
 
Manau, kad šia beveik tiesa nustebinau jus. Bet visai gali būti, kad tai - būsima tiesa. Prie aprašytosios kovos su cholesteroliu gal bus prieita kiek vėliau nei sausio pirmąją. Bet jau dabar spaudoje skaitome tokią antraštę: „Aurelijus Veryga siūlo naujovę – parduotuvėse slėpti cigaretes“. 
Cigarečių bus, bet jos nebus matomos. Dar visai gali būti, kad jos bus sudėtos į vienodus pakelius. Gal net pavadinimo neturės, o tik užrašą „Cigaretės“. Arba užrašą „Nuodai jūsų organizmui“. Arba – „Mirtis rūkaliams“.
Prie detalių tuoj grįšim. O dabar – apie poveikį, kurį rūkaliams padarė tie baisūs vaizdeliai ant cigarečių pakelių. Nedaugelį tai išgąsdino. Tie, kuriems buvo nemalonu į negražius vaizdus žiūrėti, įsigijo puošnius porcigarus. Arba Baltarusijoje (arba Turkijoje) nusipirko spalvingus įdėklus. Didžioji rūkalių dalis į tas baisybes ant pakelių pažiūrėjo su humoru. Tik niekas nežino (ir Ministerija taip pat), kiek tai kainavo.
 
Žinoma, būčiau neteisus, sakydamas, kad patiko tie vaizdeliai pradedantiesiems rūkaliams. Tikrai ne. Ir todėl jie nutarė pirkti „saugias“ elektronines cigaretes. Dabar įrodinėjama, kad jos - ne mažiau kenksmingos. Bet niekam neberūpi – mat vajus praėjo – kad šių cigarečių pakeliai – gražūs ir spalvingi. Ir be jokių baisiąvaizdžių. Taigi, rezultatas: ataskaitų prirašyta, atlyginimai ir premijos pasidalinti. Keliaujam toliau.

 
Spalio 29-ąją dieną europiečiai minės 527-ąsias tabako atvežimo į Europą metines.  Viduramžiais ši diena gydytojams buvo šventė. Nes būtent tabakas – stiprus anestetikas – tūkstančius gyvybių išgelbėjo nuo maro. Šiandien tabakas – pats marui prilyginamas. Lietuvos statistika taip pat baugina: tarp trylikamečių, pabandžiusių parūkyti – 53 proc. berniukų ir 39 proc. mergaičių. Nuo rūkymo sukeltų ligų Lietuvoje kasmet miršta daugiau, kaip 7 tūkst. žmonių. Bauginantys skaičiai. Bet yra sena žurnalistikos taisyklė, jog skaičiais gali įrodyti viską, ką įrodyti nori.
Štai: net 81 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad bendrinė (be pavadinimo) tabako gaminių pakuotė rūkymo nesumažins. 70 proc. galvoja, kad tokių pakuočių įvedimas padidins nusikalstamumą ir nelegalių cigarečių vartojimą. O svarbiausias skaičius yra šis: 75 proc. piliečių mano, kad Vyriausybė per daug kišasi į mūsų gyvenimo būdo pasirinkimus.
Nė vieno svarbaus antinikotininio pasiūlymo mūsų Ministerija nesugalvojo. Visos idėjos paimtos iš paprasčiausių N.Zelandijos, Australijos, Japonijos laikraščių. Gal viena kita mintis – visai jos nepritaikant vietinėms sąlygoms – paimta iš konferencijų Europoje. 

 
Na, tarsi sukritikavome pasiūlymą dėl vienodos pakuotės cigarečių. Tarsi nepritariam ir tam slėpimui pakampėse, nerodymui vitrinose. Ir šiaip nemėgstam, kai mūsų gyvenimą kas nors reguliuoja. Tad kodėl Ministerija, už Ministerijos pinigus, nenusiuntė kurios nors mūsų TV į Estiją, kur parduotuvių vitrinose cigaretės slepiamos jau nuo liepos pirmosios? Kodėl nežinom, kaip jiems sekasi tą nikotino baubą suvaldyti. O gal nesiseka, kad tylima?
Kažkur ten aukštai rašiau apie klerkus, kurių galvelėse tik viena mintis – Ką Dar Uždrausti? – plevena. O kitokių savų idėjų nėra? Tuomet paklausykite bent savojo Ministro paskaitos. Štai citata: „Jei cigarečių pakelį padarytume apvaliais kraštais ir dar pripieštume ant jo gražių gėlyčių, - 2014 metais paskaitoje sakė A.Veryga, - joks vyras tokio moteriško pakelio į rankas nenorėtų imti!...“
 
Atsakymas tuomet buvo greitas. „Aš neįmčiau į rankas pakelio, ant kurio būtų ministro portretas“, - sakė vienas tos paskaitos dalyvių.
Idėja gal ir nebloga. Bet yra dar geresnių. Štai, 50-ojoje JAV valstijoje, Havajuose, kaip tik dabar svarstomas įstatymo projektas, pagal kurį 2020-aisiais rūkalai bus parduodami tik trisdešimtmečiams. Nuo 2021 metų – tik keturiasdešimtmečiams. O nuo 2024-ųjų amžiaus slenkstis pakiltų iki 100 metų.
Stuktelėjo šimtas – gali rūkyti, kiek širdis geidžia!
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris