Palangos reabilitacijos ligoninės duoklė darbuotojams atsiperka su kaupu

Greta Vanagienė
2019-07-08
„Investuodami į darbuotojus grąžą gauname su kaupu: šie iš užsienio komandiruočių grįžta pailsėję, įkvėpti naujų idėjų, todėl siekia permainų, dalinasi gerąja patirtimi taip keldami bendrą ligoninės gerovę“, - pasakoja apie jau keliolika metų vykdomą mainų programą „HOPE“ Palangos reabilitacijos ligoninės direktorė Romantė Aleknavičienė. Be įprastos reabilitacijos, gydymo įstaiga vykdo įvairialypę darbuotojų kvalifikacijos kėlimo, kultūrinę, švietimo programą taip garsindami ir Lietuvos vardą.
Palangos reabilitacijos ligoninės duoklė darbuotojams atsiperka su kaupu
Šiemet pagal programą Hope Ispanijoje tobulinusis Neurologijos skyriaus vyriausioji reabilitologė Eglė Šniuolytė pasidžiaugė finalinėje konferencijoje Liublianoje kartu su 11 komandos narių pristatydama sveikatos sistemą užėmė pirmąją vietą.

Plati švietėjiška veikla
Nors Palangos reabilitacijos ligoninės pagrindinė funkcija – suteikti medicinines, aktyvios ir profesinės reabilitacijos paslaugas, čia atvykus negali nepastebėti kabančių padėkos raštų, tarptautinių apdovanojimų ir konferencijose laimėtų trofėjų. Įstaigoje dirbantys medikai pasakoja visa tai užgyvenę ne tik teikdami kokybiškas reabilitacijos paslaugas, bet ir už netradicinę švietėjišką veiklą.
 

„Į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą žiūrime netradiciniu žvilgsniu, netaupydami lėšų, todėl esame patrauklus darbdavys. Investuodami ir dalyvaudami tarptautiniuose projektuose kaupiame žinias ir kartu dalinamės naujovėmis su visa Lietuva. Esame mokymosi ir praktikos bazė – pagal mainų programas priimame įvairių specialybių studentus, taip pat, specialistus, kurie atvažiuoja į mūsų šalį susipažinti su čia esančia sveikatos apsaugos sistema“, - įspūdingą ligoninės veiklų sąrašą vardija Palangos reabilitacijos ligoninės direktorė Romantė Aleknavičienė.

 
Dėmesys mokslui 
Be minėtų mainų programų, Palangos reabilitacijos ligoninė kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu, Lietuvos kūno kultūros akademija, Klaipėdos universitetu, Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos institutu, Šiaulių Respublikine ligonine, ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akių klinika dalyvavo tarptautiniame lėtinių neinfekcinių ligų tyrimo moksliniame projekte: „Vaizdinimo priemonių vertinimas išsėtinės sklerozės diagnostikai, gydymui ir prognozavimui“.
 
Be to, ligoninė yra mokymosi bazė daugeliui jaunųjų specialistų iš Lietuvos kūno kultūros akademijos, Lietuvos sveikatos mokslų bei Klaipėdos universitetų, Valstybinių Klaipėdos, Utenos, Panevėžio kolegijų, Slaugos darbuotojų tobulinimosi ir Aktyvios reabilitacijos centrų. Čia praktikas atlieka reabilitacijos gydytojai rezidentai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, slaugytojos, masažuotojai bei L.Davinči tarptautinės programos studentai.
Taip pat ligoninėje rengiamose konferencijose žinias gilinti turi galimybę traumatologai, neurochirurgai, infektologai, reabilitologai ir kitų sričių specialistai.
 

„Didžiuojamės, kad mūsų darbuotojai yra aktyvūs šių ir kitur Lietuvoje rengiamų konferencijų dalyviai, ruošia žodinius ir stendinius pranešimus. Be to, nuolat dalyvauja tarptautinėse konferencijose. Štai mūsų kineziterapeutės Vaidos Lankauskienės pranešimas „The influence of verticalization on ortostatic reactions of the patiens with cervical part spinal cord injuries“ ir šiaurės šalių kongrese Kopenhagoje laimėjo pirmąją vietą. Taip pat ji dar rašo straipsnius į tarptautinius recenzuojamus žurnalus“, - darbuotojų kylančia kvalifikacija džiaugiasi R.Aleknavičienė.
 
Tarptautinis bendradarbiavimas
Palangos reabilitacijos ligoninės pavaduotoja medicinai Judita Daratienė sako, kad jų gydymo įstaiga nuo 1999 m. yra Tarptautinio sveikatą stiprinančių ligoninių tinklo (International and National network of Health Promoting Hospital (HPH) narė ir per tą laiką sukaupė didžiulę patirtį vykdydama tarptautinius, nacionalinius ir ligoninės projektus.
„Tai nėra vienos srities specialistų bendradarbiavimas. Dalyvavimas tokio pobūdžio veikloje skatina visus ligoninės darbuotojus plačiau pažvelgti į kasdienes funkcijas, labiau įsigilinti į sveikos gyvensenos problemas. Tai galimybė visų sričių ir lygmenų darbuotojams bendradarbiauti, visapusiškai įvertinti, aptarti įvairius darbo sveikatos stiprinimo srityje aspektus, pasidalinti patirtimi su kolegomis iš kitų šalių“, - sako J.Daratienė ir priduria, kad vienas svarbiausių jų ligoninės laimėjimų - platūs tarptautiniai ryšiai, kurie itin svarbūs ligoninės veiklai.
 
„Tai mums padėjo apsispręsti, kokia linkme eiti, ko siekti, į ką lygiuotis. Ryšiai su Danijos Viborgo ligonine, Notvilio reabilitacijos centru Šveicarijoje, Talino Jarvės ligonine, „Hapsulu“ reabilitacijos centru, Hiuuma salos ligonine Estijoje, Froedterto medicinos koledžo ligonine Viskonsino valstijoje, JAV, su Latvijos nacionalinio reabilitacijos centru „Vaivari“, Stokholmo Karališka ligonine padėjo mūsų ligoninei suformuoti kryptingą ir profesionalų požiūrį į reabilitaciją“, - dėsto ji.
Ligoninės administracija taip pat visokeriopai remia ir aktyviu pavyzdžiu skatina šią iniciatyvą, sudaro sąlygas nuvykti į konferencijas, įdiegti parsivežtas idėjas į kasdienę ligoninės veiklą. Anot vadovės, toks požiūris lemia ligoninės funkcionavimo efektyvumą ir kokybiškų paslaugų teikimą.  
 
Mainų programos
Daug džiaugsmo ir visokeriopos naudos specialistams teikia Europos Sąjungos mainų programa HOPE, kurios dėka kasmet keletas darbuotojų vyksta į įvairias Europos šalis tobulintis. Palangos reabilitacijos ligoninės darbuotojai jau vyko į Vokietiją, Ispaniją, Angliją Šveicariją, Graikiją, Lenkiją, Daniją, Švediją, Olandiją, Portugaliją, o į Palangą buvo atvykę programos HOPE dalyvių iš Ispanijos, Italijos, Portugalijos, Graikijos, Lenkijos, Moldovos.
Direktorė pasakoja, kad mainų programa HOPE užsienio šalyse ypač populiari: medikai galimybės išvykti tobulintis kartais laukia ne vienerius metus. Net į svečias šalis susipažinti su ten esančia sveikatos apsaugos sistema siūlosi vykti savomis lėšomis. Taigi, pasak R. Aleknavičienės, Palangos reabilitacijos ligoninės gydytojams, kuriems kelionė apmokama, tai yra didžiulė dovana.
 
Paklausa, kiek gi gydymo įstaigai atsieina toks darbuotojų paruošimas, gydytoja sako, kad išties nemažai, tačiau personalo gerovės vardan lėšų tikrai negaila. 
„Manau, kad darbuotojų parsivežti įspūdžiai, praktinės žinios, iniciatyva ligoninės išlaidas atperka šimteriopai“, - sako R.Aleknavičienė. Juolab grįžusiųjų iš svečios šalies darbingumas gerokai padidėja, o entuziazmas juntamas ir kelerius metus. „Darbuotojai grįžta pilni įspūdžių, laimingesni. O jei laimingesni, vadinasi, ir sveikesni“, – pabrėžia ji.
Anot direktorės, kuriam darbuotojui teks laimė keliauti ir tobulintis, vertinama pagal iniciatyvumą, rodomas pastangas ir norą atnaujinti bei papildyti žinias. Taip pat, kiek galės atiduoti grįžtamąjį ryšį kolegoms po patirtų įspūdžių.
 
„Svarbu ir užsienio kalbų mokėjimas. Vienam svečioje šalyje tenka ne tik susikalbėti su aplinka, bet ir tinkamai reprezentuoti Lietuvą bei jos sveikatos apsaugos sistemą. Lygiai taip pat svarbu sugebėti priimti žinias, kuriomis dalijasi nauja aplinka. Užsienio svečiai išvykę iš Lietuvos kasmet tarptautinei programai pristato mūsų šalį, kultūrą, medicinos sistemą. Džiugina tai, kad visada atsiliepimai apie mus būna tik patys geriausi. Taigi taip kasmet garsiname Lietuvos vardą“, - pasididžiavimo neslepia direktorė ir skaito užsieniečių apsilankiusių ligoninėje padėkos laiškus.
 
„Tai, kaip Palangos reabilitacijos ligoninėje organizuojamas darbas išties mus labai sužavėjo. Stebino pirmo ir antro lygio pacientų reabilitacijos programos. Ispanijoje reabilitacija nesiūlo tokio plataus daugiadisciplininio gydymo ir aukštų technologijų procedūrų. Tik 3 lygio pacientai Ispanijoje priimami į specializuotas reabilitacijos ligonines, taip pat senyvo amžiaus pacientams, kuriems reikia reabilitacijos ir kurie neturi globėjų namuose. Mes taip pat nustebome siūlomomis profesinėmis reabilitacijos programomis - iš pradžių su pacientais dirba psichologas, kuris individualiai įvertina pacientus ir pritaiko profesinės reabilitacijos programą. Pacientai gali mokytis ar tobulinti IT įgūdžius, rinktis rankdarbius, kirpimą ar siuvimą. Šių plataus reabilitacijos paslaugų, kurios neapsiriboja grynos sveikatos priežiūros paslaugomis, integravimas turi apimti ir darbo poreikius, pritaikytus prie jų naujos gyvenimo situacijos, iš tikrųjų sužavėjo mus. Manome, kad tokios visapusiškos reabilitacijos paslaugos yra labai svarbios siekiant sumažinti pacientų poreikį vartoti vaistus ir suteikti sąlygas tapti savarankiškiems, labiau pasitikėti savo jėgomis.
Norime nuoširdžiai padėkoti už maloniai praleistą laiką, kantrybę, meilę, kurią gavome iš žmonių, sutiktų Palangos reabilitacijos ligoninėje. Mes vertiname jūsų dosnumą ir laiką, kuriuo dalijotės. 
Širdyse saugome prisiminimus ir dėkojame už nuostabias akimirkas, kurias patyrėme Palangoje“, - laiške rašo slaugytojos Isabel Romo ir Isabel Casado iš Ispanijos.
 
Idėjas pritaiko praktiškai

Savo ruožtu J.Daratienė dalinasi iš užsienio komandiruočių pasivežtomis idėjomis, kurias praktiškai pavyko pritaikyti gydymo įstaigoje. Tai aktyviai reabilitacijai sukurta sala, baseine įrengtas specialus įlipimas, taip pat įvairios metodikos, tvarkos ir net elektroninė sistema, kuri sėkmingai veikia jau gerų penkiolika metų.
 

„Lietuvoje tada dar niekas nekalbėjo apie bendrą elektroninę sveikatos sistemą. Mes pirmieji tokią ligos istorijų sistemą sukūrėme darbui ligoninės viduje. Joje žymimi ne tik tyrimai ir medikamentai, bet ir tai, kaip galime pacientams pritaikyti reikiamas procedūras, joje atsispindi lankomumas. Programą sukūrėme ir įvaldėme savomis lėšomis. Ja sėkmingai naudojamės iki šiol“, - įgyvendintus darbus vardija Palangos reabilitacijos ligoninės pavaduotoja medicinai Judita Daratienė.

 
J.Daratienė pasakoja, kad užsieniečius maloniai stebina įstaigos veikla. Šiemet ligoninėje viešėjęs ispanas žavėjosi čia įrengtu Aktyvios reabilitacijos centru, kur neįgalieji skatinami būti aktyvūs visuomenės nariai. Neformaliam bendravimui prie tvenkinio įrengta poilsio zona, prieplauka. Čia pacientai mokomi savarankiškumo įgūdžių: užkurti laužą, pagaminti valgį.
„Įspūdžio pagautas ispanas net mokino mūsiškus, kaip iškepti jų nacionalinę kiaušinienę“, - sakė J.Daratienė.
 
Dėmesys darbuotojams
Palangos reabilitacijos ligoninėje teikiama visapusiška pagalba ne tik pacientams, bet ir personalui: atlikti ergonominiai matavimai, sukurta saugi, patogi darbo aplinka.
„Darbuotojų sveikatinimui sukurtos specialios programos, viena jų - „Gripo prevencijos programa“, taigi kasmet ligoninės personalui sudaromos sąlygos pasiskiepyti. Taip pat „Aterosklerozės rizikos veiksnių nustatymo programa PRL darbuotojams“, „Darbuotojų sveikatinimo programa“. Atliekami klinikiniai tyrimai, anketinės apklausos, vykdomas šviečiamasis darbas sveikos gyvensenos įgalinimo srityje, sudarytos grupinių kineziterapijos, relaksacijos užsiėmimų programos, kuriomis darbuotojai gali naudotis nemokamai. Taip pat organizuojamos šviečiamosios paskaitos, į kurias pranešimų skaityti kviečiami žinomi lektoriai, tokie kaip prof. J.Brėdikis, A.Laiškonis, A.Kriščiūnas, B.Špakauskas ir kiti. Psichologiniam klimatui gerinti organizuojamos kultūrinės programos - koncertai, parodos, kelionės“, - papildomas naudas darbuotojams vardija direktorės pavaduotoja.

 
Tarp kitko

Ligoninėje įgyvendinti projektai: „Ligoninė be tabako“, „Ligoninė be skausmo“, „Pacientų po endoprotezavimo operacijų fizinio aktyvumo išsaugojimas ir mokymas“, „Sergančiųjų bronchų astma mokymas“, „Spinalinių ligonių ir jų artimųjų mokymas“. Atliekamas šviečiamasis darbas sveikos gyvensenos įgalinimo srityje,  mokoma  savirūpos, sergant įvairiomis ligomis. „Nepageidaujamų įvykių prevencijos programa“- sudaro galimybes panašių įvykių išvengti.

 
Įspūdžiai iš stažuočių
Fizinės medicinos reabilitacijos gydytoja Vilma Levinger: 

- Smagu prisiminti stažuotę Švedijoje, kur buvau prieš dvylika metų. Tuo metu dar nemokėjau anglų kalbos, jos mokytis pradėjau tik pusmetį prieš kelionę. Nuvykus kolegų švedų geranoriškumas ir visapusiška pagalba man padėjo nepasimesti. Įsidrąsinau kalbėti angliškai, o po mėnesio gyvenimo svetur taip „prasilaužiau“, kad stažuotės pabaigoje jau gebėjau diskutuoti sudėtingomis temomis be baimės, kad liksiu nesuprasta.
Nustebino švedų svetingumas: kolegos nuolat organizuodavo išvykas, kultūrinius renginius, vežiojo į muziejus, net kviesdavo į šeimos šventes. Stebino Lietuvoje dar nematyti masiniai bėgimai, į kuriuos susirinkdavo visų kartų ir socialinių sluoksnių atstovai – mamos su kūdikiais, neįgalieji su vežimėliais, jaunimas. Dabar visa tai jau įprasta ir mūsų šalyje.
Lietuvos medicinos lygis tuomet dar neprilygo švediškajam - ėjome pavymui, tačiau mūsų nuolatinis tobulėjimas, domėjimasis pasaulinėmis tendencijomis jau leidžia Lietuvai lygiuotis su visa Europa.
Puikus pavyzdys - elektroninė sistema, kurią nusižiūrėjome ir po kelerių metų įdiegėme ir mes. Džiaugiuos, kad mūsų ligoninė sudaro galimybes tobulėti, plėsti akiratį.
Kadangi buvau paruošusi prezentaciją apie mūsų šalies medicinos sistemą, pavyko užsieniečius nustebinti ir man. Švedijos medikams buvo netikėta, kad ligoninėje turime daug stacionarinių lovų, o pacientai turi galimybę ilgai reabilituotis. Švedijoje gi net ir patyrus miokardo infarktą, pacientai jau ketvirtą parą išleidžiamas namo be jokių reabilitacijų.
 
Fizinės medicinos reabilitacijos gydytoja Rima Juozapavičienė: 

- Prieš šešerius metus vykau į Šveicariją, kurioje praleidau geras penkias savaites. Nustebino ligoninės man sudarytos aukščiausios pragyvenimo sąlygos: gyvenau ne penkių, o, matyt, dešimties žvaigždučių lygio apartamentuose.
Kasdien buvome užimti darbais, vizituodavome pacientus, o savaitgaliais galėjome kraštą tyrinėti iki soties.
Buvo naudinga pamatyti ligoninės lygį ir valdymo sistemą, kurią vėliau analogiškai perkėlėme į savo ligoninę – lygiavomės į juos. Nors Šveicarijoje finansinės galimybės gerokai skirias nuo mūsiškių, principą išlaikome.
Iš kelionės atsivežiau ne tik darbinės patirties, bet ir pasisėmiau kultūrinės, bendravimo naudos. Grįžau namo pakylėta. Nors šveicarai siūlė pasilikti dirbti pas juos, gyvenimą kūriau Lietuvoje, todėl sprendimo nepriėmiau.


 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris