Grikiai – ne tik veganų mėsa

Gustė Valantinavičiūtė
2021-04-15
Pasirodo, netgi pabodusios grikių kruopos gali būti patiekiamos gardžiai, įdomiai, o savo skoniu netgi priminti mėsą. Projekto „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas Paulius Paulauskas teigia, kad ir mitybos pakeitimas gali atnešti visiškai kitokią gyvenimo kokybę.
Grikiai – ne tik veganų mėsa

Grikiai gali tapti pagrindiniu patiekalu
Alternatyvų, galinčių pakeisti mėsą, yra nemažai: tofu sūris, lęšiai, pupelės, avinžirniai ir netgi daugeliui jau pabodusios grikių kruopos. Pašnekovas pasakoja, kad pagaminti pagrindinį patiekalą iš grikių yra nesunku, o pats procesas neatima daug laiko.
 

Projekto „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas Paulius Paulauskas ragina nenustumti į lėkštės kamputį ir kitų naudingų produktų, ypač daržovių: „Grikius galime drąsiai vartoti kaip pagrindinį patiekalą, tačiau rekomenduoju nepamiršti ir daržovių bei sveikųjų riebalų. Tokiu atveju patiekalai su grikiais tikrai bus visavertis patiekalas.“

 
Pagrindinė klaida, kurią daro žmonės, atsisakę mėsos, kalorijų kiekio sumažinimas. Tad grikiai, kuomet juos renkamės kaip pagrindinį patiekalą, anot mitybos specialisto, turi sudaryti 80-100 gramų: „Atrodo daug, bet juk kalorijų reikia. Jų deficitas yra blogas pasirinkimas, nes mažindami porcijas, prarandame dalį naudingųjų medžiagų ir galime nualinti organizmą.“
 

Augalinis maistas – energijos šaltinis
Mitybos specialistas teigia, kad, žvelgiant iš sveikatingumo perspektyvos, augalinės kilmės maistas turi nemažai pranašumų. „Pliusas yra tas, kad augaliniame maiste nėra cholesterolio, kuris sukelia širdies ir kraujagyslių ligas. Augalinis maistas turi skaidulų, kurios pravalo kraujagysles, arterijas ir taip prisideda prie sveikatinimo.“
 
Turbūt ne vienam mūsų yra tekę pajausti sunkumo jausmą ir netgi mieguistumą po sočių pietų. Tokią savijautą, anot pašnekovo, sukelia energijos, kurią išnaudojame virškindami sunkų maistą, kiekis.
 
„Jei nėra primaišyta papildomų ingredientų augaliniame maiste, jis skatina geresnį virškinimą ir suteikia daug daugiau jėgų. O mėsa yra sunkiai virškinama ir pats procesas išeikvoja daug energijos“, – sako P.Paulauskas ir priduria, kad be visų naudingų augalinio maisto savybių, jis taip pat ir valo organizmą, juk ne veltui yra sakoma, kad daržovės yra organizmo šluota.
 
Dešrainiai iš grikių
Grikių kruopos yra jau ganėtinai pabodęs garnyras, tačiau šis neįprastas patiekalas gali atnešti naujų skonių į jūsų virtuvę. Vienas įdomesnių receptų – grikių dešrainiai. „Grikiai tikrai gali atstoti mėsos patiekalus. Aišku, jeigu lygintume grikius ir mėsą, pastebėtume, kad grikiuose visiškai nėra riebalų, o mėsoje jų yra apstu“, – pasakoja mitybos specialistas.
 

Taigi gaminant grikių dešrainius arba maltinukus, svarbiausias ingredientas, suteiksiantis skonių įvairovę ir daugiau energijos, yra riebalai.
Be abejo, pašnekovas rekomenduoja rinktis sveikuosius riebalus: „Gaminant maltinukus ar ką nors panašaus į mėsos patiekalą, verta įmaišyti avokado, alyvuogių arba netgi humuso. Tuomet patiekalas bus riebesnis, tačiau tai bus sveikieji riebalai.“
 
Įdomiausia tai, kad dešrainiai, pagaminti iš virtų ir sumaltų grikių, nepatyrusį ragautoją gali suklaidinti ir priversti galvoti, jog jis valgo jautienos dešrainį.
Žinoma, grikių dešrainis susideda iš daugiau nei vieno ingrediento: trintas avokadas, morkos, pakepinti svogūnai, virti grikiai ir kiaušinis, kuris jau nuo senų laikų buvo naudojamas kaip jungianti medžiaga. Šie produktai turi būti termiškai apdoroti ir sumalti, kad jungtųsi į vientisą masę. Tuomet laikas pasitelkti į pagalbą prieskonius.

 
Iš gautos masės formuojama pailga dešrelė ir kepama keptuvėje arba ant griliaus. Norintiems visiškai sveiko dešrainio, rekomenduojama rinktis visagrūdę bandelę ir daržoves. Išskirtinai tinka šviežios daržovės: salotos ir pomidorai.
Anot „Inovatyvi mityba“ įkūrėjo, svarbiausią vaidmenį, gaminant grikių patiekalą, atlieka būtent prieskoniai. „Tinkamai parinkus prieskonius, grikių kepsneliai tikrai primins mėsos skonį“, – pataria P.Paulauskas.
 
Visiškai atsisakyti mėsos nepataria
Keičiant mitybos įpročius, svarbu neatimti iš organizmo naudingų medžiagų. Tad ir kalbant apie mėsos atsisakymą bei alternatyvas gyvūninės kilmės produktams, reikia atsižvelgti į organizmo poreikius.
 
„Svarbiausia gauti baltymų, geležies ir vitamino B12. Pastarojo negalime gauti iš niekur kitur, tik iš mėsos, todėl svarbu gerti papildus. Vis dėlto baltymus ir geležį lengvai galime pasisavinti ir valgydami augalinės kilmės produktus“, – pastebi P.Paulauskas.
Taigi net jeigu manote, kad veganiškas gyvenimo būdas ne jums, grikiai gali tapti puikia alternatyva mėsos patiekalams, kai norisi ko nors naujo ir neragauto.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris