Kas bendro tarp sekso ir... žiovulio?

2021-10-28
Kodėl mes žiovaujame? Yra keletas versijų: viena, kad išliktume budrūs streso metu, kita – kad kompensuotume deguonies trūkumą organizme arba „išvėdintume“ smegenis. O dar žiovulys suteikia malonumo, ir neatsitiktinai.
Kas bendro tarp sekso ir... žiovulio?
Nors antidepresantai kartais slopina lytinį potraukį bei vaisingumą, kai kuriems žmonėms jie turi įdomų šalutinį poveikį – žiovavimą, pasibaigiantį orgazmu.

Sudėtinga sistema
„Oi, atsiprašau, vėlai nuėjau miegoti, tad trūksta miego“, – rytiniame susirinkime žiovauja 27-erių Magda, pardavimų vadovė. Bet galbūt tai visai ne miego trūkumas.
Žiovulys ne tik verčia atsiprašinėti žiovaujančiuosius, bet ir nepaprastai domina tyrinėtojus. Jie jau seniai laužo protus dėl jo paslapčių. O šių tikrai yra. Nors žiovaujame vienodai, priežastys, verčiančios tai daryti, yra skirtingos.
 

Pavyzdžiui, viena versijų yra ta, kad žiovaudami streso metu palaikome smegenų budrumą. Tarp daugelio gyvų padarų (įskaitant ir žmogų) galima pastebėti tokį reiškinį kaip užkrečiamas žiovulys – nusižiovavo vienas, po jo antras, trečias... Toks elgesys padeda išlaikyti grupės ar šeimos budrumą.
 
Biocheminiai smegenų pokyčiai sukelia žiovulį, kuris paprastai trunka apie 6 sekundes. „Tai sudėtinga sistema ir tikėtina, kad žiovulys turi daug skirtingų funkcijų“, – sako farmakologas Gregory Collinsas, San Antonijaus sveikatos mokslų centre atlikęs smegenų chemijos tyrimus.
Ilgą laiką buvo manoma, kad žiovaujame norėdami kompensuoti deguonies trūkumą organizme. Bet atrodo, kad taip nėra.
 
Vienijantis veiksnys
Dauguma žmonių žiovauja, kai pamato, kad nusižiovavo kas nors kitas. Tačiau žiovulys neturi užkrečiamo poveikio vaikams, autistams ir šizofrenikams. Kai kurie žmonės žiovauja netikėtose situacijose: pavyzdžiui, parašiutininkai prieš šuolį arba sportininkai prieš svarbias varžybas.
 
„Tikriausiai ir kai kurie Brazilijos futbolininkai žiovavo prieš pasaulio čempionatą“, – sako Robert Provine, Merilendo universiteto neurologas. Jo nuomone, žiovulys reiškia tam tikrą perėjimą iš vienos būsenos į kitą: iš budrumo į miegą, iš miego į pabudimą, iš nuobodulio į norą veikti.
Norėdami išsiaiškinti žiovulio esmę, mokslininkai atliko dešimtis eksperimentų su žmonėmis ir gyvūnais. Žiovulys būdingas daugeliui gyvų padarų. Atrodo, kad žiovauja kiekvienas turintis stuburą gyvis.

 
Pagrindinė šiandienos hipotezė yra ta, kad žiovulys – tarsi mažas ventiliatorius organizmo sisteminiame bloke: jis padeda palaikyti optimalią smegenų temperatūrą.
Smegenys ypač jautrios perkaitimui, teigia Niujorko valstijos universiteto psichologas Andrew Gallupas. Jei temperatūra nukrypsta nuo idealių 37 laipsnių Celsijaus, reakcijos laikas sulėtėja ir atmintis susilpnėja.
 
Kulminacijos būtinybė

Palygindami skirtingus elgesio būdus, kurie apima tuos pačius komponentus, galime savęs paklausti: jei veido išraiškos orgazmo ir žiovulio metu yra panašios, vadinasi, už šių dviejų veiksmų slypi tas pats neuroelgesio modelis?
Ši prielaida nėra tokia keista, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, sako R.Provine, nes žiovulys kyla dėl androgenų ir oksitocino ir taip pat koreliuoja su kitais sekso mechanizmais.
 
Tarp žinduolių rūšių dažniau žiovauja patinai. O mūsų rūšis skiriasi nuo visų kitų tuo, jog abiejų lyčių atstovai žiovauja vienodai dažnai, taip pat išlieka seksualiai aktyvūs bet kuriuo metų laiku. Žiurkėms tos pačios cheminės medžiagos, kurios skatina žiovulį, sukelia erekciją.
Ir nors antidepresantai kartais slopina lytinį potraukį bei vaisingumą, kai kuriems žmonėms jie turi įdomų šalutinį poveikį – žiovavimą, pasibaigiantį orgazmu.
 
Be to, žiovulys daugeliui yra malonus. 10 balų hedonistinėje skalėje jis įvertintas 8,5 (1 – prasta, 10 – gera).
Atsižvelgiant į orgazmo, žiovulio ir čiaudėjimo panašumus (tipinės veido išraiškos), visų trijų veiksmų užbaigimą visiškai įmanoma apibūdinti kaip „kulminaciją“. Galbūt ir negalėjimas numalšinti seksualinės įtampos primena tą nepasitenkinimo jausmą, kai negali nusižiovauti ar nusičiaudėti?

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris