Spuogai iškyla ne tik ant veido...

Emilija Lipskytė
2022-04-25
Ne tik ant veido atsirandantys spuogai kelia diskomfortą. Kai kuriems žmonėms vasarą tenka kovoti su ant sėdmenų atsiradusiais spuogeliais. Tikrai taip... Dėl sportinių rūbų trinties, prakaito, bakterijų, ilgo sėdimo darbo bei alerginių reakcijų estetinę problemą reikia šalinti ir ten.
Spuogai iškyla ne tik ant veido...

Naudokite benzoilo peroksidą
Dermatovenerologė Tiffany Libby šiai delikačiai problemai spręsti siūlo į pagalbą pasitelkti prausiklius, kuriuose naudojamas benzoilo peroksidas. Jis ne tik naikina bakterijas, sukeliančias spuogus, bet ir atkemša poras bei sumažina uždegimą.
 
„Vieną kartą per dieną tepkite produktą ant išbertos odos. Palaikius dvi tris minutes švariai nuplaukite, kad ingredientas turėtų pakankamai laiko suveikti, bet kartu ir nesudirgintų odos, – pataria ji. – Kai spuogų nebeliks, rekomenduojama bent kartą per savaitę pakartoti procesą, kad sumažėtų jų atsiradimo tikimybė.“

 
Nušveiskite, bet nedraskykite
Nors jums ir gali kilti pagunda visais įmanomais šveitikliais nukankinti odą, tikintis, kad nuo paviršiaus nusišveis ir spuogai, šiukštu to nedarykite – grūdėtus fizinius šveitiklius palikite ramybėje. Vietoje to dermatovenerologė Neda Mehr siūlo naudoti švelnų silikoninį šveitiklį, kuris atbaido bakterijas.
 
Jei silikonas gąsdina, galite išbandyti ir cheminius šveitiklius, kurių sudėtyje yra pieno, glikolio arba salicilo rūgščių. Jos panaikina negyvąsias odos ląsteles, kurios gali užkimšti poras.
 
Galite išbandyti ir arbatmedžio prausiklius. Kaip nurodo N.Mehr, arbatmedis pasižymi antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Naudokite silikoninę dušo kempinę kartu su prausikliu, o po jo užtepkite ant odos benzoilo peroksido. Puiki kombinacija bakterijoms sunaikinti.
 
Rinkitės kvėpuojančius audinius
Kuo lengvesnis, laisvesnis ir orui pralaidesnis jūsų drabužių audinys, tuo mažesnė tikimybė, kad paūmės folikulitas. Vietoj nailoninių apatinių rinkitės medvilninius, nes prakaitas ir trintis – kombinacija, dėl kurios galimas plauko folikulo uždegimas.

 
Dermatovenerologė Morgan Rabach pastebėjo, kad pastaruoju metu padaugėja pacienčių, kurios skundžiasi dėl spuogų ant sėdmenų. „Jei mankštinatės, pasistenkite rinktis medvilninius drabužius, kad prakaitas neįstrigtų ant odos“, – įspėja M.Rabach.
 
O svarbiausia, kad ir kaip būtumėte pavargęs, po sporto privalu palįsti po dušu. Pasak M.Rabach greitas susikaupusio prakaito, aliejų ir nešvarumų nuplovimas, svarbiausias dalykas gydant ir užkertant kelią spuogams ant sėdmenų.

 
Kreipkitės į dermatovenerologą
Jei paprastos odos priežiūros priemonės nepanaikina problemos, gydytoja M.Rabach siūlo kreiptis į specialistą. Dermatovenerologai, atsižvelgdami į situaciją, gali išrašyti kremą, kurio sudėtyje yra klindamicino. Tai – antibiotikas, kuris naudojamas uždegimui nuraminti bei bakterijoms, sukeliančioms spuogus, naikinti.
 
Išbandykite lazerį
Jei niekada neturėjote spuogų ant sėdmenų, tačiau pastaruoju metu jų atsiranda vis dažniau ir daugiau, gydytoja N.Mehr įtaria, jog tikėtina, kad jums pasireiškė folikulitas. „Bakterijos, užuot patekusios į išorinį pasaulį iš porų, pasiliko viduje susekdamos plauko folikulą, – aiškina ji. – Taigi, svarbiausia tokiu atveju sunaikinti plauko folikulo šaknį.“
 
Ir geriausias būdas tai padaryti – lazeriu. Plaukų šalinimas lazeriu ne tik užkirs kelią folikulitui, bet ir padės sumažinti randus, kurie galėjo atsirasti kaip spuogų pasekmė. Jei prisibijote lazerio procedūrų ir vietoj to renkatės plaukelių šalinimą cukraus ar vaško depiliacijos pagalba, tai N.Mehr įspėja, kad tai ne tas pats. „Depiliacija leidžia išorinėms bakterijoms patekti į vidų. Dėl jų atsiranda spuogai, o vėliau ir randai“, – pabrėžia ji.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris