Kai penkios bendruomenės tampa viena

Eimantas Šaulitis
2020-01-27
„Nuostabus laikas“, „superinis vakaras“ – taip apie Kauno miesto poliklinikos naujametį renginį „Quo vadis?“ (lot. - kur eini) atsiliepė jame dalyvavę medikai. Trumpai apžvelgti praėjusių metų rezultatai bei prasidėjusių tikslai. Susirinkusieji klausėsi Česlovo Gabalio ir Jeronimo Miliaus dainų. Praeityje penkių skirtingų poliklinikų kolektyvai pamažu tampa komanda, sulimpa į vieningą bendruomenę.
Kai penkios bendruomenės tampa viena
Kauno miesto poliklinikos renginio „Quo vadis?“ pavadinimas puikiai atspindi pagrindinę įvykio mintį - didelės įstaigos kolektyvui pravartu žinoti kryptį, kur link ji eina.

Kam renginys?
Šiltą viduržiemio vakarą eidami pro Kauno filharmoniją turėjote prasilenkti su besišypsančiais medikais. Kas po du, po tris ir didesnėmis grupelėmis traukė į tradicija tapusį Kauno miesto poliklinikos (KMP) renginį „Quo vadis?“. Pavadinimas puikiai atspindi pagrindinę įvykio mintį. Didelės įstaigos kolektyvui pravartu žinoti jos kryptį. „Kad nebūtų kaip toje Krylovo pasakėčioje apie gulbę, lydeką ir vėžį“, - šypsosi Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.
„Tai yra geras laikas, kada galime prisiminti, ką pasiekėme praėjusiais metais, ir pasišnekėti, kur savo jėgas nukreipsime naujaisiais. Svarbu, kad visi žinotume, kur link einame, ko siekiame. Tik tada mūsų laivas plauks ten, kur reikia. Kad taip įvyktų, reikia kiekvieno jūsų pastangų, - į susirinkusius medikus kreipėsi P.Kibiša. - Jeigu įgula nežino, į kokį uostą laivas plaukia, joks vėjas jiems nepalankus. Lygiai taip pat organizacijoje. Kuo ji didesnė, tuo svarbiau, kad būtų aiškūs prioritetai. Tai - viena šio renginio priežasčių.“
 

„Jeigu netobulėji, vadinasi, atsilieki. Išlieka ne stipriausi, o geriausiai prisitaikę. Stengiamės taikytis prie kintančios aplinkos, poreikių. Į vieną kūną susiliejo skirtingi padaliniai. Pirmas žingsnis, kurį žengėme yra tai, kad visur už tą patį darbą visi gauna vienodai. Kai analizavome darbo užmokesčio sistemas, atlygiai už tą patį darbą skyrėsi kartais“, - sako Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

 
Jis pasakoja, kad kitas renginio tikslas - bendruomeniškumo ugdymas, siekis padaryti žmonėms pramogą, o kiek kitokio formato šventė rengiama, kai lepina šiltesni orai: „Vasarą mažiau apie darbinę veiklą kalbame, rengiame sąskrydį, kuris vyksta Rumšiškėse. Netoli nuvažiuot. Praėjusiais metais ir Saulius Prūsaitis koncertavo pas mus. Prigalvojam įvairių apdovanojimų, nominacijų, rungčių. Tai žmonės vertina, džiaugiasi. Be abejo, tai suburia.“
Nenuostabu, kad pusės tūkstančio vietų salė visų norinčių jau neišgali sutalpinti. Internetinė registracija pasibaigė per tris dienas nuo jos paskelbimo. Pavėlavusiems beliko stoti į laukiančiųjų sąrašą, tikintis, kad pasikeis greičiau apsisprendusių kolegų planai.
 

L. S. skaičius
91 – daugiau nei tiek tūkst. pacientų jau pasirašė „Paciento valios pareiškimą dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo“ Kauno miesto poliklinikoje. 

 

Metų rezultatai
Vadovas pasidžiaugė, kad pesimistinės prognozės dėl poliklinikų sujungimo nepasitvirtino nė per nago juodymą. „Prisimenu Marką Tveną, kuris rašė laikraščio redaktoriui: „gandai apie mano mirtį gerokai perdėti“. Neišsipildė tos niūrios prognozės. Antrus metus po sujungimo baigėme su puikiu, stabiliu finansiniu rezultatu. Jis išlieka toks net ir išmokėjus visas kalėdines premijas, kurios mums kainavo milijoną. Tai geriausiai investuota suma per praėjusius metus. Siekiame, kad darbuotojui rytais norėtųsi grįžti į darbą“, - sakė P.Kibiša. Patirtimi, instrumentais ir lentelėmis vadovas dalijasi ir su jungimui besiruošiančiais kitų Kauno įstaigų kolegomis. Primename, kad laikinojoje sostinėje taip pat buvo sujungtos ir slaugos ligoninės, ruošiamasi sujungti respublikinę ir klinikinę ligonines.
 
Pajamų augimas susideda iš pirmu žvilgsniu nepastebimų detalių. Kiekvienas naujas pacientas, papildoma konsultacija didina pajamas. Išeinant iš kabineto išjungta šviesa ar prisuktas radiatorius mažina sąnaudas.
„Mūsų rezultatai šuoliuoja į viršų. Taip pat ir mūsų darbo užmokestis. Tiek gydytojų, tiek slaugytojų, tiek visų kitų darbuotojų. Čia ne aš Kalėdų senelis, kuris dalina dovanas. Ši kreivė yra kiekvieno jūsų pastangų rezultatas. Jūs tuos pinigus uždirbate, jų bereikalingai neišleidžiate. Dėl to galime didinti darbo užmokestį, pasiekti tai, kuo dabar džiaugiamės“, - darbuotojams dėkojo P.Kibiša.
Kauno miesto poliklinika praėjusiais metais nušluostė nosį visiems. Pavyko gauti Europos Sąjungos paramos beveik milijonui šešiems šimtams tūkstančių eurų - daugiausia iš visų paraiškų davėjų Kaune. „Įdėjome daug vargo, skyrėme laiko. Kartais jau norėjome ir ranka numoti. Bet atlaikėme. Porą metų darbavomės, gavome lėšas ir sėkmingai jas panaudojome. Bet savų pinigų teko įdėti dar daugiau“, - atvirauja P.Kibiša.

 
Pagal ES 609 priemonę
  • Įsigytos transporto priemonės pirminės sveikatos priežiūros paslaugoms teikti (8 vnt.).
  • Įsigyta kompiuterinė technika: 208 vnt. kompiuterių, 215 vnt. spausdintuvų.
  • Įsigyta medicininė įranga ir prietaisai už 113.628 Eur.
Remontuojamos patalpos:
  • Šilainių padalinyje planuojama suremontuoti apie 771,85 kv. m. patalpų: atliekami grindų, lubų ir sienų remonto bei dažymo darbai šeimos gydytojų, gyd. odontologų kabinetuose ir koridoriuose.
  • Aleksoto poskyrio patalpų (I a.) pritaikymas neįgaliesiems: tvarkomi pagrindinio įėjimo laiptai, stogelis, bus įrengtas neįgaliųjų keltuvas, neįgaliųjų tualeto patalpos.


Poliklinikos lėšomis
  • Įsigyti nauji kompiuteriai (160 vnt.), atnaujintos senesnės darbo vietos (80 vnt.).
  • Įsigyta medicininės įrangos už 822.972 Eur.
Remontuojamos patalpos:
  • Kalniečių padalinyje: Baigiamas įrengti Darbo medicinos centras (535,66 m2), vyksta I aukšto registratūros remontas (282 m2)
  • Šilainių padalinyje atliekamas vidaus patalpų remontas: atliekami grindų, lubų ir sienų remonto bei dažymo darbai šeimos gydytojų, gyd. odontologų kabinetuose ir koridoriuose.


KMP mikroklimato tyrimo ataskaita
Praėjusių metų lapkritį Kauno miesto poliklinikoje atlikta įstaigos mikroklimato tyrimo apklausa, kurioje dalyvavo 599 darbuotojai.
  • 79,64 proc. apklaustųjų aiškios arba visiškai aiškios įstaigos vertybės.
  • 89,65 proc. apklaustųjų patinka arba labai patinka jų darbas.
  • 93,82 proc. apklaustųjų  jų darbo užduotys aiškios arba visiškai aiškios.
  • 76,79 proc. apklaustųjų gerai arba labai gerai vertina tiesioginio vadovo profesionalumą.
  • 53,76 proc. apklaustųjų jaučia, jog yra dažniausiai arba visada įtraukiami į su darbu susijusių problemų sprendimą.
  • 79.8 proc. apklausos dalyvių nurodė, jog rekomenduotu kitiems įsidarbinti įstaigoje.

 
Kur einame?
„Turime tūkstantį septynis šimtus darbuotojų. Daugelis jų yra patyrę, tačiau vienoj poliklinikoj dirbę vienaip, kitoj - anaip. Pakeisti kultūrą ir modus operandi, kuris dažnai yra vos ne į genetiką įėjęs, aišku, nelengva. Kuo didesnė organizacija, tuo stipresnę ji turi inerciją. Irklinę valtį gali apsukti vienu mostu. O tanklaiviui apsisukti, pasirodo, reikia savaitės“, - vaizdžiai kalba poliklinikos direktorius.


Nepaisant sujungimo metu jau įvykusių administracinių pertvarkymų, iš P.Kibišos lūpų toliau skamba žodis „optimizacija“: „Jeigu netobulėji, vadinasi, atsilieki. Išlieka ne stipriausi, o geriausiai prisitaikę. Mes stengiamės taikytis prie kintančios aplinkos, poreikių. Į vieną kūną susiliejo skirtingi padaliniai. Pirmas žingsnis, kurį žengėme, yra tai, kad visur už tą patį darbą visi gauna vienodai. Kai analizavome darbo užmokesčio sistemas, atlygiai už tą patį darbą skyrėsi kartais. Bet ir patalpas gavome nevienodo tvarkingumo, fizinės būklės. Dalis atrodė kaip iš filmo „Naša Raša“. Optimizavimas, tapęs jau beveik keiksmažodžiu, KMP reiškia ne žmonių atleidimą, o visuotinį geriausių praktikų įdiegimą. Norime, kad visur būtų vienodai gerai, tvarkingai. Vienoda įranga, procesai, remontas, kokybiškas šiuolaikiškas ir akiai malonus vaizdas.“
 
Magnetas jaunimui
Į KMP administracijos duris noriai beldžiasi jauni gydytojai. „Yra aiškios vertybės, misija, vizija. Pas mus tikrai ne vienas atvejis buvo, kai ateina jauni gydytojai. Sako: „Mes norim pas jus dirbt“. Kai paklausi, kuo jus patraukėme? Sako: matome - visur ant sienų kabo misija, vizija, vertybės. Viskas nurodyta ir interneto puslapyje. Žmonės tikina: „jos mums patinka“. Atrodom profesionaliai, šiuolaikiškai, tad medikai pasirenka mus“, - teigia įstaigos vadovas.
 

„Pasirinkau darbą čia, nes girdėjau daug gerų atsiliepimų iš artimos aplinkos: rezidentų, gydytojų – žmonių su kuriais kartu studijavau ir dirbau. Sakė, kad poliklinika klesti, darbo sąlygos palankios“, - tvirtina Šilainių padalinio šeimos gydytoja Malvina Kurtinaitienė.

  
P.Kibišos žodžius iliustruoja skaičiai. Praėjusiais metais prie KMP kolektyvo prisijungė 107 nauji žmonės. Dvylika jų – šeimos gydytojai. Didžioji dalis – jauni, tik ką baigę studijas ar turintys kelerių metų patirtį žmonės. „Visose įstaigose jaučiama tendencija, kad darbuotojai sensta. Dėl to stengiamės pritraukti jaunus specialistus. Štai ir ministerija neseniai rinko informaciją, kuri dalis tam tikrų specialybių darbuotojų yra pensinio ar priešpensinio amžiaus. Taigi, problema jaučiama visoje Lietuvoje. Praėjusiais metais pradėjusių dirbti Kauno miesto poliklinikoje amžiaus vidurkis - trisdešimt šešeri metai. Sveikatos priežiūros specialistui, kaip darbuotojui, tai - jaunas amžius“, - sako KMP Personalo valdymo ir administravimo skyriaus vadovė Jurga Labanauskienė.
 

Rezultatą pasiekti, pasak jos, padeda aktyvus darbas karjeros, „šeimistų“ dienose. „Į visus tuos renginius einame, kalbamės su studentais. Kartu dalyvauja ir gydytojai, idant studentai žinutę išgirstų ne iš manęs, o iš kolegų. Suveikia savotiškas grandinėlės principas. Jauniems specialistams galime pasiūlyti karjeros galimybes, profesinę mentorystę bei galimybes dirbti su šiuolaikine medicinine technika bei plačiomis tyrimų galimybėmis. Kauno miesto poliklinika yra didžiausia ir matoma, - džiaugiasi J.Labanauskienė ir patikina, kad jaunystės perdėtai nesivaikoma, amžius netampa svarbiu kriterijumi renkantis darbuotoją. - Pirmiausia yra vertinama kompetencija, gebėjimai, taip pat kandidato požiūris į darbą, pacientus, kolegas. Visada kalbame ir apie įstaigos vertybių priimtinumą kandidatui. Vis dėlto džiaugiamės, kad jaunėja kolektyvas. Nes pažiūrėjus į tam tikrų specialybiu darbuotojų amžiaus vidurkį, neramu dėl jų pakeičiamumo, sakykime, po penkerių metų.“
 
Ne vien vardas
Sėkmės dalis - ir stiprus įvaizdžio kūrimas. Visi „Quo vadis?“ dalyviai pasipuošė segtukais su KMP logotipo atvaizdu. Jį rasi registratūroje, skelbimuose, internetiniame puslapyje. „Taip nekukliai, manau, kad nedažna verslo kompanija turi tokį stiprų brandingą kaip mes. O tai yra reikalinga, kaip kelrodė žvaigždė – lengvai atpažįstama ir mūsų pacientams, ir darbuotojams. Kuriamas tam tikras įmonės identifikavimas. Tai labai galinga priemonė“, - didžiuojasi P.Kibiša.
Aišku, kad gerai matomas ženklas neatsveria paslaugos kokybės, paciento potyrio. „Esame suinteresuoti turėti savo vardą. Nereikia suprasti, kad jis kuriamas tik logotipo pagalba. Labai daug dirbame su aptarnavimo vadyba, požiūriu į pacientą. Suprantame, kad jeigu bus gražus brandas, bet atėjęs žmogus gaus blogą paslaugą, jokios naudos nebus“, - teigia J.Labanauskienė.  
 

„Labai daug dirbame su aptarnavimo vadyba, požiūriu į pacientą. Suprantame, kad jeigu tik gražus brandas, o atėjęs žmogus gaus blogą paslaugą, nebus jokios naudos“, - tikina KMP Personalo valdymo ir administravimo skyriaus vadovė Jurga Labanauskienė.

  
Vertinamas kiekvienas
Vadovybės kalbas patvirtina ir gydytojų istorijos. Šilainių padalinio šeimos gydytoja Malvina Kurtinaitienė prie KMP komandos prisijungė prieš keturis mėnesius, vos baigusi rezidentūros studijas. „Pasirinkau darbą čia, nes girdėjau daug gerų atsiliepimų iš artimos aplinkos: rezidentų, gydytojų – žmonių, su kuriais kartu studijavau ir dirbau. Sakė, kad poliklinika klesti, darbo sąlygos palankios. Kol kas trūkumų nerandu. Jaučiuosi gerai. Laisva. Nesu kuo nors įpareigota ar suvaržyta. Kartas nuo karto kyla nervinė įtampa dėl žinių trūkumo, nes juk visko žinoti dar negali. Laimei, tokiose situacijose galiu pasitarti su vyresniais kolegomis. Smagu turėti gerą kolektyvą“, - sako M.Kurtinaitienė.
 

Po sujungimo pagerėjusiomis darbo sąlygomis džiaugiasi ir Šančių padalinio gydytoja otorinolaringologė Raminta Vėčienė. „Anksčiau turėjom eilinius instrumentus: darbo kėdė, plyšinė lempa ir reflektorius buvo, sakykim, nuo anų laikų... Jau vasarį gausime otorinolaringologinę kėdę, kurios anksčiau gauti nepavyko, kiek beprašėme. Likdavo tik pasvajoti. Susijungimo metu vėl paprašėme ir šį kartą prašymas vykdomas, - sako gydytoja, kuri džiaugiasi ir pagerėjusiomis galimybėmis išvykti į tobulinimo kursus. - Klausia mūsų, kur reikia, išleidžia visus, ir netgi skatina važiuoti.“

  
Pasak R.Vėčienės, į gera pakito ir darbo kultūra. „Ryškiausias turbūt bendravimo pokytis. Ateina, klausia, ar kas nors negerai, organizuoja susirinkimus. Jau nebesi paliktas nuošalyje, vienas su ligoniais. Mūsų direktore tapo žmogus iš kolegų. Ji visą situaciją žino ir mes betarpiškai bendraujame. Nėra tokio: „aš bijau vadovo“, kaip anksčiau tikrai galvodavome. Aišku, ypač džiaugiamės padidėjusiais atlyginimais. Dabartinė tvarka mus motyvuoja dirbti“, - pasakoja gydytoja.
Dainavoje trečią dešimtmetį besidarbuojanti bendrosios praktikos slaugytoja Eugenija Babenskienė taip pasakoja, jog per pastaruosius kelerius metus ne tik išaugo atlyginimai, kiekviename kabinete atsirado nauji kompiuteriai ir telefonai, atsinaujino baldai ir remontų pradėjo daugiau vykti. Šventiškai nuteikia ir metų pabaigoje laukiantis apdovanojimas – premijos. Visgi ją džiugina ne tik materialiniai pasikeitimai.
 

„Žmogui svarbu ne tik dirbti. Atsirado gražios šventės, kurių iki tol nebuvo. Malonu, kai surenkami darbuotojai į vieną vietą, parodomas dėmesys, padėkojama. Nesvarbu, ar gydytojas, ar slaugytoja. Visi jaučiamės pastebėti. Kaip gražu, kai tave ne tik bara, bet ir padėkoja už darbą. Paprasti dalykai, bet kaip dėl to malonu. Ir kolegos tuose renginiuose šventiški – kitokie nei darbe. Pamatai žmogų įvairesnėje aplinkoje. Ir bendravimas kitoks. Šventės metu atsiranda proga deramai pasikalbėti“, - pastebi bendrosios praktikos slaugytoja Eugenija Babenskienė.







lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris