Sanna Marin: jauniausia premjerė, pelniusi suomių pasitikėjimą

Inga Markeliūtė
2020-08-06
Praėjusį savaitgalį ištekėjusi Suomijos premjerė Sanna Marin (34 m.) apie politikės karjerą nesvajojo, mat galvojo, jog į ją ateina žmonės iš visai kitokios aplinkos nei ji. Augo Sanna vargingai, maža to, kaip pati sako, „vaivorykštės šeimoje“. Paauglystėje dažnai jautėsi nematoma. Vis dėlto šiandien jauniausia pasaulyje premjerė puikiai jaučia, kuo gyvena suomiai ir žada lygybę bei žmogaus teisių apsaugą.
Sanna Marin: jauniausia premjerė, pelniusi suomių pasitikėjimą
Praėjusį savaitgalį Suomijos premjerė Sanna Marin sumainė aukso žiedus su ilgamečiu partneriu Markusu Räikkönenu. Abu jie pora 16 metų ir augina pustrečių metukų dukrelę.

Suomiai palaiko
Kilus pirmajai COVID-19 pandemijos bangai Suomija turbūt buvo vienintelė šalis, kuri nesusidūrė su praktiškai visas šalis ištikusia bėda - apsaugos priemonių trūkumu. Suomiai nuo Antrojo pasaulinio karo nenustojo jų kaupę ir, kaip sako ekspertai, turi pavydėtiną rezervą.
„Iš istorijos esame išmokę daug vertingų pamokų. O sukauptas rezervas mums leido užtikrinti apsaugą gydymo įstaigose dirbantiems medikams. Mano nuomone, šios pandemijos akivaizdoje yra du itin svarbūs momentai: pirma, tiksliai apie situaciją informuoti visuomenę, antra, aprūpinti medicinos personalą reikiamomis apsaugos priemonėmis. Manau, būtų neatsakinga palikti žmones, kurie gelbėja gyvybes, rizikuoti savąja“, - teigė politikė.
 
Sanna Marin pripažįsta, kad klaidų padaryta buvo. Tačiau nuo vienos didžiausios, kai slaugytojos ar gydytojai dirba apsivynioję šiukšlių maišais, kas buvo kitose šalyse, apsisaugoti pavyko. Tam puikiai pasitarnavo senas įprotis ruoštis blogiausiam. „Rezervas nuolat peržiūrimas ir pildomas, tačiau istoriškai tai buvo pirmas atvejis, kai jis panaudotas. Išsiuntinėjome apsaugos priemones visoms apygardoms ir jose esančioms gydymo įstaigoms. Noriu pabrėžti, kad rezervo dar tikrai neištuštinome. Maža to, jį pildome, nes akivaizdu, jog antra viruso banga neaplenks ir mūsų“, - sako premjerė.

 
Patys suomiai giria S.Marin vyriausybės pasirengimą pandemijai, tiksliai sudėliotus taktinius žingsnius bei strategiją. Paskutinės apklausos rodo, jog net ir kilus antrajai koronaviruso bangai suomiai jaustųsi gana saugiai, mat pasitiki Vyriausybės veiksmais. „Manau, mūsų laukia nelengvas kelias kovojant su pandemija. Suprantu, kad bus sunku, tačiau norėdami išvengti skaudžiausių pasekmių turime pasistengti visi“, - kalba S.Marin.


 
Ieško sprendimų
S.Marin augo, kaip pati sako, „vaivorykštės šeimoje“. Jos tėvai išsiskyrė, kai ji buvo dar maža, o vėliau mama užmezgė santykius su moterimi ir jos abi mergaitę augino. Šeima vertėsi vargingai, dažnai kraustėsi. Sanna yra prisipažinusi, jog paauglystėje gana dažnai jausdavosi tarsi nematoma. „Mokykloje niekam negalėjau papasakoti, kokioje šeimoje augu. Dabar apie tai mes kalbame kur kas drąsiau, tačiau tuo metu tai atrodė visiškai nesuprantamas dalykas“, - duodama interviu „Me Naiset“ teigė premjerė.
 
Paklausta, ar kada vaikystėje svajojo, kad gali tapti šalies premjere, S.Marin tik garsiai juokėsi. „Net studijuodama universitete, žvelgdama į politikus galvojau, jog jie į valdžią ateina iš visai kitokios aplinkos nei aš. Todėl politika man atrodė kažkas tolimo ir nepasiekiamo. Esu pirma šeimoje, kuri baigė mokyklą ir įstojo į universitetą. Tiesa, dabar žvelgdama į savo karjerą suvokiu, jog studijos ir asmeninė patirtis man padėjo suformuoti, kaip aš tai vadinu, politinę sąžinę. Dažnai išgirstu klausimą, ar tai, kad pagal tuometinį įsivaizdavimą augau netradicinėje šeimoje, turėjo įtakos mano pasirinkimui tapti politike. Deja, bet ne.
 
Žinoma, mano vaikystė, patirtys augant „vaivorykštės šeimoje“ turėjo įtakos tam, kaip aš matau visuomenę, kokią matau nelygybę. Vis dėlto teigti, kad automatiškai užprogramavo mano kelią į politiką, neteisinga. Politike tapau, nes man atrodė, jog vyresnės kartos politikai nėra linkę kelti skaudžius ir visuomenei rūpimus klausimus, ieškoti atsakymų bei sprendimų. Man rūpi ateitis, kurioje gyvensime. Troškau pokyčių. Jei tau kas nors nepatinka, vadinasi, turi veikti. Nes niekas nepasikeis arba pasikeis ne taip, kaip tu nori, jei manysi, jog tai kieno nors kito darbas“, - žurnalui „Time“ yra sakiusi S.Marin.



 
Reformos sveikatos sektoriuje
„Suomija per ateinančius ketverius metus gali tapti geresnė. Mes dėl to dirbame. Noriu sukurti visuomenę, kurioje kiekvienas vaikas gali tapti kuo nori ir bet kuris žmogus gali gyventi bei augti oriai“, – „Twitter“ paskyroje tapusi premjere rašė S.Marin.

Jaunoji politikė išpopuliarėjo prieš septynerius metus, kai vadovavo Tamperės miesto tarybai. Tada suomių dėmesį atkreipė „Youtube“ vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti jos vedami susirinkimai. „Buvo žavimasi stiliumi, kuriuo ji valdė situaciją. Ji labai susikoncentravusi į politiką ir problemas, nori kalbėti apie politiką, o ne atkreipti į save dėmesį“, – sakė Tampere universiteto mokslininkė Johanna Kantola.
 
Pirmą kartą į parlamentą S.Marin išrinkta prieš penkerius metus, o prieš metus perrinkta ir pernai gegužę ėmė eiti transporto ir komunikacijų ministrės pareigas. Pasak J.Kantolos, S.Marin buvo aiški kandidatė į premjerės postą. S.Marin laikoma kairiųjų pažiūrų net ir savo partijos viduje. Jos darbotvarkėje – klimato kaita, lygybė ir socialinė gerovė.
 
Premjerės karjeroje S.Marin yra užsibrėžusi ir dar vieną ambicingą tikslą. Prieš daugiau nei mėnesį ji paskelbė apie planus dėl socialinės ir sveikatos priežiūros reformos, kurioje būtų visiškai persvarstytas dabartinis šių paslaugų teikimo būdas. Kaip teigė premjerė, jos vizijoje valdžios institucijų tikslas – sumažinti socialinę nelygybę, kuri šiuo metu plačiai paplitusi visoje Suomijoje. Tam esą būtina šviesti visuomenę apie socialinės ir sveikatos priežiūros paslaugas. Dabar tuo užsiima per daugiau nei 300 šalies savivaldybėms pavaldžių institucijų.

 
Tarp kitko
Naujoji Suomijos ministrė pirmininkė, kai buvo transporto ir komunikacijų ministrė, per vieną diskusiją yra pasiūliusi keturių dienų darbo savaitę.
Sanna Marin teigė, kad papildoma poilsio diena ir trumpesnės darbo dienos leistų visuomenei daugiau laiko praleisti su savo šeima ir pomėgiams.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris