Persivalgėte? Šaukštai po pietų

Greta Vanagienė
2020-01-02
„Viskas – nuo pirmadienio nevalgau“, - lyg burtažodį kartojame piktnaudžiaudami šventiniais patiekalais. Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit konstatuoja - išganymo nebus. Bado dietos tik dar labiau nuvargina ir taip nuo maisto pertekliaus apsunkusį organizmą. Vis dėlto būdas sau padėti persivalgius yra.
Persivalgėte? Šaukštai po pietų
Dažno požiūrį po persivalgymo švenčių metu, esą nevalgysiu kelias dienas ir atsigausiu, dietologai sukritikuoja. Anot jų, bet koks badavimas organizmui yra didžiulis stresas.

Numetame raumenų – priaugame riebalų

Dažno požiūrį po persivalgymo švenčių metu, esą nevalgysiu kelias dienas ir atsigausiu, gydytoja dietologė Rūtą Petereit sukritikuoja. Anot jos, bet koks badavimas organizmui yra didžiulis stresas. Taigi besitikintiems greito rezultato gydytoja sako, jog tai neįmanoma.

 
„Kas įvyko, tas įvyko. Šaukštai po pietų. Apie tai, kaip nepersivalgyti, reikia planuoti dar prieš šventes. Turėtume švęsti dvasiškai, o ne maistu“, - pirštu į daugelį graužiančią sąžinę beda dietologė.
Anot jos, populiariosios bado dietos tik dar labiau nualina nuo maisto pertekliaus apsunkusį organizmą. Taigi nedžiuginančius svarstyklių rodmenis po švenčių teks prisijaukinti arba... paplušėti iš peties.

 
„Visi žinome, kad staiga, be didelių pastangų numesti kilogramai grįžta bumerangu. Be to, šis procesas - staigus svorio numetimas ir prieaugis - neigiamai veikia medžiagų apykaitą bei organizmą“, - atkreipia dėmesį R.Petereit. Mat staiga nukrenta būtent liesosios kūno masės kilogramai, raumenys, o priaugame – riebalų.
„Ypač reikėtų į tai atkreipti dėmesį žmonėms, kurie šį ydingą būdą mesti priaugtą svorį nuolat propaguoja. Žmogaus organizmas sensta jau nuo trisdešimties, o su amžiumi dar labiau lėtėja medžiagų apykaita. Tokie bado ir atsipalaidavimo svorio šuoliai ypač nerekomenduojami moterims. Taigi badavimo dienos negali būti nė vienos“, - be pasigailėjimo kerta specialistė.
 
Planas B 
Dietologė sako nekenksmingas būdas išvalyti organizmą yra nemažiau populiarumo sulaukiančios iškrovos dienos, kai pasirenkamas tik vienas lengvas maisto produktas, pavyzdžiui, kefyras. Tačiau ir į tokias dienas neturėtume žiūrėti kaip į gelbėjimosi ratą. Mat iškrovos dienos gali būti vykdomos tik tada, kai maitinimosi ritmas yra nusistovėjęs, o organizmas nepatiria stiprių mitybinių šuolių. Taigi „kefyro diena“ po didžiųjų persivalgymų kenkia organizmui nemažiau nei badas.
 
„Dažniausiai žmonės švenčių metu vartoja alkoholį, todėl kiekvienu atveju reikalinga stebėti situaciją, ar kelios dienos prieš nebuvo padidėjęs rūgštingumas. Tokiu atveju, pavyzdžiui, pasirinktas kefyras kirs skrandžio sienelėms“, - aiškina R.Petereit.

Netinkamos iškrovos dienos, anot medikės, ir sergantiems lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, cukriniu diabetu. Taip pat sirgus virškinimo trakto ligomis (pankreatitu, uždegiminėmis žarnų ligomis).
 
Padės fizinis aktyvumas
Paklausta, kaip galime sau padėti persivalgę, gydytoja sako, jog būdas yra. Tiesa, pastangų tai reikalauja kiek daugiau nei atsisakymas dieną kitą sėst prie stalo.
„Jeigu jau persivalgėte, vienintelis būdas sau padėti – būti fiziškai aktyviems ir išeikvoti energiją, kurios gavote su pertekliniu maistu. Jei oras palankus, idealiausia praleisti laiką gamtoje. Kitu atveju, bus naudingi aktyvūs žaidimai. Taigi paprasčiausias judėjimas padės savęs negraužti už tai, kad švenčių metu leidote palepinti pilvus daugiau nei įprastai“, - pataria gydytoja dietologė.

 
Tarp kitko
Populiarumo sulaukiančio protarpinio badavimo, kai per parą badaujama po 16 ar 20 valandų šalininkai teigia, kad tai organizmui padeda natūraliai išsivalyti. Gydytoja dietologė R.Petereit sako tai iš tiesų gali būti veiksminga. Mat paskutinis valgymas neturėtų būti vėliau nei trys valandos nuo fiziologinio organizmo miego meto (apie 22 val.), taigi - ne vėliau 19 valandos. Toks režimas iki kitos dienos pusryčių skaičiuojamas apie 12 val. Tačiau dirbtinai pritempti laiko, anot medikės, nėra tikslo. Be to, nereikėtų pamiršti auksinės taisyklės – kas tinka sveikam, netinka sergančiajam.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris