Kaip karantinas gali paveikti ikimokyklinukus?

www.lsveikata.lt
2020-04-17
Pertraukomis ir atostogomis nuo mokslų ar darželio vaikai paprastai džiaugiasi, tačiau jos dažnai būna trumpesnės ir iš anksto planuotos. Kokio amžiaus vaikams priverstinis atotrūkis nuo darželio karantino metu gali atsiliepti neigiamai? Vaikų ir paauglių psichologė Vaida Kašubienė pataria, kaip neatitrūkti nuo darželio ir lengviau į jį sugrįžti karantinui pasibaigus.
Kaip karantinas gali paveikti ikimokyklinukus?
Rekomenduojama karantino metu vaiko dienotvarkę kiek įmanoma labiau priartinti prie darželio: tokiu pat laiku keltis, pusryčiauti, pietauti, eiti pietų miego ir panašiai. Jeigu įsijausite į atostogų režimą, vaikui grįžti į daželį tikrai bus sunkiau.

- Kokio amžiaus ikimokyklinukai yra jautriausi tokiai ilgai pertraukai nuo darželio dabar, kai dėl karantino uždarytos ugdymo įstaigos?
- Pažeidžiamiausia grupė yra lopšelinukai - nuo pusantrų iki trejų metų. Kodėl? Todėl, kad jiems (bent daugumai) tai buvo pirmieji metai darželyje, kitaip adaptacijos metai. Tad tokia netikėta ir ilga pertrauka nuo darželio tokio amžiaus vaikus tikrai gali išmušti iš vėžių. Žinoma, gali būti, kad ir priešmokyklinio amžiaus vaikas jautriai reaguoja į pertrauką, jeigu jam darželio lankymas visuomet nebuvo lengvas, jeigu vaikas yra jautresnis. 
 

- Ar tą „išsimušimą iš vėžių“ lemia pertraukos ilgumas?
- Taip, tačiau ne tik. Kelios dienos poilsio, nedidelės atostogos įprastos dienotvarkės nedarko. Vaikai kartais po porą savaičių serga, tačiau dėl to grįžę į darželį nepatiria sunkumų. Bet dabar, panašu, karantininė pertrauka bus bent mėnesio trukmės, o tai jau yra ilgas laiko tarpas.
Kitas svarbus veiksnys, galintis turėti įtakos vaikų prisitaikymui darželyje po karantino, yra tai, kaip jie praleido šį laiką. Ar tėvai paaiškino, kodėl įvyko tokie pokyčiai ir kaip patiems suaugusiesiems pavyko susitvarkyti su staiga pasikeitusiu kasdieniu gyvenimu? Ar šeima stengėsi, ar turėjo galimybių užtikrinti aiškų, pastovų dienos režimą ir veiklas, tinkančias to amžiaus vaikui? Ar buvo skiriama pakankamai laiko bei dėmesio vaiko poreikiams patenkinti, jo emocinei savijautai suprasti? Ar buvo laikomasi nuoseklių elgesio taisyklių ir susitarimų?
 
- Gali būti, kad dvimečiams po karantino grįžus į darželį prasidės antroji adaptacija?
- Nevadinčiau to antra adaptacija, bet sunkumų gali kilti. Panašiai būna, kai tėvai su vaikais išvyksta ilgų vasaros atostogų po pirmųjų metų darželyje, o vėl jį pradėjus lankyti gali būti sunku laikytis dienotvarkės, gyvenimo ritmo, sunku atsiskirti nuo tėvų. Tuomet stebimi elgesio ir kiti pokyčiai: padidėjęs jautrumas, irzlumas, apetito stoka, prastas miegas, gali pasitaikyti šlapinimosi į lovą atvejų. Tai nėra taisyklė, tinkanti visiems vaikams, bet kai kuriems taip gali nutikti, ypač jautresniems.
 

- Kaip tėvai galėtų vaikams palengvinti buvimą karantine, kad į darželį ir jo ritmą įsilieti būtų lengviau?
- Kaip vaikams seksis grįžti, priklauso nuo tėvų supratingumo ir gebėjimo atliepti vaiko poreikius. Itin rekomenduojama vaiko dienotvarkę kiek įmanoma labiau priartinti prie darželio: tokiu pat laiku keltis, pusryčiauti, pietauti, eiti pietų miego ir panašiai. Jeigu įsijausite į atostogų režimą, vaikui grįžti į daželį tikrai bus sunkiau. Taip pat padėtų kartas nuo karto prisiminti darželį: rodyti nuotraukas iš grupės gyvenimo, prisiminti auklėtojų ir grupės draugų vardus, kokius žaidimus ten žaidė, kokias daineles mokėsi, ką veikė lauke. Kiek žinau, pedagogai tikrai stengiasi palaikyti ryšį su šeimomis karantino metu, tad vaikams apie darželį šiek tiek yra primenama.
 
Gal šiais technologijų laikais galima vaiką pradžiuginti ir trumpu vaizdo skambučiu auklėtojai?
- Žinoma, jeigu yra abipusis susitarimas, kad tai priimtina. Ta minutėlė, bent susimojuoti, pamatyti, kaip atrodo, pasisveikinti su auklėtoja ar mokytoja labai naudinga. Tiesa, čia tėvai turėtų reaguoti tinkamai, jeigu, susisiekus vaizdo skambučiu, vaikas persigalvos, išsigąs, pasislėps, nebenorės kalbėti. Tokiu atveju nereikėtų vaiko bausti, barti ar gėdinti. Vaikas turi bendrauti laisvai, savo noru ir tik tiek, kiek nori, žodžiu, spaudimo neturi būti. Galbūt tuo momentu vaikui užteks išgirsti auklėtojos balsą, matyti, kaip su ja šnekučiuojasi mama ar tėtis, nebūtina aktyviai bendrauti pačiam. Tad galimybę sudaryti tokiam pokalbiui galima, tačiau priimti vaiko reakciją reikėtų adekvačiai ir su atjauta.
 
- Ar grįžus į darželį po karantino reikėtų vaiką kelias dienas pasiimti anksčiau?
- Tai priklauso nuo šeimos požiūrio ir galimybių, bet reikėtų atsižvelgti į kiekvieną vaiką individualiai. Jautresniam dvimečiui-trimečiui, kuriam adaptacija darželyje užtruko ilgiau, tikrai praverstų, jeigu pirmas kelias dienas po karantino tėvai pasiimtų jį anksčiau. Reikėtų vėl atgaivinti atsisveikinimo ritualą. Kita vertus, vaikas jau turi buvimo darželyje patirties: turi užmezgęs ryšį su pedagogais ir grupės vaikais pažįstamoje aplinkoje, žino, kad mama ar tėtis vakare ateis jo pasiimti. Tad nesant galimybės pasiimti anksčiau, nereikėtų dėl to jaudintis, tiesiog užteks daugiau komunikuoti su pedagogais ir pasikliauti, kad jie padės vaikui įsivažiuoti į ritmą bei užtikrins ramų, saugų ir smagų laiką darželyje.  


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris