Minesotos bado eksperimentas

Aneta Vaitkienė
2021-10-25
Kad būtų ištirta, kaip pasibaigus II pasauliniam karui medikai turėtų pagelbėti tūkstančiams badavusių žmonių, 1944 m. JAV fiziologas Ancel Keys organizavo eksperimentą, pagal kurio rezultatus paskelbta ataskaita iki šių dienų išlieka išsamiausio mokslinio bado poveikio tyrimo aprašymu.
Minesotos bado eksperimentas
Milijonai europiečių II pasaulinio karo metu kentėjo badą ne savo valia ir naikinami ligų. Minesotos eksperimento, kurį JAV organizavo fiziologas Ancel Keys, savanoriai pasisiūlė padėti rasti būtų jiems pagelbėti.

Metų ilgio Minesotos eksperimentas numatė, kad grupė savanorių praras apie 25 proc. savo kūno masės. Pirmuosius tris mėnesius jie mito įprastai, po 3,2 tūkst. kcal per dieną, po to 6 mėn. gyveno pusbadžiu po 1570 kcal, po to sekė trijų mėnesių reabilitacijos laikotarpis su racionu 2‑3,2 tūkst. kcal, ir galiausiai aštuonių savaičių laikas, kai kalorijos nebuvo ribojamos.
 
Jų mitybą sudarė maisto produktai, dažniausiai vartoti Europoje karo metais: bulvės ir kiti šakniavaisiai, duona bei makaronai. Vyrai per savaitę turėjo dirbti 15 valandų laboratorijoje, nueiti 22 mylių (35 km) ir 25 valandas dalyvauti įvairioje edukacinėje veikloje. Viso eksperimento metu tyrėjai vertino bado sukeltus fiziologinius ir psichologinius pokyčius.
 
Pokyčiai šokiravo stebėtojus

Nuo pat pirmųjų badavimo savaičių eksperimento dalyviai rodė psichinę apatiją. Bet kokios temos neteko jiems jokios prasmės, išskyrus maistą. Kai kurie vyrai pradėjo nuolat skaityti kulinarines knygas, žiūrėdami į seilę varvinančias nuotraukas su beveik pornografine manija, kai kurie dalijosi mintimis, kaip atidaryti restoraną, o daugelis rimtai ketino atsidėti žemės ūkiui.
 
Tiriamieji irzo ir tapdavo agresyvūs, jei jiems nebūdavo laiku patiektas maistas arba tekdavo ilgai laukti valgyklos eilėje. Patiekalai buvo įprasti, tačiau dalyviai mėgavosi kiekvienu šaukštu. Kartais jie pridėdavo vandens į maistą, kad padidintų jo tūrį ir apgautų skrandį. Laikui bėgant jie pradėjo maistą vogti ir valgyti jį slapčia nuo A.Keys. Jis buvo priverstas skirti prižiūrėtojus, kad tie sektų, kaip laikomasi kalorijų ribos.
 
Visi eksperimento dalyviai iš pradžių turėjo normalų kūno svorį, kuris pradiniame etape siekė apie 70 kg. Prasidėjus badmečiui, šie vyrai virto vaikščiojančiais skeletais. Jau šešioliktą savaitę plika akimi tapo pastebimi fiziologiniai pokyčiai: veido bruožai išplonėję, skruostikauliai išsikišę, atrofuoti raumenys pavertė veidus į „alkaną kaukę“. Raktikauliai kyšo kaip ašmenys, pečiai suspausti, šonkauliai styro, stuburas tampa mazgų linija. Keliai nusileidžia, o kojos primena lazdeles. Sėdmenų riebalinis audinys išnyksta, o oda pradeda raukšlėtis. Tiriamieji nešiodavosi pagalves, nes sėdėjimas jiems pradėjo kelti diskomfortą. Libido iš pradžių sumažėjo, o paskui visai išnyko.
 
Minesotos savanoriai nuolat buvo šąlo. Net vasarą, liepos mėnesį, jie dėvėjo striukes. Kartu sumažėjo ir jų jautrumas karščiui: jie lengvai laikė labai karštus daiktus ir maldavo, kad jiems būtų patiektas kuo šiltesnis maistas. A.Keys taip pat pastebėjo, kad po ilgo badavimo eksperimento dalyvių rega išliko nepakitusi, o klausa, kaip bebūtų keista, žymiai pagerėjo. Jie negalėjo pakęsti garsios muzikos ir triukšmingų pokalbių, tarpusavyje bendravo beveik pašnabždomis.
 
Pasikeitė požiūris į save
Nepaisant visų fiziologinių pokyčių, tiriamieji nelaikė savęs per plonais. Priešingai, jie pradėjo manyti, kad kiti eksperimento dalyviai yra riebūs, o jie patys – normalūs. Psichinė sveikata taip pat pablogėjo. Tyrimai atskleidė hipochondriją, depresiją ir isteriją. Tiriamieji tapo tikrai neurotiški, pagrindiniai simptomai buvo dirglumas, asocialumas, depresija, nervingumas ir emocinis nestabilumas.
 

Net asmeninė higiena tapo problema. Užlipti laiptais, nešti krovinius, atidaryti rašalo buteliuką buvo sudėtinga. Rašysena darėsi mažiau įskaitoma, o apsirengti užtrukdavo kur kas ilgiau nei anksčiau. Savanoriai tapo nerangūs, jiems nuolat pynėsi kojos. Bėgimas bėgimo takeliu tapo kančia, jie dažnai nuo jo krisdavo.
 
Nebuvo žymesnių ligų ar virškinimo sutrikimų
Minesotos eksperimentui įpusėjus, savanorių būklė viskuo priminė išsekusius karo meto europiečius. Tačiau buvo ir esminių skirtumų: savanoriai nesirgo varginančiu viduriavimu, kuris būdavo būdingas Varšuvos geto gyventojams, koncentracijos stovykloms ir daugeliu kitų badavimo atvejų. Jie nesiskundė vidurių pūtimu ar skrandžio spazmais. Mokslininkai teigė, kad taip atsitiko dėl nuolatinės higienos ir dėl to, kad, skirtingai nei europiečiai, tiriamieji nevalgė žolės, žievės, lapų, pjuvenų ar net žemės. Skirtingai nei Varšuvos gyventojai, Minesotos gyventojai neprarado kaulų tankio, ką, matyt, lėmė ilgesnis badavimo laikotarpis.
 
Ir vis dėlto, nepaisant laboratorinių tyrimo sąlygų, Minesotos savanoriai pajuto, kad jų siela ir protas pasikeitė. Linksma ir triukšminga kompanija, kuria jie buvo pirmus mėnesius, tapo nuobodi bei mieguista, nesugebėjo planuoti ir priimti sprendimų. Jie vis labiau pirmenybę teikė vienatvei. Tolerancija ir ištvermė juos paliko. Pykčio, emocijų protrūkiai buvo nuolatiniai. Vyrai niurzgėjo, skundėsi ir nuolat hiperbolizavo savo sąlygų nepatogumus.

 
Per reabilitaciją priaugo antsvorio
Po šešių mėnesių badavimo kiekvienas tiriamasis neteko beveik ketvirtadalio kūno svorio. Jų vidutinis svoris tebuvo 52 kg. Reabilitacijos laikotarpis prasidėjo 1945 m. liepos 29 d. A.Keys visus dalyvius suskirstė į keturis pogrupius, kurie dabar pradėjo gauti 400, 800, 1200 ar 1600 kcal daugiau nei bado etapu. Jis tai padarė norėdamas nustatyti optimalų atsigavimo laikotarpiu suvartojamų kalorijų kiekį.
 
Kai kuriems dalyviams jis davė vitaminų ir baltymų, kad pamatytų, kaip tai paveiks reabilitaciją. Po kelių savaičių paaiškėjo, kad tai visiškai nenaudinga. Mažiausiai kalorijų suvartoję vyrai nepasveiko visiškai. Galų gale A.Keys priėjo prie išvados, kad, norėdami sugrąžinti kūną į normalią būseną, tiriamieji turėtų suvartoti apie 4 tūkst. kcal per dieną.
 
Bado eksperimentui pasibaigus, dalyviai galėjo valgyti ką tik norėjo ir kiek tik norėjo. Kai kurių jų A.Keys paprašė porą mėnesių pasilikti laboratorijoje, mat pastebėjo suvartojant net po 5-10 tūkst. kcal per dieną. Keletą mėnesių jie visi teigė, jog negali numalšinti alkio, kad ir kiek bevalgytų.
 
Praėjus 4 mėn. po bado eksperimento pabaigos, beveik visi dalyviai grįžo prie 3,2–4,2 tūkst. kcal per dieną normos. Visi jie svėrė daugiau nei prieš eksperimentą, o tyrėjai pastebėjo, kad vyrų, kurie į eksperimentą atvyko raumeningi ir džiūstelėję, „apvalumas tapo dominuojančia savybe“. Po penkių mėnesių visiškai grįžo jų lytinis potraukis, spermatozoidai tapo aktyvūs ir judrūs. Dėl sveikatos jie neturėjo jokių nusiskundimų, išskyrus antsvorį ir atsiradusį dusulį. Grįžo net geros dalyvių manieros, visi tapo daug draugiškesni.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris