Gimdymo paradoksai: namie leidžiama, bet negalima

Rūta Kerulytė
2019-08-29
Šiandien nėra nė vienos ligoninės, kuri turėtų licenciją priimti gimdymą namuose. Nepaisant to, kūdikiai gimsta ir namų voniose, ir lovose. Suprantama, dalis tokiomis sąlygomis gimusių mažylių neišgyvena. Beje, atsakomybė už nelegalų gimdymą tenka ne tėvams, o pribuvėjoms.
Gimdymo paradoksai: namie leidžiama, bet negalima
Paaiškėjo, kad gimdymas namie galimas veikiau teoriškai nei praktiškai. Situacija susidarė dviprasmiška: be specialisto kūdikio gimdyti juk niekas neleis, o ligoninių, kurių akušeriai nerėtų priimti „naminį“ gimdymą, SAM duomenimis, neatsirado iki šiol.

Pasidžiaugė per anksti
Nuomonę apie gimdymą namuose turi dažnas, pasisakymus šia tema neretai lydi aršios diskusijos. Jos, regis, davė rezultatų: gimdymas namuose įteisintas daugiau nei metus, o šių metų sausį papildomai apibrėžtos atsakomybės ribos. Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, moterys namuose gimdė nuo amžių amžinųjų, tad jau seniai derėjo šią praktiką pakišti po įstatymo rėmais.
Deramo dėmesio tarsi atsirado: Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) patvirtintas aprašas numato, kad dėl gimdymo namuose moterys privalo sudaryti sutartį su licenciją turinčia gydymo įstaiga. Apraše reglamentuota reikalinga akušerių patirtis, pervežimo į stacionarą reikalavimai.
 

Visgi ligoninių akušeriai nedžiūgauja dėl valdžios sprendimo legalizuoti procedūrą. Tiesa, dalis medikų teigia, kad gimdymo namuose pavojingumas – veikiau mitas nei tikrovė, tad viskas turėtų praeiti sklandžiai. Procedūros legalizavimui pritarimą išreiškė ir Lietuvos akušerių ginekologų draugija (LAGD). Jos narys, Prano Mažylio gimdymo namų direktorius, akušeris ginekologas dr. Tomas Biržietis teigia, kad gimdant namuose nelaimingų atsitikimų ir komplikacijų tikimybė panaši kaip ir gimdant stacionare.
Rodos, natūralizmo šalininkams beliko tik džiaugtis. Tačiau paaiškėjo, kad gimdymas namie galimas veikiau teoriškai nei praktiškai. Situacija susidarė dviprasmiška: be specialisto kūdikio gimdyti juk niekas neleis, o ligoninių, akušeriai norėtų priimti „naminį“ gimdymą, SAM duomenimis, neatsirado iki šiol.
 
Apribojimai griežti, atsakomybės nedaug
Jau gerus metus įstatymas sukasi užburtame rate: gimdymas namuose formaliai įteisintas, tačiau ligoninei neturint licencijos, kūdikio priėmimas namų aplinkoje laikomas nelegaliu. Medicinos teisės eksperto Arūno Zeleckio teigimu, „jeigu nė viena gydymo įstaiga neturi gimdymo namuose priežiūros licencijos, gimdyvės faktiškai negali pasinaudoti sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka ir neturi su kuo sudaryti sutartį dėl gimdymo namuose priežiūros. Tokiu atveju akušerijos paslaugos gimdyvių namuose negali būti teikiamos, išskyrus būtinosios pagalbos atvejus“.
 
Deja, nelegalių gimdymų praktika smelkiasi ir į Lietuvą. Dalis moterų ryžtasi gimdyti pačios, dažnai – slapta nuo artimųjų. Joms talkina neaiškaus sukirpimo pribuvėjos, o mirus kūdikiui kaltės kratomasi. Panašiai nutiko ir Vilniuje: mirusio kūdikio močiutė tikina, kad dukra slapta planavo susilaukti kūdikio namų vonioje, gimdyvė tai neigia.
Nors gimdymas namuose griežtai sankcionuojamas, teisinė atsakomybė gana ribota. Štai smurto prieš vaiką atveju gimdytojams gresia tėvystės teisių atėmimas ir net kalėjimas. Tačiau visai kitaip elgiamasi kūdikiui mirus per nelegalų gimdymą. Tokiu atveju tėvams atsakomybės tarsi nėra, kaltė nurašoma gimdymą priėmusiam asmeniui.
 

„Jeigu gimdant namuose buvo vykdoma nelegali akušerinė veikla, ją vykdžiusiam asmeniui grėstų baudžiamoji atsakomybė“, – pažymi medicinos teisės ekspertas Arūnas Zeleckis.

 

Beje, iš vakarų plintančios natūralizmo tendencijos kėsinasi ne tik į gimdymo, bet ir į nėštumo sferą, pastebi ginekologai. Pavyzdžiui, kai kurie „alternatyviosios“ medicinos atstovai ragina nėščiąsias vengti ultragarso, nesirodyti pas gydytojus. Gimdant akušerio esą irgi nereikia, pakaks patarnaujančios dulos, neretai tikina tokie specialistai.
Lietuvoje būsimų mamų atsakomybė rūpinantis sveikata nesankcionuojama, o su įvairaus plauko homeopatija niekas nekariauja. Praktiškai nėštumą prižiūrėti gali kaip kas išmano. „Nors ministras patvirtino nėščiųjų priežiūros tvarką, kurioje detaliai reglamentuotos gydytojų pareigos, kokiais terminais turi būti atliktos apžiūros, kokie tyrimai atliekami ir panašiai, ši tvarka būsimoms mamoms prievolių nenustato. Teisinių įpareigojimų nėščiosioms tikrintis sveikatą nėra“, – teigia A.Zeleckis. Tad visai nenuostabu, jei „natūralią“ nėštumo priežiūrą gavusi mama galiausiai pasirinks ir neteisėtą „natūralų“ gimdymą.

 
Komentaras 
Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupės, rengusios gimdymo namuose tvarką, narė, teisininkė Elena Kosaitė-Čypienė: 


- Gimdymas namuose Lietuvoje yra ypač opi tema, todėl kiekvienas įvykis skambiai aptariamas. O juk vaikeliai miršta ir ligoninėse. Pavyzdžiui, 2018 metais gimė 115 negyvagimių, o per pirmąsias 6 paras dėl įvairių priežasčių mirė dar 38 naujagimiai.
Neseniai tragiškai pasibaigusiu gimdymo namuose atveju, moteris negavo tinkamos priežiūros. Ir čia paaiškėjo, kad nors teisės aktai sudaro galimybę tikėtis pagalbos, nė viena Lietuvos sveikatos priežiūros įstaiga tokios paslaugos neteikia. Nėra tokios paslaugos prašančių? Nėra norinčių ją teikti? Tai, kad gimdymai namuose realiai vyksta, patvirtina tokios paslaugos poreikį. 
 
Lietuvos akušeriams rūpi naminiai gimdymai. Jie asmeninėmis lėšomis vyksta stebėti gimdymų namuose ir natūralaus gimdymo centruose kitose valstybėse. Nevyriausybinės organizacijos rengia konferencijas ir seminarus, o iš kitų valstybių irgi atvyksta specialistai pasidalinti žiniomis su Lietuvos akušeriais. Pavyzdžiui, Londone natūralaus gimdymo centre dirbanti vyresnioji akušerė Renata Grebliūnienė jau keletą metų atostogų metu važinėja po svarbiausias Lietuvos ligonines ir skaito paskaitas akušeriams. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas rengia vadovėlį Akušerinės praktikos vadovas, į kurį pirmą kartą įtrauktas ir skyrius apie gimdymą namuose. 
Žinoma, kad atsirastų kvalifikuotų specialistų, vien teisės aktų nepakanka, dar reikia tinkamo jų parengimo. Teisūs yra tie patyrę akušeriai, kurie kol kas neskuba važiuoti priimti gimdymo į namus. Kad ir kokie jie būtų patyrę gimdyklose, gimdymai namuose turi savą specifiką.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris