Vieniša mama: pirma verkėme abu, paskui aš viena

Barbora Ruseckytė
2020-06-04
„Visiškai negalėjau valdyti gyvenimo“, - prisipažįsta 35-erių Greta, išgyvenusi pogimdyminę depresiją. Moteris nelepia, kad nėštumas nebuvo planuotas, artimų santykių su vaikelio tėčiu nepalaikė, taigi Greta su kūdikiu iš ligoninės grįžo į tuščius namus, kur jų niekas nelaukė.
Vieniša mama: pirma verkėme abu, paskui aš viena
Dvidešimt trisdešimt procentų visų gimdžiusių moterų niekada nesikreipia pagalbos ir joms pogimdyminė depresija nenustatoma. Taigi jos taip ir pragyvena kančioje, nes tiesiog neatpažįsta ligos požymių.

Neturėjo emocinės pagalbos
„Neturėjau jokio palaikymo iš aplinkos. Mama prieš metus buvo mirusi, todėl nei fizinės pagalbos, nei paguodos nesulaukiau. Absoliučiai visą laiką būdavau viena, viskas buvo ant mano pečių. Kentėjau psichologiškai: aš tai sūnumi rūpinausi, o manimi niekas. Tėtis aplankydavo mus labai retai“, - pasakoja Greta.
Moteris sako, jog nelengvą psichologinę padėtį apsunkino ir neramus vaikelio būdas. Mažylis nepaliaujamai verkdavo ir naktimis, ir dienomis.
„Dar ligoninėje slaugytojos ateidavo su tuo pačiu komentaru: „Jūs dar vis veeerkiat??“ Sūnus verkdavo be perstojo. Jei yra tokių vaikų, kad pabūna ramūs, pamiega, jis - niekada“, - prisimena moteris.

Bemiegių naktų ir ne ką lengvesnių dienų etapas moteriai pamažu ėmė trauktis po devynių mėnesių, kai ji nusamdė auklę ir pamažu bandė sugrįžti į darbą.

„Be galo mėgstu savo darbą. Kai turėjau galimybę vėl į jį sugrįžti, pasijutau, kad vėl galiu valdyti savo gyvenimą. Iki tol plaukiau pasroviui. Verkdavau. Iš pradžių su sūnumi verkdavome dviese, paskui, jam nustojus, - viena. Iš bejėgystės, iš nuovargio, iš nenorėjimo judėti pirmyn. Manęs niekas nebedomino: nei draugai, nei išėjimai. Jei kas siūlydavo pagalbą, bandydavo man organizuoti prasiblaškymų, visko atsisakydavau“, - išgyvenimais dalinasi pašnekovė.
 
Padėjo vaistai ir psichologas
Vos kelių valandų per dieną pabėgimas į darbą Gretos kasdienybei suteikė šviežio oro. Tai padėjo suprasti, kad gyvenime egzistuoja ne tik vaiko sauskelnės ir vežimėlio stumdymas. Vis dėlto psichologinis skausmas, kad yra vieniša mama, neleido susigrąžinti prarasto gyvenimo.
„Nebuvau savimi. Tą matė visa mano aplinka. Tik praėjus trejiems metams ryžausi kreiptis pagalbos į specialistus“, - sako Greta.
Moteriai nustatė depresiją, išrašė antidepresantų, ji ėmė lankytis pas specialistus.
„Po dviejų mėnesių terapijos pasijutau žmogumi. Po metų supratau, kad grįžta mano charakteris. Save pažįstu, galiu daryti sprendimus, pakovoti už save, nuspręsti, valdyti gyvenimą. Iki tol su manimi vyko, kas vyko. Buvau pasidavusi. Neturėjau jėgų“, - pripažįsta moteris.
 
Vaiką augina be „fanatizmo“
„Dažnai nusivedu sūnelį į darbą. Iš aplinkinių nuolat gaunu komentarų, kad esu faina mama. Nesu iš tų, kurios nuolat sekioja paskui vaiką ir viską draudžia. Nebijau kam nors jo palikti, neskambinėju kas penkias minutes aiškintis, ar su juo viskas gerai, nesigraudenu atsisveikindama. Vaiką auginu savarankišką, galintį už save pakovoti. Jeigu jam ko nors reikia, eina ir pasiima, nėra prilipęs prie manęs. Vaikas - atskiras žmogus, o ne mano dalis. Jis auga autonomiškai“, - apie dabartinį ryšį su sūnumi kalba mama, pripažindama, kad jei kas būtų paskatinęs pas gydytojus nueiti ankščiau, jos ir sūnelio gyvenimas būtų klostęsis nelyginant geriau.

 
Interviu su specialistu
Klinikinis psichologas Antanas Mockus:


- Kaip atpažinti, kad užklupo pogimdyminė depresija, o ne tiesiog hormonų audros ar nuovargis?
- Moterys po gimdymo tarsi kurį laiką neturi „šarvų“: padidėja jautrumas, liūdesys, svyruoja nuotaika, sunku susikaupti, vargina miego ir apetito sutrikimai, padidėja verksmingumas. Tačiau šie sunkumai nėra pastovūs. Būsena gali keistis sulaukus artimųjų palaikymo, atsitraukus nuo kūdikio, pailsėjus.
Tai vadinama pogimdymine melancholija, kurią patiria apie 60-80 procentų visų gimdžiusių moterų. Ji gali tęstis kelias valandas, dienas ar ilgiau (iki dviejų savaičių) ir paprastai praeina savaime. O pogimdyminė depresija gali pasireikšti per ilgesnį laikotarpį - per pirmuosius šešis mėnesius po gimdymo ar net po metų. Jai būdingi visi depresijos požymiai: nesibaigiantis liūdesys, tuštumos jausmas, interesų ir malonumo jausmo praradimas, užsisklendimas, savikritiškumas ir savęs nuvertinimas, nenoras bendrauti net su artimiausiais žmonėmis. Taip pat padidėjęs dirglumas, atsiradęs nerimas, verksmingumas, nemiga, apetito stoka, energijos stygius.
 
- Kaip sau padėti išbristi iš psichologinės duobės?

- Moterys į motinystės rūpesčius dažniausiai tiesiog panyra, o vyras lieka nuošaly. Taigi dažnai būseną pakeičia didesnis vyro įtraukimas. Toks darbų pasiskirstymas gali iš esmės pakeisti situaciją. Taip pat svarbus gebėjimas atpažinti savo poreikius ir apie juos kalbėtis poroje, su kitais artimais žmonėmis, nebijoti remtis turimais resursais, leisti kitiems pasirūpinti mažyliu ar pačia mama, prašyti pagalbos, kai jos reikia. Mamai svarbu užsiimti malonia, kūrybine veikla. Padeda ir fizinis aktyvumas.
Svarbu rūpintis miego higiena, nusnūsti, pamedituoti. Mamai taip pat reikia vitamino D, gryno oro, taip pat saulės šviesos, nes ji teigiamai veikia kūno biologinius ritmus. Šios priemonės padeda sumažinti depresijos simptomus, tai pat užkerta kelią depresijai atsirasti. Be abejo, laiko sau nėra lengva rasti ir reikalauja asmeninių pastangų bei kitų pagalbos.
 
- Vadinasi, savaime praeiti pogimdyminė depresija negali? Kiek paprastai trunka jos gydymas? 
- Savaime praeiti gali tik pogimdyminė melancholija. Yra lengvesnių depresijos formų, kai žmogus atradęs daug resursų, dvasingumą, sportą sugeba iš to išsikapstyti pats. Vis dėlto rimta pogimdyminė depresija savaime nepraeina. Negydoma depresija kartais gali žmogų lydėti ir aštuonerius dešimt metų. Taip žmogus ir gyvena atsiribojęs, šeimoje santykiai atšalę. Užsisuka kitos problemos (sunku dirbti arba dėl būsenos netenkama darbo, finansiniai sunkumai), sunku bendrauti su aplinkiniais.
 
- Kokie veiksniai - galbūt moters gyvenimo būdas ar charakteris - lemia, jog susergama pogimdymine depresija? 
- Viešojoje erdvėje sukurtas šviesus, gražus motinystės įvaizdis - mama dažnai vaizduojama žvelgianti mylinčiomis, šiltomis, laimingomis akimis į vaiką, o realybė dažnai būna kitokia: dažnai jaučiamas didelis nuovargis, pyktis, nepasitenkinimas, nusivylimas savimi. Moterį gniuždo šis kontrastas, dėl to ji dažnai ima jaustis bloga mama. Rodosi, kad kitos susitvarko puikiai, o su ja kažkas negerai.
Įtaką daro ir biocheminiai veiksniai, tokie kaip hormono serotonino trūkumas. Depresiją lemia ir genai. Jei vaikystėje ar paauglystėje buvo sergama šia liga, buvę nerimo priepuolių, gimdymas gali dar labiau sustiprinti problemą.
Taip pat lemia ir psichologinės moters savybės: paprastai kenčia linkusios į savikritiškumą, tos, kurioms būdingas perfekcionizmas, siekiančios būti tobulos. Mamos turi būti ne tobulos, o pakankamai geros.Tad pogimdyminės depresijos atsiradimą lemia ne viena kokia nors priežastis, o daugelis veiksnių.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris