GMP tarnyba vadovo nori ne prastesnio už buvusį

Greta Vanagienė
2024-09-27
Po to, kai anksčiau laiko skandalingai Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos vadovo postą paliko ilgametis įstaigos direktorius Nerijus Mikelionis, naujos galvos suskubta ieškoti pagreitinta tvarka. Sveikatos apsaugos ministerija, organizuojanti konkursą, neabejoja, kad jis sukurs iššūkį ne vienam ambicingam vadovui. Būsimam direktoriui keliama aukšta kartelė.
GMP tarnyba vadovo nori ne prastesnio už buvusį
Sveikatos apsaugos ministerija netrukus skelbs GMP tarnybos vadovo konkursą. Iš tarnybos vadovo pareigų pasitraukęs Nerijus Mikelionis turi galimybę karjerą tęsti. Praėjusią savaitę priimtas sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtos informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, minėto nusikaltimo nepadarius. Ar vėl dalyvaus konkurse į buvusias pareigas, N.Mikelionis komentuoti kol kas atsisako. „Nenorėčiau tuo spekuliuoti“, – trumpai L.S. atsakė jis.

Dirba iš inercijos
 
GMP tarnybos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė tikina, jog bendruomenė likusi be nuolatinio vadovo didelio skirtumo nejaučia. Tebedirba iš inercijos.
 
„Kai mechanizmas yra gerai užvestas, kurį laiką savaime važiuoja. Juo labiau greitosios darbuotojai yra savarankiški – greitai reaguoja, geba patys priimti sprendimus, patys moka sustyguoti ir dirbti be nuolatinio vadovavimo. Tiesiog toks darbas. Įsivažiuoji ir veiki“, – aiškina profsąjungos lyderė, tačiau įvardija darbus, kuriems reikalingas nuolatinis vadovas. – Administracijoje liko dar nesureguliuoti etatai, nepatvirtinti atlyginimai. Liko visi numatyti pirkimai.“
 

Kelia aukštą kartelę
 
J.Keburienė sako, kad būsimam vadovui keliami dideli lūkesčiai. Kartelę tam, pasak jos, užkėlė daugelio simpatijas pelnęs N.Mikelionis: „Norime turėti ne prasčiau. Ateinančiam vadovui kartelė užkelta pakankamai aukštai. Norime tokio žmogaus, kuris išmanytų greitosios darbą, būtų čia dirbęs, o ne tik iš ministerijos koridorių „popierinis“ žmogus, neišmanantis ir nesuprantantis, ką veikia greitoji. Su tuo bus, manau, sunkiausia.“
 
Be to, pašnekovė sako, jog tarnybos bendruomenė nori ne tik savo srities profesionalo, bet ir gero žmogaus. „Įsijaučiančio, įsitraukiančio“, – reikalavimų sąrašą konkurso organizatoriams sufleruoja J.Keburienė.
 
Buvusio vadovo darbus laikinai perėmusi direktoriaus pavaduotoja medicinai Ilona Kajokaitė – kolektyvo lūkestis numeris vienas. Jos vykdomas funkcijas J.Keburienė giria, ją vertina ir kolektyvas.
 
„Ji darbą pradėjo nuo paprasto važinėjančio greitosios automobilyje žmogaus ir išmano tą darbą. Ji būtų labai super. Būdama paprasta ir charizmatiška, turi gerų lyderio savybių, juolab lyderis išaugęs vadovo gretose“, – sako pašnekovė, prasitarusi, kad, deja, laikinoji vadovė tokio darbo nenorėtų. Kad konkurse nedalyvaus, patikino ir pati I.Kajokaitė, tačiau kodėl, komentuoti nepanoro.
 
15 metų tarnyboje dirbantis Slaugos padalinio vadovas, civilinės saugos specialistas Donatas Paliulionis sako, jog GMP tarnyboje labiausiai jaudina didelė atsakomybė, o pareigos reikalauja plačios valdysenos.
 
„Tenka atsakyti ne už vieną kurį nors padalinį, o už visą Lietuvą. Be to, struktūroje dirba beveik trys tūkstančiai darbuotojų, todėl yra ką veikti, iššūkių yra. Vadovauti šiai įstaigai reikia aštraus proto, vadybos, buhalterinių žinių“, – sako specialistas, svarstantis dalyvauti konkurse.
 

Ruošiasi konkursui skubos greičiu
 
Kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, tikslios datos, kada įvyks konkursas, dar nėra, tačiau jau artimiausiu metu planuoja jį paskelbti. Kol kas atliekami parengiamieji darbai.
 
„Primename, kad Greitosios medicinos pagalbos tarnybos generalinio direktoriaus Nerijaus Mikelionio iniciatyva darbo sutartis su juo nutraukta rugpjūčio mėnesį. Atsižvelgiant į tai, konkursas skelbiamas kiek anksčiau“, – motyvą paaiškina SAM atstovas Julianas Gališanskis, patikinęs, kad būsimiems kandidatams nebus taikomi GMP tarnybai neįprasti reikalavimai. Jie nustatyti šiuo metu galiojančioje sveikatos apsaugos ministro įsakymo redakcijoje.
 

Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas sako, jog ketvirtai pagal dydį sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiai įstaigai Lietuvoje reikalingas tvirtas, ambicingas, progresyvus vadovas, kuris galėtų vesti tarnybą vykstančių pokyčių metu. „Neabejoju, konkursas sukurs iššūkį ne vienam ambicijų nevengiančiam vadovui“, – teigė jis.
 
Tyrimą nutraukė
 
Iš GMP tarnybos vadovo pareigų pasitraukęs N.Mikelionis turi galimybę karjerą tęsti. Praėjusią savaitę priimtas sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtos informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, minėto nusikaltimo nepadarius. Dėl šio tyrimo po beveik dvidešimt tarnyboje praleistų metų N.Mikelionis iš pareigų ir atsistatydino.
 
Teisėsauga N.Mikelionį išteisino neradusi jokių galimų įtarimus patvirtinančių įrodymų. Mat N.Mikelionis prisipažino, jog po incidento grįžęs į namus iš telefono dėl patirto šoko ištrynęs visą informaciją.
 
Apie buvusio vadovo sugrįžtuves pasvajoja ir kolektyvas. Patikimi šaltiniai L.S. patvirtino, kad buvę kolegos neretai susiskambina su N.Mikelioniu pasitarti svarbiais darbiniais klausimais.
 
Kaip tvirtina D.Paliulionis, kolektyvas tikisi ir labai nori, kad jis į tarnybą grįžtų.
Ar vėl dalyvaus konkurse į buvusias pareigas, N.Mikelionis komentuoti kol kas atsisako. „Nenorėčiau tuo spekuliuoti“, – trumpai L.S. atsakė jis.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Depresija bus gydoma grybais

    „Matome, kad rinkoje egzistuojantys vaistai nėra tokie terapiškai efektyvūs kaip norėtųsi,“ – sako farmacininkė ir viena įmonės „Psylink“ įkūrėjų Laura Korsakova. Tikslą plėtoti naujus junginius, padėsiančius žmonėms, kurie serga sunkiais neurologiniais sutrikimais, kelia Lietuvos startuolis &bdqu...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Už pasaulio taršą gyvybėmis moka afrikiečiai

    79-ojoje Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje pirmą kartą pagrindine Klimato savaitės tema tapo sveikata. Malavio sveikatos apsaugos ministrė pasaulį ragina veikti nedelsiant: kol turtingos, išsivysčiusios šalys teršia planetą ir spartina klimato krizę, žūsta labiausiai pažeidžiamos bendruomenės.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris