Skausmas - ženklas padaryti pauzę

Greta Vanagienė
2020-07-02
Jau kuris laikas į darbą keliauju pėsčiomis. Per dieną suvaikščioti pirmyn atgal užtrunka geras tris valandas. Taip per kelis metus atsikračiau beveik trisdešimt kilogramų. Nors labai džiaugiuosi, ėmiau jausti sąnarių, nugaros skausmą. Noriu judėti toliau, ką daryti, kad tolimos distancijos nekenktų ir nepadarytų daugiau žalos?
Juozas, 46 m.
Skausmas - ženklas padaryti pauzę
Visi turime fizinio krūvio slenkstį, kurį galime toleruoti. Vieniems per atostogas užtenka apeiti Paryžiaus ar Romos miestų lankytinas vietas ir jau pajunta kojų skausmą, kiti gi diskomforto dėl to net nepajaus.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas ortopedas traumatologas Tomas Sveikata sako, jog nereikėtų manyti, kad fizinis krūvis sukelia sveikatos problemų. Tiesiog kūnas, patirdamas jį per didelį, tiesiog praneša norintis pailsėti.
„Skausmą geriausiai gydo ramybė. Sumažinus krūvį, jis turėtų praeiti. Jei vis dėlto taip nenutiks, reikia kreiptis į specialistus“, - pataria specialistas.


Kaltinkite per didelį krūvį
„Bet koks fizinis krūvis gali sukelti skausmą. Ir tai nebūtinai blogas ženklas“, - sako gydytojas traumatologas T.Sveikata.
Anot jo, visi turime fizinio krūvio slenkstį, kurį galime toleruoti. Vieniems per atostogas užtenka apeiti Paryžiaus ar Romos miestų lankytinas vietas ir jau pajunta kojų skausmą, kiti gi diskomforto dėl to net nepajaus.
 
„Net ir sveiko sąnario kremzlė yra nervuota, todėl nieko keisto, kad pernelyg didelis krūvis gali išprovokuoti skausmą. Laiško autoriui patarčiau savaitę neiti į darbą pėsčiomis - skausmas veikiausiai išnyks, - kalba specialistas ir priduria, kad į skausmą nereikėtų žiūrėti kaip į priešą. - Jei nebūtų skausmo, nežinotume savo ribų. Atkreipkite dėmesį į profesionalius sportininkus: jei padarytume tyrimus, greičiausiai pamatytume, kad jų raumenų ar sąnarių būklė ideali, nors po krūvio ir jie jaučia skausmą.“
Taigi skausmas – apsauginė reakcija, kuri užkerta kelią galimam pažeidimui.

 
Lemia veiksnių visuma
Taip pat svarbu išsiaiškinti, ar skausmas kyla po fizinio krūvio ar jo metu. T.Sveikata sako, jei nuėjus dešimt kilometrų, tik ties vienuoliktu atsiranda skausmų, vadinasi, raumenys buvo apšilę, prasitampę, tad akivaizdus įrodymas, kad organizmui toks fizinis krūvis tiesiog per didelis. Jei skauda nuo pat ėjimo pradžios, galima manyti, kad padėtų apšilimas.
Vis dėlto skausmo priežastis gali lemti ir kiti veiksniai: prasta avalynė, ėjimo technika, kai apkraunamos tam tikros raumenų grupės, be to, pacientas gali būti plokščiapadis, skausmą taip pat gali lemti ir klubų ar kelių displazija ar stuburo bėdos.
 
T.Sveikata sako, jog per didelio fizinio krūvio sukeltus negalavimus dažniausiai padeda įveikti kineziterapeutai, judėjimo ir atramos problemas identifikuoja ortopedai traumatologai, kurie ir diagnozuoja bei įvertina, kokia yra problema. Todėl bet kuriuo atveju gydytojas pataria pirmiausiai su specialistais išsiaiškinti skausmo priežastį, o vėliau imtis gydymo ar prevencinių veiksmų.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris