Dar ne Alzhaimerio liga, bet...

Ringailė Stulpinaitė-Gvildė
2020-06-29
Šioks toks užmaršumas būdingas ne tik senjorams - raktus ar akinius gali pamiršti visi. Tačiau jeigu raktus radote šaldytuve, o akinius - batų dėžėje, jau reikėtų susirūpinti atmintimi.
Dar ne Alzhaimerio liga, bet...
Pirmieji trinkančios atminties ženklai būna pastebimi tuomet, kai žmogus pamiršta, negali papasakoti, ką veikė dabar, vakar, pamiršta paprastus buitinius dalykus, pameta mintį, pamiršta apie sutartus susitikimus ar skambučius.

Medicinos centro „Northway“ gydytoja neurologė Vaineta Valeikienė.

- Atminties sutrikimai kamuoja tik vyresnius žmones? 

- Atminties sutrikimai įprastai atsiranda jau sulaukus šešiasdešimties ir vėliau. Išskirtinis atvejis yra Alzhaimerio liga, kai ankstyvąja jos forma žmogus gali susirgti ir jaunesniame amžiuje iki šešiasdešimt penkerių metų.
 
- Kokie pirmieji ligos ženklai?
- Pirmieji trinkančios atminties ženklai būna pastebimi tuomet, kai žmogus pamiršta, negali papasakoti, ką veikė dabar, vakar, pamiršta paprastus buitinius dalykus, pameta mintį, peršoka prie kitos, pamiršta apie sutartus susitikimus ar skambučius. Jeigu liga pažengusi, simptomai tampa ryškesni: išėjęs pasivaikščioti žmogus gali pamiršti ir nerasti namų, atėjęs į parduotuvę supranta, kad pamiršo piniginę, o grįžęs jos pasiimti neatsimena, kam to reikėjo. Pradeda sunkiau orientuotis aplinkoje, kartais neatpažįsta giminaičių.
Bet jeigu pas specialistą ateina pacientas, kuris galvoja, jog jam Alzhaimerio liga, greičiausiai jam jos dar nėra. Paprastai žmogų, su aiškiais atminties pakitimais atveda artimieji, susirūpinę jo sveikata, saugumu.
 
- Pamiršti raktai ar akiniai – jau simptomas?
- Pripažinkime, šiuo metu žmonės turi labai didelį darbinį krūvį ir tenka apdoroti nemažą informacijos kiekį, tad jei pamirštame raktus ir galvoje sukasi dar 10 minčių ar reikalų, tuomet tai tikrai nėra patologija. Bet, jeigu tuos raktus vėliau randame šaldytuve ar batų dėžėje, kur nėra jiems įprasta vieta, jau reikėtų pagalvoti, kad galbūt tai - ankstyvas demencijos simptomas. Jeigu užmaršumas tampa gyvenimo dalimi, kartojasi kelis kartus per dieną, jau reikėtų konsultuotis su neurologu. Gydytojas išklauso, kuo skundžiasi žmogus, neretai reikia pasikalbėti ir su artimaisiais, aplinkiniais. Neurologas paskiria atlikti specialius atminties testus, jeigu reikia, atliekami galvos magnetinio rezonanso, kompiuterinės tomografijos, kraujo tyrimai.

 
- Gyvenimo kokybė ženkliai suprastėja, tiesa?
- Prasidėjus ligai neretai keičiasi ir elgesys, dingsta iki tol buvę interesai. Jeigu seniau žmogus buvo veiklus, aktyvus, bendraujantis, tampa pasyvus, užsisklendęs, nenori niekur dalyvauti, išvykti, nebenori bendrauti. Dėl atminties sutrikimų jis jaučiasi nesaugiai, nesupranta, kas vyksta ir pradeda vengti tam tikrų situacijų. Pastebimai siaurėja ne tik interesai, bet ir bendravimas su draugais, kolegomis ar artimaisiais.
 
- Kokios dar ligos gali lemti atminties sutrikimus?
- Atminties sutrikimai gali būti sąlygoti ne tik ankstyvojo Alzhaimerio ar demencijos, bet ir sutrikus skydliaukės, inkstų, kepenų funkcijų veiklai, esant vitamino B12 deficito anemijai, sergant diabetu. Tačiau, šių ligų ar būklių lemti atminties pakitimai yra grįžtamieji, jeigu ligos laiku diagnozuojamos ir gydomos. Taip pat reikėtų vengti alkoholio, rūkymo - tai irgi prisideda prie atminties silpimo.
 
- Ar įmanoma atmintį treniruoti?
- Atmintį treniruoti būtina ir tą galima daryti įvairiai. Mūsų atminčiai itin svarbus kasdienis aktyvumas, fizinė veikla. Reikia bent pusvalandį pasivaikščioti gryname ore, pasportuoti, bent minimalaus fizinio darbo – visa tai stiprina kognityvinę funkciją, atmintį. Žmogus turi stengtis neprarasti savo interesų, jeigu mėgo keliauti, rasti būdų, kaip tą daryti, tegul ir mažiau, trumpiau, su artimaisiais. Verta skaityti knygas, spręsti kryžiažodžius, galima pradėti mokytis naują kalbą, kad smegenys nuolat būtų įveiklintos ir priimtų naują informaciją. Nemažiau svarbu ir bendrauti su draugais, bendraminčiais ar giminaičiais. O geriausia, kai visi šie dalykai yra miksuojami tarpusavyje ir neapsiribojama tik viena pasirinkta veikla.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris