Renata Cytacka: vietoj vestuvių galėjo būti laidotuvės

Deimantė Gruodė
2020-07-09
„Vietoj vestuvių galėjo būti laidotuvės“, - sako Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos ir sporto reikalų komiteto pirmininkė Renata Cytacka (45 m.), įspėdama, jog bronchų astma yra ženkliai pavojingesnė, negu kartais gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė doc. Violeta Kvedarienė papasakojo, kaip atpažinti pirmuosius šios ligos požymius.
Renata Cytacka: vietoj vestuvių galėjo būti laidotuvės
„Sunkiausia žmonėms, kuriems alergiją sukelia žiedadulkės, kadangi nuo jų nepabėgsi. O tokiems, kaip aš, aišku, reikia namuose palaikyti sterilią švarą arba vengti erdvių, kuriose yra šie alergenai. Pavyzdžiui, prie senų knygų, kurias retai atsiverti, man nepatartina artintis“, - pasakojo bronchų astma serganti Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos ir sporto reikalų komiteto pirmininkė Renata Cytacka.

Galvojo, kad peršalo
„Pirmieji požymiai – sloga, užsikimšusi nosis, čiaudėjimas. Galvojau, kad paprasčiausiai peršalau. Kadangi liga vis kartojosi ir būtent vasaros metu, man kilo įtarimas, jog gali būti kas nors rimčiau. Šeimos gydytoja, įtardama, kad tai gali būti alerginė reakcija, nusiuntė pas alergologus“, - kelių dešimtmečių senumo įvykius atpasakojo R.Cytacka.
Atlikus tyrimus, paaiškėjo, jog moteris serga bronchų astma ir yra alergiška namų erkėms, mikroskopiniams gyvūnėliams, kurių plika akimi nepamatysi. Pastarieji mėgsta gyventi patalynėse, pagalvėse, kilimėliuose.
„Sunkiausia tiems žmonėms, kuriems alergiją sukelia žiedadulkės, kadangi nuo jų nepabėgsi. O tokiems, kaip aš, aišku, reikia namuose palaikyti sterilią švarą arba vengti erdvių, kuriose yra šie alergenai. Pavyzdžiui, prie senų knygų, kurias retai atsiverti, man nepatartina artintis“, - pasakojo R.Cytacka.
 
Pasak politikės, priepuoliai būdavę sunkūs, o kritinis momentas nutiko per jos vestuves.

„Mūsų vestuvės vyko žiemą. Nakvojome pas mano giminaičius. Šie, norėdami, kad mums būtų šilčiau, atnešė apsikloti vilnonį apklotą. Iš vakaro pradėjau kosčioti, pasidarė sunku kvėpuoti, galvojau, gal tiesiog peršalau. Ryte prabudus jau nebegalėjau nei įkvėpti, nei iškvėpti. Ačiū Dievui, vyras žinojo apie mano ligą, tad skubiai nuvežė į ligoninę. Po to gydytojai sakė, kad jeigu tuo metu nebūčiau atvykusi į ligoninę, galėjo baigtis tragiškai“, - pasakoja R.Cytacka.
 

L.S. skaičius
2-5 
- tiek proc. Lietuvos suaugusiųjų serga bronchų astma.

 
Piniginėje turi tablečių
Anot R.Cytackos, svarbu patekti pas gerą gydytoją, kuris tiksliai nustatytų diagnozę ir paskirtų tinkamą gydymą.
„Pradėjau galvoti, kad gyvenimas man yra itin brangus ir reikia gydytis. Laimei, patekau pas daktarę Violetą Kvedarienę, pas kurią gydausi daugiau nei penkiolika metų. Mano liga jau yra suvaldyta. Gavus tinkamą gydymą, savijauta pagerėjo. Bet svarbu tiksliai vykdyti gydytojų nurodymus, jei šie vaistus išrašo trims mėnesiams, turi sąžiningai juos sugerti“, - sakė R.Cytacka.
 
Moteris medikams turi pasirodyti kartą per metus. Pripažįsta, kad pradžioje leidžiantis į keliones ar einant į svečius kildavo baimių, o jeigu naujoje aplinkoje prasidės priepuolis. „Reikia su savimi turėti vaistų. Mes, „senbuviai“, jau žinome, kada įeini į viešbutį, ir geriau dėl viso pikto juos sugerti. Arba, jeigu iš senos spintos noriu ištraukti kokį nors daiktą, kuris ten guli šimtą metų, žinau, kad reikia šiek tiek padidinti vaistų dozę ir viskas bus gerai“, - pasakojo R.Cytacka, pridurdama, kad su šia liga galima susigyventi.

 
Interviu
Lietuvos alergijos ir astmos asociacijos prezidentė doc. Violeta Kvedarienė:

- Kuo bronchų astma yra pavojinga ir kaip dažnai pasitaikanti?
- Astma – lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, kuriai būdingi dusulio priepuoliai ir laisvi periodai, kada žmogus gali ramiai kvėpuoti. Ar ji pavojinga? Taip! Kadangi jeigu žmogus negydys bronchuose uždegimo, spazmai gali būti labai stiprūs. Anksčiau liga buvo mirtina, šiais laikais ji labai retai baigiasi mirtimi, kadangi turime pakankamai vaistų, kurie slopina šį uždegimą. Ar ji dažna? Taip, pakankamai dažna. Pasaulyje, priklausomai nuo šalies, kai kuriose serga iki 20 procentų gyventojų, kai kur net ir daugiau. Lietuvoje tikslių skaičių šiai dienai negalėčiau pasakyti, bet tarp suaugusiųjų serga nuo dviejų iki penkių procentų.
 
- Ar tai yra įgimta liga, ar galinti pasireikšti ir vyresniame amžiuje?
- Jau įrodyta, kad bronchų astmą visgi lemia genai. Tačiau, ar ji atsiras vaikystėje, ar jau vyresniame amžiuje, priklauso nuo kiekvieno žmogaus. Vaikučiams bronchų astma dažniausiai yra alerginės prigimties. Taigi tėveliai turėtų susirūpinti, jeigu glostant katę, šunį arba važiuojant į kaimą vaikui atsiranda sloga, varginantys kosulio arba švokštimo priepuoliai. Vienodas procentas vidutinio amžiaus žmonių serga ir alerginės, ir nealerginės prigimties astma, kai dusulio priepuoliai atsiranda ne nuo alergenų, o tiesiog nuo lėtinio uždegimo bronchuose. Vyresnio amžiaus žmonėms jau vyrauja arba mišri astma, kuri turi ir alerginės astmos požymių, ir nealerginės, arba vien tik nealerginės prigimties bronchų astma.
 
- Ar lengva nustatyti, nuo ko prasideda alerginė reakcija?

- Procesas gana paprastas. Tik reikėtų žinoti viena: jeigu eisite konsultuotis pas alergologą, keturias šešias dienas reikėtų nevartoti priešalerginių tablečių. Nes pirmas ir pagrindinis alergologinis tyrimas – tai odos alerginiai mėginiai, kurie mums informaciją duoda po penkiolikos dvidešimt minučių. Tai - greitas testas.
Jeigu žmogus negali nutraukti priešalerginių tablečių vartojimo, galima atlikti kraujo tyrimus. Pastarasis irgi paimamas greitai, bet atsakymo, priklausomai nuo tyrimo sudėtingumo, gali reikti palaukti nuo kelių dienų iki kelių savaičių.
 
- Ne kartą užsiminėte apie imunoterapiją kaip apie pažangų gydymo būdą. Pastarasis yra kompensuojamas?
- Prieš penkerius dešimt metų tai būdavo sunkiai gaunami ir sunkiai prieinami preparatai. Šiais laikais, ne. Tik, žinoma, dauguma preparatų yra vardiniai, vadinasi, gaminami pagal to žmogaus alergenų sukėlėjus. Dažnai jų reikia palaukti. Maksimalus laikas - keturi penki mėnesiai. Tai yra gydymas pačiais sukėlėjais, idant žmogaus organizme susiformuotų tam tikros T limfocitų grupės, kurios blokuotų alergiją. Mūsų organizmą pripratinti prie alergeno reikia trejų penkerių metų. Tai - ypač kruopštus darbas.
Labai gaila, kad šis pažangus gydymo būdas nekompensuojamas, nors jį taikant galime išvengti didelių cheminių vaistų dozių, ligos progresavimo, alergijos plitimo, nes paprastai žmogus būna alergiškas vienam alergenui, o po kelerių metų, matome, kad jau trims, penkiems ir daugiau. Taigi gyvenimo kokybei ši liga tikrai trukdo.
Įsivaizduokite, jeigu susirgusi virusu sloguojate savaitę - jau nieko nenorite, nes nosis bėga, akys ašaroja, čiaudite, kosite. O jeigu tokie simptomai tęstųsi visą gyvenimą ir dar atsirastų dusulio priepuoliai?.. Laimei, tinkamai gydant ši liga kontroliuojama.
 
- Sergantiems šia liga koronaviruso reikia saugotis labiau?
- Labiau reikia saugotis ta prasme, kad kiekvienas virusas, koronavirusas irgi, sergantiems bronchų astma sukelia paūmėjimą. Kai buvo tik pati jo pradžia ir mes dar nieko nežinojome, bijojome, kad sergantieji bronchų astma žymiai sunkiau sirgs COVID-19. Bet kol kas tai nepasitvirtino.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris