Iki klubo sąnario implantavimo aplankė pusė pasaulio

Ringailė Gvildė
2021-10-11
Telekomunikacijų verslo ekspertui Liudvikui Andriuliui pasijodinėjimas žirgais su žmona paliko anaiptol ne romantiškus prisiminimus. Atsiradęs intensyvus skausmas kirkšnies srityje nedavė ramybės, kenkė gyvenimo kokybei, tačiau iki susitaikymo su mintimi, jog be operacijos ir klubo sąnario implanto neapsieis, Liudvikas spėjo apkeliauti pusę pasaulio. Dabar gailisi delsęs ir beveik metus laiko kentęs skausmus.
Iki klubo sąnario implantavimo aplankė pusė pasaulio
„Pajodinėjau žirgu prieš Kalėdas, kol patekau pas Sveikatą atėjo ir kovas. Po to neigiau operacijos tikimybę ir dar pusę pasaulio, tai atostogų, tai darbo reikalais, su ramentais apskridau. Galiausiai kolegos pradėjo raginti spręsti problemą, o ne ją neigti, mat jau panašėjau į Kvazimodą – visas susisukęs iš skausmo“, – apie ilgą kelią iki sąnario transplantacijos pasakoja telekomunikacijų verslo ekspertas Liudvikas Andriulis. Nuotr. A.Razauskienė.

Lemtingas pajodinėjimas žirgu
Prieš kelerius metus, artėjant Šv.Kalėdoms Liuviką žmona išsitempė pajodinėti žirgais. Ji – ilgametė, puiki jojikė. „Aš gi nesu didis sportininkas, juo labiau jojikas. Kelias dienas po tokio iššūkio vaikščiojau kreivas ir nesupratau, kodėl man skauda koją, tiksliau, kirkšnį. Kitą savaitgalį žmona vėl siūlė pajodinėti, aš jau išsisukinėjau, kad nelipsiu ant arklio, nenoriu, skauda. Bet žinote, sportininkė žmona, sportuojančių šeima iš manęs smagiai pasijuokė ir tikino, kad čia tiesiog reikia prasijudėti, viskas praeis“, – pasakoja Liudvikas. Ryžosi jis joti ir antrąsyk, tačiau netrukus nuo arklio Liudviką jau teko nukelti – skausmas sukaustė ir nulipti pats nepajėgė.   
 

L.Andriulis prisimena manęs, jog numanomas patempimas praeis ir kirkšnies skausmas išgaruos savaime, tačiau savaitė keitė savaitę, skausmas nemažėjo. „Nuėjau pas šeimos gydytoją, paskyrė rimtesnių skausmą malšinančių vaistų, sakė – turi praeiti. Su ta mintimi išvykome atostogų į Indiją ir Maldyvus trims savaitėms ir visą tą laiką sėkmingai prašlubčiojau, o grįžęs į Lietuvą toliau gėriau skausmą malšinančius vaistus.
 
Keisčiausia, jog gulint tas skausmas dingsta, o smarkiausiai smogia bandant judėti, eiti. Tad vėliau teko pereiti prie leidžiamų vaistų ir įvairių diagnozių atmetinėjimo. Galiausiai paskyrė rentgenogramą, kurią vertino gydytojas ortopedas traumatologas Tomas Sveikata. Jis vos pažvelgęs į rentgenogramą pasakė: klubo sąnario tu nebeturi“, – prisimena verslininkas.
 
Kadangi diagnozė buvo netikėta ir nesmagi, Liudvikas priežasties, kodėl tai nutiko būtent jam, mėgino ieškoti skaitydamas įvairius šaltinius: „Manau, jog mano atveju ją tikrai galėjo išprovokuoti pasijodinėjimas. Bent dalis tiesos tame turi būti, nes iki jodinėjimo su tuo klubo sąnariu neturėjau jokių problemų, o kito klubo sąnario ir iki šiol jokių skausmų nejaučiu.“
 
Tikėjosi išsisukti be operacijos
Liudvikas neslepia, gydytojo ortopedo traumatologo diagnozė jį išmušė iš vėžių, tačiau gultis klubo sąnario implantacijai jis neskubėjo. „Pajodinėjau prieš Kalėdas, kol patekau pas Sveikatą atėjo ir kovas. Po to neigiau operacijos tikimybę ir dar pusę pasaulio, tai atostogų, tai darbo reikalais, su ramentais apskridau. Galiausiai kolegos pradėjo raginti spręsti problemą, o ne ją neigti, mat jau panašėjau į Kvazimodą – visas susisukęs iš skausmo“, – dabar su šypsena pasakoja pašnekovas.

 
Tik tuomet, kai viešėdamas Singapūre Liudvikas nebesugebėjo net ir su ramentų pagalba nueiti iki mėgstamiausio krabų restorano, suprato, kad pas T.Sveikatą teks grįžti ir ryžtis operacijai. Kol dar galėjo judėti su ramentais, tikėjosi, kad kineziterapija pagelbės.  
 
„Negana to, atidėliodamas operaciją apsilankiau pas ospteopatą, kuris kažkodėl net yra licencijuotas gydytojas. Man nesuprantama, kodėl. Bet jis mane pratampė ir gerą pusdienį skausmo nejutau. Net pamaniau, kad štai, visai ir susitvarkė. Deja, skausmas netrukus grįžo“, – pamena L.Andriulis.
 
Vis dėlto nuo gruodžio, kai jodinėjo žirgu, Liudvikas tempė iki spalio mėnesio ir tik tada sutiko atlikti operaciją. Dabar prisiminęs visą tą skausmo laikotarpį pats iš savęs juokiasi. „Žinote, tik gimdanti moteris supras vyrą, kuriam temperatūra pakyla iki 37.5 laipsnių, o kirkšnies skausmas buvo dar baisesnis. Tačiau operacija praėjo lengvai ir greitai, jau tą pačią dieną galėjau judėti ir skausmas dingo“, – pasakoja verslininkas ir priduria supratęs, jog tiek atidėlioti problemos sprendimą buvo neprotinga ir pareikalavo daug jėgų.   


Interviu su specialistu
Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ortopedijos skyriaus vedėjas, ortopedas traumatologas med. m. dr. Tomas Sveikata:

- Aseptinė šlaunikaulio galvos nekrozė diagnozuojama ne iš karto. Simptomatika panaši į daugelį kitų ligų?
- Aseptinei šlaunikaulio galvos nekrozei būdinga staigi pradžia. Pacientai pajaučia intensyvų skausmą kirkšnies srityje. Neretai jie pasako tikslų laiką, kada atsirado simptomatika. Skausmas būna intensyvus ir stiprėja krūvio metu. Dažniausiai pacientai kreipiasi pagalbos į šeimos gydytojus. Kartais patenka pas urologus, pilvo chirurgus ar ginekologus. Atliekama daugybė tyrimų, tačiau jie būna neinformatyvūs. Ortopedai traumatologai, ypač tie kurie atlieka sąnarių endoprotezavimo operacijas, šią patologiją diagnozuoja, vertindami klinikinį vaizdą. Pradinėse stadijose rentgeno vaizdai būna neinformatyvūs, tačiau atlikus MRT jau galima įtari ankstyvus šlaunikaulio galvos nekrozės požymius. Šlaunikaulio galvos aseptinės nekrozės diagnozė nustatoma įvairaus amžiaus pacientams ir dažnai priežastis išlieka nežinoma.
 
- Vienintelis sprendimas – sąnario protezas, tiesa?
- Pradinėse stadijose bandome situaciją spręsti konservatyviais metodais: gerinti šlaunikaulio galvos kraujotaką, nukrauti svorį, skiriant vaikštynę ar ramentus. Deja, didžiajai daliai šių pacientų tenka endoprotezuoti pažeistus klubų sąnarius. 
 
- Šiuo atveju pacientas mėgino atitolinti operaciją maksimaliai ilgai... Kiek ilgai toks atidėliojimas nekenkia sveikatai ir yra pateisinamas?  
- Natūralu, kad nė vienas pacientas nenori būti operuojamas. Išgirdus netikėtą diagnozę bei aptarus prognozę, daugumą ištinka šioks toks šokas. Tačiau nuolatinis skausmas riboja kasdieninę veiklą ir pacientai dažnai patys inicijuoja operacinio gydymo ankstinimą. 
 
- Sąnario implantų yra įvairių ir dalį jų kainos kompensuoja Valstybinė ligonių kasa, tiesa? Vis dėlto pacientų pasirinkimai skirtingi...
- Taip. Implantų pasirinkimas yra gana platus. Dalį jų kompensuoja VLK. Taip pat yra galimybė modernesnį endoprotezą įsigyti ir pačiam pacientui.
Dėl implanto pasirinkimo verta pasikliauti operuosiančiu chirurgu. Jis tikrai parinks geriausią variantą pacientui, atsižvelgdamas į jo amžių, lūkesčius bei anatominius ypatumus.
 
- Po operacijos laukia ilgas reabilitacijos laikotarpis?
- Į šį klausimą negalima atsakyti vienareikšmiškai. Tai priklauso nuo daugelio sudėtinių veiksnių: paciento amžiaus, jo gretutinių ligų, aktyvumo lygio, operacijos.
Tačiau jau pirmą pooperacinę dieną pacientas aktyvizuojamas. Jis vaikšto, remdamasis operuota koja. Po kelių dienų išrašomas iš stacionaro ambulatoriniam ar reabilitaciniam gydymui į reabilitacijos ligoninę. Per mėnesį dauguma grįžta į normalų gyvenimo ritmą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris