„Studentų maistas“ – ne vaistas

Greta Vanagienė
2020-10-12
Ne veltui džiovintų vaisių ir riešutų mišinys pramintas „studentų maistu“. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako juose dažnai rasite didelę dozę pridėtinio cukraus (tai, ko reikia kremtant mokslus pernakt). Taigi maišelis riešutų popiet tikrai nėra nekaltas ir sveikuoliškas užkandis, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
„Studentų maistas“ – ne vaistas
Prekybos centrų lentynose vis dažniau galima atrasti džiovintų vaisių ar uogų be papildomų saldiklių. Tereikia skaityti sudėtį.

Saldinami net bananai
„Taigi čia riešutai. Vaisiai. Vitaminai!“ – save raminame triuškindami vieną po kitos jų saujelę. Taip nepastebimai ištuštiname visą maišelį. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, jog nebūtų taip blogai, jei šie papildomai būtų nesaldinti.
„Paprastai ant etikečių nurodoma, kad sudėtyje yra fruktozės, cukraus ar gliukozės sirupo. Taip, saldinama didžioji dalis džiovintų vaisių ir uogų. Net ir bananai, kurie natūraliai yra ypač saldūs“, - teigia pašnekovė.
Tiesa, jei seniau nesaldintų džiovintų uogų galėjote rasite nebent mamos ar močiutės spintelėje, šiandien jų galite nusipirkti ir prekybos centruose.

 

„Visada sakau, kad balsuojame pinigine. Tai, ką perkame, tą parduotuvės lentynose ir matome. Jei imtume aktyviau pirkti nesaldintus vaisius ir riešutus, jų prekyvietėse būtų daugiau. Be abejo, sveikatai palankesni produktai šiek tiek brangesni, bet pasirenkame – perkame sveikatai naudingus džiovintus vaisius ir uogas ar „saldainius“,“ – sako mitybos specialistė Vaida Kurpienė.


Klausiate, kokia prasmė saldinti vaisius ir uogas? V.Kurpienė turi atsakymą –apdoroti cukrumi ar kitu saldikliu šie daugiau sveria.
„Cukraus kaina gerokai mažesnė nei vaisių ir uogų taigi štai kodėl apsimoka gamintojams juos saldinti“, - priduria ji.
 
Plauti riešutus – būtina
Beje, riešutų, praplėšus jų pakuotę, neskubėkite skanauti. Juos, kaip, beje, ir džiovintus vaisius bei uogas, prieš dedant į burną patartina nuplauti.
„Jei plauname šviežius vaisius, net jei šie ir supakuoti, tas pats galioja ir riešutams bei džiovintiems vaisiams. Išimtis tiems, ant kurių pakuotės nurodyta, kad riešutai ar jų mišiniai paruošti vartoti“, - atkreipia dėmesį mitybos specialistė.
Džiovintos uogos, be to, kad atrodytų patraukliau, taptų blizgios dažnai būna pamirkytos ir riebaluose, taigi verta nuplauti ir jas.
 
Tiesa, žmonės plaudami saulėgrąžų sėklas gali išvysti tekant žalsvo atspalvio vandenį. Anot V.Kurpienės, to išsigąsti nederėtų – tai viso labo organizmui naudinga medžiaga chlorofilas, kuris naudojamas apdorojant džiovintus vaisius, uogas ar riešutus.

Nuplovus riešutus ar sėklas mitybos specialistė pataria juos kelias minutes pakaitinti orkaitėje keturiasdešimties laipsnių temperatūroje. „Jei nuplautus paliksite kelioms dienoms gerai nepradžiūvusius, šie nuo drėgmės paprasčiausiai ims pelyti“, - paaiškina ji.
 
Mirkyti riešutai - naudingesni
Jei plauti riešutus ir vaisius imamės dėl higienos, V.Kurpienė pataria geresnio virškinimo vardan riešutus prieš vartojimą pamirkyti.

„Jei turite virškinimo trakto sutrikimų, esate netekę krūminių dantų, esate linkęs ryti maistą gerai nesukramtę, riešutus pamirkykite, idant taptų minkštesni ir neerzintų skrandžio. Be to, mirkyti riešutai tampa ir daug skanesni – gaivūs, švieži“, - pastebi ji.
Pamirkius riešutus ilgiau, apie 12-24 val., pasikeičia jų cheminė struktūra ir jie įgauna daugiau vertingųjų medžiagų. Mat mirkant riešutus vyksta tie patys procesai, kaip ir daiginant grūdus ar ankštinius.
 
Vietoje deserto
Džiovintų vaisių, kad ir kokie šie būtų natūralūs bei naudingi sveikatai, darbe pasidėjus priešais ekraną suvalgyti visą maišelį V.Kurpienė nepataria. Jų valgyti reikėtų vietoje deserto.
„Kiek suvalgytumėte saldainių, tiek valgykite ir džiovintų vaisių, nes juose cukraus koncentracija natūraliai yra didelė“, - paaiškina mitybos specialistė.
Riešutų reikėtų valgyti, priklausomai nuo kiekvieno kūno sudėties, fizinio aktyvumo, kiek valgote kito riebaus maisto. Porcija gali svyruoti nuo 25 iki 100 gramų.
Tiesa, smaližiai gal ir nusimins, bet riešutų ar sėklų chalva į šias skaičiuotes neįtraukta. Šie, kaip ir saldainiai, – vien cukrus bei riebalai. Taigi chalvos atsipjaukite tik saldainio dydžio.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Erkės pabudo alkanos ir piktos

    Erkės šiemet ankstyvos, piktos ir alkanos, sako entomologai. Pastarųjų metų statistika rodo, kad gyventojai į raginimus pasisaugoti nereaguoja – pernai užfiksuotas erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų pikas. Kaip jo išvengti šiemet?

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suriebėjusios kepenys bus gydomos vaistu

    „Pagaliau liga bus ne kontroliuojama dietomis ir mankštomis, bet gydoma vaistais“, – skelbiama amerikiečių žiniasklaidoje. Milijonai nealkoholinio steatohepatito (NASH) liga sergančių amerikiečių sulaukė pirmojo patvirtinto vaisto „Rezdiffra“, padėsiančio išvengti kepenų cirozės ir nepakank...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris