Metų vaistininkas R. Blynas: turime būti universalūs profesionalai

www.lsveikata.lt
2021-01-08
„Vaistininkas turi būti savo darbą puikiai išmanantis profesionalas, išmanyti psichologiją, mokėti patarti ir būti draugiškas –  šių savybių visuma ypač svarbi pandemijos laikotarpiu“, – sako 15 metų „Camelia“ vaistinių tinkle dirbantis Rimvydas Blynas, kuris visai neseniai buvo pripažintas geriausiu 2020 metų šalies vaistininku.
Metų vaistininkas R. Blynas: turime būti universalūs profesionalai
R.Blynas

Vaistininkas, farmacinės veiklos vadovas ir vaistinės vedėjas iš Vilniaus R. Blynas papasakojo, kodėl pasirinko šią profesiją, kaip įsivaizduoja tobulą vaistininką ir su kokiais iššūkiais pandemijos akivaizdoje susiduria tiek jis, tiek kiti Lietuvos vaistininkai.
Praėjusių metų pabaigoje trečią kartą surengti rinkimai „Lietuvos metų vaistininkas“. Šiemet renkant nugalėtoją didžiausias dėmesys buvo kreipiamas į vaistininko – lyderio kompetencijas.
 
„Džiaugiuosi, kad buvau pastebėtas. Tikėjausi, kad mano darbas ir pastangos bus įvertintos. Šis apdovanojimas ir pripažinimas yra patvirtinimas, kad einu tinkama linkme – tai skatina dar labiau tobulėti savo srityje, dar labiau didinant savo ir kolegų darbo pridėtinę vertę kiekvienam vaistinės lankytojui“, – komentavo 2020 metų geriausias Lietuvos vaistininkas R. Blynas, apdovanotas platininiu medaliu.
 

Šeimos šaknyse – vaistininko pašaukimas
Vaistininko Rimvydo tėvai – chemikai. „Dar vaikystėje su tėčiu atlikdavome įvairius eksperimentus, tad chemija  pradėjau domėtis dar iki mokyklos. Juk žiūrėti, kaip reaguoja medžiagos – keičia spalvą ar net sprogsta – įdomu kiekvienam vaikui“, – pasakojo R. Blynas.
Be to, vaistininko močiutė savo kaime buvo žinoma kaip žolininkė ir turėjo daug praktinių žinių apie įvairius augalus ir jų panaudojimą. Prireikus, žmonės jos klausdavo įvairių su sveikata susijusių patarimų.
„Šios mano gyvenimo aplinkybės ir  noras padėti žmonėms lėmė, kad pasirinkau studijuoti farmaciją, tapau vaistininku“, – sakė R. Blynas.
 
Nuolat tobulėja
Vaistininkas Rimvydas sako, kad nuolat kelia savo kvalifikaciją įvairiuose mokymuose, kurie vyksta Lietuvoje ar užsienyje,  dalyvauja įvairiose konferencijose. Žinoma, vaistininkas taip pat domisi naujausia, moksliniuose straipsniuose skelbiama, informacija.
„Esu dalyvavęs pilotiniuose projektuose, kurie galiausiai tapo įstatymine baze farmacinės rūpybos paslaugų teikimui. Be to, dalyvauju vaistininkų suvažiavimuose, kuriuose su kolegomis dalijamės patirtimi, aptariame aktualijas, – pasakoja R. Blynas.
– Domiuosi ir psichologija, dalyvauju su tuo susijusiose konferencijose. Tai leidžia išmokti daugybę naudingų dalykų, pavyzdžiui,  kaip valdyti konfliktines situacijas.“
 
Rimvydas sako, kad tai itin aktualu šiandien. „Vaistininkai yra mokslo atstovai, tad sąmokslo teorijų amžiaus akivaizdoje kiekvienas vaistininkas turėtų mokėti išklausyti klientą, parinkti tinkamus žodžius, išsakyti argumentais pagrįstą nuomonę ir pagelbėti klientui pasirenkant efektyviausią priemonę. Juk žmogaus rekomendacija „man padėjo, padės ir tau“, retai bus teisingesnė nei profesinėmis žiniomis paremtas vaistininko patarimas“, – yra įsitikinęs „Camelia“ vaistininkas.
 

Nuolat tobulėjantis, besidomintis aktualijomis, gilinantis savo žinias – pasak R. Blyno, toks turi būti idealus vaistininkas. „Be to, vaistininkas pacientams turi būti ir profesionalas, ir psichologas, ir patarėjas, ir draugas –  šių savybių visuma, ypač svarbi pandemijos laikotarpiu“, – sako Rimvydas.
Specialistas įsitikinęs, kad vaistininkas privalo gebėti bendrauti su žmonėmis – išklausyti, padėti ir patarti. „Ir, žinoma, jis turi mokėti užmegzti draugišką santykį su klientu, kad šis juo pasitikėtų. O pasitikėjimą gali užsitarnauti tik sąžiningas žmogus – tiek prieš save, tiek prieš klientą, todėl vaistininkai viską turėtų sakyti objektyviai ir nenuslėpti tiesos nuo klientų“, – teigia R. Blynas.
 
Sunkiausia, kai nori padėti, bet tavimi netiki
Vaistininkas sako, kad kasdien savo darbe susiduria su įvairiais iššūkiais, tačiau jie visi įveikiami, kai dirbama nuoširdžiai ir rūpestingai. Visgi, pasak R. Blyno, sunkiausios akimirkos vaistininko darbe yra tada, kai pacientui nori padėti, tačiau jis netiki tuo, kas sakoma. „Ypač sunku yra perkalbėti ar padėti tiems žmonėms, kurie vadovaujasi internete perskaityta ar liaudies „išmintimi“, – sako Rimvydas ir priduria, kad pasikliaujant ir vadovaujantis patikimais, oficialiais šaltiniais (vaistininkais, gydytojais, oficialiomis organizacijomis, tikrais moksliniais straipsniais), greičiau išsikapstytume iš pandemijos ir išspręstume ar net išvengtume kitų (visuomenės sveikatos) problemų.
 

„Be to, gyvename itin dinamišku laiku, kai dažnai keičiasi teisės aktai, tad  vaistininkams tenka būti ypač aktyviems, kad atnaujinta informacija pasiektų ir jų klientus. Gebėjimas paprasta kalba  paaiškinti klientams, kodėl jų vaistai nebėra kompensuojami ar pabrango, reikalauja gero teisinės bazės išmanymo. Išties sudėtinga užduotis paaiškinti, kodėl nėra galimybės  įgyvendinti kliento nurodyto poreikio, taip pat parinkti objektyvų ir kartu nešališką patarimą kitaip“, – sako R. Blynas.
 
Karantino metu – paguoda vaistinėse
Vaistininkas Rimvydas pastebi, kad naujausi ribojimai tik dar kartą parodė, jog visiems gydytojams dirbant priešakinėse linijose, kitos ligos niekur nedingo, todėl žmonės, negalintys patekti pas gydytojus, dažnai  konsultuojasi su vaistininkais.
„Kita vertus, jie nori ne tik pasikonsultuoti – gyventojai yra išsiilgę bendravimo ir nori šią spragą užpildyti bent jau pasikalbėdami su vaistininku. Tai  suprantama, nes žmonės šiuo laikotarpiu jaučia didesnį nerimą, neaiškumą dėl ateities, tad mes, vaistininkai, stengiamės juos nuraminti ir padėti kaip įmanoma“, – pasakoja R. Blynas.
 
Be to, vaistininkas sako, kad vis dar pasitaiko atvejų, kai pacientus tenka atkalbinėti nuo perteklinio vaistų pirkimo ar net vartojimo. Kaip parodė pirmas karantinas, viešojoje erdvėje pasirodę pranešimai apie galimą tam tikrų vaistų poveikį gydant COVID-19 ir nerimas dėl galimo preparatų trūkumo, gyventojus paskatino  pirkti vaistus didesniais kiekiais, nei tai yra objektyviai būtina.
R. Blynas pastebinti, kad iki šiol dalis pacientų į vaistinę ateina netaisyklingai dėvėdami kaukes, nesilaiko nuo kitų žmonių saugaus atstumo. „Turime susitelkti  ir saugotis tiek dėl savo, tiek dėl  artimųjų ar kitų žmonių sveikatos. Kantrus ir nuoseklus priminimas apie tai skatina žmones įprasti  laikytis būtiniausių apribojimų, – sako vaistininkas. – Šiuo didelių iššūkių laikotarpiu linkiu visiems tapti vieningais kovojant su pandemija. Kartu susitelkę esame stipresni ir galime padaryti daug daugiau. Likite stiprūs ir sveiki!“
 
„Lietuvos metų vaistininko“ rinkimai, organizuojami Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto kartu su žurnalu „Farmacija ir laikas“,  vyko trečią kartą. Trečioji vieta ir Sidabro medalis komisijos sprendimu atiteko vaistinės vedėjai iš Vilniaus Eglei Laskauskaitei (R.V.L. klinikos vaistinė GYDAŽOLĖ). Aukso medaliu ir diplomu apdovanota Respublikinės Šiaulių ligoninės vaistinės vedėja Rūta Liubinskaitė. „Lietuvos metų vaistininkas 2020“ titulas ir aukščiausias apdovanojimas – Platinos medalis – komisijos sprendimu skirtas vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkui, farmacinės veiklos vadovui ir vaistinės vedėjui iš Vilniaus Rimvydui Blynui.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    razinka


    Sveika šeima


    Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

    Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris