Kotryna Starkienė: „Kartais saldumynų receptus susapnuoju“

Roma Macijauskaitė
2021-03-10
Vaikystėje ne vienas svajojo gyventi šokolado fabrike, kur aplink – upės laimės jausmą keliančio gardumyno. Maisto tinklaraštininkė Kotryna Starkienė neslepia: desertas yra šventė, kuri jų namuose prasideda penktadienį. Kaip pasisekė Kotrynos vyrui keliautojui, laidų vedėjui Martynui Starkui ir dukroms!
Kotryna Starkienė: „Kartais saldumynų receptus susapnuoju“
„Desertas – tai ne pusryčiai ar vakarienė, todėl aš nesijaudinu dėl jo kaloringumo ar maistinės vertės. Desertu privaloma dalintis ir tada jis tikrai nepakenks jūsų figūrai!“, - sako maisto tinklaraštininkė Kotryna Starkienė pernai išleidusi knygą „Penktadienio desertai“.

- Peržvelgus jūsų tinklaraštį galima būtų pagalvoti, kad šeima saldumynus valgo ištisomis dienomis, tačiau turbūt taip nėra…
- Mano tinklaraštis ir knyga ne veltui vadinasi „Penktadienio desertai“. Ir nors saldumynai yra mano silpnybė, bet kasdien jų mūsų namuose nerasite. Desertas yra šventė ir mūsų namuose ji prasideda penktadienį.
 
Kas, pagal jus, yra desertas – kokias akimirkas, jausmus jis turi suteikti? Svarbus tik skonis ar ir estetinė išvaizda?
Neįsivaizduoju šventės be deserto. Jau tapo įprasta, kad visų švenčių metu man atitenka saldaus stalo ruošimas. Turbūt ir vykdama į svečius jau nedrįsčiau ateiti be savo pagaminto saldumyno.
Dukros, Martynas, mano sesuo, tėvai ir draugai jau turi mėgstamiausius mano gaminamus pyragus, tad švenčių metu jais būna nuklotas stalas – tai geros emocijos. Kartais net mėgstamo torto kąsnis gali sugrąžinti į vaikystę ar sukelti šilčiausius prisiminimus. Man atrodo, šis keistas karantino laikotarpis parodė, kiek iš tiesų nedaug žmogui reikia. Materialūs dalykai netenka prasmės, svarbiausia išlieka dėmesys vienas kitam, o man torto kepimas artimam žmogui būtent tai ir yra – noras parodyti, kad jis man rūpi.
Pirmenybę visada teikiu deserto skoniui, bet išvaizda, kaip ir bet kokiam kitam patiekalui, yra labai svarbu – juk pirmiausia pradedame valgyti akimis.
 
Kur ieškote jus dominančių receptų? Ar yra tokių, kuriems dar tik laukiate įkvėpimo? O gal juos pati ir kuriate? Ar pasitaiko nesėkmių?
- Trečdalį mūsų namų bibliotekos sudaro kulinarinės knygos. Kartais keliaujant knygos užima pusę visos šeimos bagažo, o jei randu specializuotą knygyną, galiu jame praleisti ir visą dieną. Domiuosi naujausiomis maisto madomis internete, bet ieškodama įkvėpimo visgi pirmenybę teikiu knygoms. Tą patį patariu ir kitiems, nežinantiems ką gaminti. Internete tūkstančiai geriausių receptų, bet kad juos aptiktumei, reikia žinoti, ko ieškai. O knyga tam yra geriausias pagalbininkas. Ant mano virtuvinio stalo knygos nuolatos keičiasi, per metus beveik visas perverčiu po kelis kartus. Taip gimsta naujos idėjos, prisimeni tai, ką buvai pamiršęs, o kartais pamatai tai, ko buvai nepastebėjęs. Kuriu ir pati, adaptuoju senus klasikinius receptus, kartais net susapnuoju, ką turėčiau iškepti! Žinoma, ne visuomet tie sumanymai iš karto išeina. O būna, kad ne vienerius metus gaminamas desertas staiga nepavyksta.
 
Kokie gardumynai jūsų šeimoje populiariausi? Ar dukros, vyras nesisiūlo į pagalbą gaminant?
- Saldumynų mados mūsų šeimoje vis kinta. Nors namiškių skoniai labai skiriasi, šiuo metu populiariausios bandelės ir sausainiai.
Dukros mielai ateina į pagalbą, jei tik leidžiu, tik tada tai jau būna jų kepiniai, kai užleidžiu virtuvę vaikiškoms rankoms ir užmerkiu akis prieš pabarstukais nuklotas grindis ar cukraus pudros debesis virš galvų… Tačiau, jeigu laukia nauji receptai ar svarbus kepinys, mėgstu gaminti viena, man tai savotiška meditacija.



 
Sakote, kad desertas turi būti riebus ir saldus. O ką atsakysite toms ir tiems, kurie primins figūros reikalus? Ar gaminate sveikuoliškus desertus?
- Pasakysiu paprastai: desertas – tai ne pusryčiai ar vakarienė, todėl aš nesijaudinu dėl jo kaloringumo ar maistinės vertės. Manau, svarbiausia yra naudoti kokybiškus ir šviežius produktus, vengti priedų, kurie nereikalingi ir jausti saiką. Juk nereikia suvalgyti viso torto! Desertu privaloma dalintis ir tada jis tikrai nepakenks jūsų figūrai!
 
Išleidote knygą „Penktadienio desertai“, meilės dienos proga kepėte, dekoravote ir prekiavote gardžių saldėsių rinkiniu. Gal ateityje sulauksime ir jūsų kepyklėlės?
Ne vienerius metus dirbau maitinimo sferoje, tad gerai žinau, kad norint turėti savo kepyklą vien mokėti kepti neužtenka. Nors mūsų namų virtuvė dažnai atrodo lyg visą parą veikiantis konditerinis cechas, gal vieną dieną visa tai virs Penktadienio desertų namais!
To jums ir palinkėsiu!


Receptai
Jafos pyragaičiai (JAFFA CAKES)
 
Biskvitiniams sausainiams reikės:
2 kiaušinių,
40g cukraus,
40g miltų
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi. Palengva įmaišykite miltus. Keksiukams kepti skirtą formą (12 vnt.) gerai ištepkite sviestu. Pripilkite tešlos, kad užpildytų maždaug trečdalį formelės ir kepkite 180° C temperatūroje apie 7 min., arba kol gražiai apskrus. Iškepusiems biskvitams leiskite šiek tiek atvėsti ir tada išimkite juos iš formos, palikite pilnai ataušti.
 
Apelsinų želė reikės:
400 ml vandens,
2 pak. Apelsinų želė (po 77g),
1 apelsino tarkuotos žievelės ir sulčių,
1 v.š. apelsinų džemo,
150 g juodojo šokolado sausainiams aplieti.
Vandenį užvirkite, į jį suberkite želė ir gerai išmaišykite, kol ištirps. Į ištirpintą želė supilkite apelsinų sultis ir sudėkite tarkuotą žievelę su apelsinų džemu. Stačiakampę skardą išklokite kepimo popieriumi arba maistine plėvele ir į ją supilkite dar nesustingusią želė. Palikite, kad sustingtų.
Iš sustingusios želė išspauskite apskritimus šiek tiek mažesnius nei biskvitiniai sausainiai ir uždėkite juos ant atvėsusių biskvitų. Taip suformuotus sausainius apliekite tirpintu šokoladu, palikite, kad sustingtų.

 

Šokoladinės bandelės
 
Tešlai reikės:
150 ml riebaus pieno,
60 g cukraus,
7 g sausų mielių,
1 didelio kiaušinio,
300 g miltų,
60 g sviesto,
žiupsnelio druskos.
 
Bandelių įdarui reikės:
250 g šokoladinio kremo „Nutella“.
Pieną su žiupsniu cukraus šiek tiek pašildykite, suberkite mieles ir palikite dešimčiai minučių. Kiaušinį išplakite su likusiu cukrumi ir iš lėto supilkite į pieną. Išmaišykite. Miltus sumaišykite su druska ir supilkite pieno-kiaušinio plakinį, išmaišykite. Sudėkite sviestą ir gerai išminkykite tešlą. Ištepkite dubenį sviestu, įdėkite paruoštą tešlą. Pridenkite ir palikite kambario temperatūroje apie valandą, kad pakiltų.

Iškilusią tešlą dar šiek tiek paminkykite ir iškočiokite kuo didesnį kvadratą. Jį ištepkite „Nutella“ ir viską susukite į didelį vyniotinį. Vyniotinį supjaustykite į 14-16 gabalėlių. Ištepkite keksiukų formeles sviestu. Bandeles, kad atpjautos pusės „žiūrėtų“ į dugną arba į viršų, sudėkite į formą ir palikite dar pusvalandžiui pakilti. Kepkite 180° C temperatūroje apie 15 minučių. 
Šias bandeles pagaminti tikrai nesudėtinga, tad labai rekomenduoju jas kepti tą dieną, kai valgysite, nes skaniausios jos ką tik ištrauktos iš orkaitės.

 
Sausainių tortas
 
Reikės:
300 g miltų,
1 a.š. geriamosios sodos,
0.5 a.š. malto imbiero,
Žiupsnelio druskos,
230 g sviesto,
300 g rudojo cukraus,
150 g cukraus,
2 kiaušinių,
160 g juodojo šokolado.
Šokoladą sukapokite nedideliais gabalėliais.
Miltus, sodą, imbierą ir druską sumaišykite dubenyje. Sviestą išsukite su abiejų rūšių cukrumi iki purios masės. Į sviestą su cukrumi po vieną įmuškite kiaušinius, kas kartą gerai išmaišydami. Į gautą masę suberkite miltus ir užmaišykite tešlą. Į tešlą suberkite šokolado gabalėlius ir vėl gerai išmaišykite.
Orkaitę įkaitinkite iki 170-180° C temperatūros. Ant skardos, išklotos popieriumi, dėkite po arbatinį šaukštelį tešlos, kurią šiek tiek pavoliokite tarp rankų, kad gautųsi rutuliukas. Tokius rutuliukus dėkite palikdami tarp jų tarpus, nes sausainiai kepdami plėsis ir didės. Kepkite apie 10 min., kol gražiai apskrus. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.
 
Kremui reikės:
800 ml riebios grietinėlės,
200 ml riebios grietinės,
5 v.š. cukraus pudros,
šlakelio vanilės esencijos.
Visus ingredientus supilkite į dubenį ir gerai išplakite.
Ant didelės lėkštės ratu sudėkite devynis sausainius, į jų vidurį įdėkite dar du, tada uždėkite keletą šaukštų kremo, sulyginkite ir vėl dėkite sausainius. Iš šio kiekio sausainių turėtumėte gauti maždaug septynis sluoksnius. Taip susluoksniuokite tortą, kad viršutinis sluoksnis būtų sausainių. Tuomet dėkite į šaldytuvą ir palikite nakčiai. Prieš patiekiant tortą, papuoškite jį plakta grietinėle.
Receptai iš knygos „Penktadieniai desertai“. E.Šutienės nuotr.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris