Vienatvė lovoje: kada masturbacija pavojinga?

www.lsveikata.lt
2021-04-23
Šiandien įprasta kalbėti apie fizinę ir psichinę masturbacijos naudą sveikatai. Seksologė Aleksandra Katehakis paaiškina, kada masturbacija gali būti pavojinga.
Vienatvė lovoje: kada masturbacija pavojinga?
Masturbacija yra vienas prieinamiausių būdų kančiai numalšinti: norint nusiraminti, reikia tik savo kūno. Deja, daugeliui nuo sekso priklausomų asmenų masturbacija yra pirmoji „dozė“.

Los Andželo sveiko sekso centro direktorė seksologė, knygos „Erotinis intelektas: kaip atgauti stiprų sveiką norą ir atsikratyti priklausomybės nuo sekso“ autorė Aleksandra Katehakis:

- Masturbacija gali būti puikus būdas įtampai sumažinti ar įveikti seksualinį alkį, kai žmogus neturi partnerio. Daugumai mūsų tai yra natūrali gyvenimo ir sveiko seksualumo dalis. Bet būna, kad potraukis patenkinti save peržengia proto ribas. Šiais atvejais „saugus seksas“ gali sukelti priklausomybę ir turėti tokias pačias destruktyvias pasekmes kaip, pavyzdžiui, priklausomybė nuo narkotikų ar alkoholizmas.
Pirmenybę teikdami masturbacijai, o ne intymiems santykiams su partneriu, atsiduriame izoliacijoje. Be to, tam tikru momentu net galime nebepajėgti kontroliuoti savo norų viešose vietose. Kaip susiformuoja ši priklausomybė?
 
Kai vaikas patiria traumą ar prievartą, jam trūksta galimybių išreikšti pyktį, neviltį ar sielvartą. Be to, šeimoje gali būti draudžiama skųstis ir kalbėti apie skaudžią patirtį. Bijodamas konflikto vaikas gali kankintojo (-ų) ar neveiklių šeimos narių poreikius iškelti aukščiau savo norų. Šios neigiamos vaikystės emocijos niekur nedingsta, sukelia vidinį diskomfortą, kurį reikia pašalinti. Tačiau neturėdamas galimybės kreiptis į psichoterapeutą ar nesulaukdamas artimųjų palaikymo vaikas gali išsiugdyti polinkį į priklausomybę.
 
Masturbacija yra vienas prieinamiausių būdų kančiai numalšinti: norint nusiraminti, reikia tik savo kūno.
Tam tikra prasme tai – unikalus „vaistas“, kurio už pinigus nenusipirksi. Deja, daugeliui nuo sekso priklausomų asmenų masturbacija yra pirmoji „dozė“.
 Nerimas, baimė, pavydas ir kitos emocijos gali akimirksniu sukelti savęs patenkinimo poreikį. „Narkomanas“ neturi laiko nustatyti ryšio tarp streso ir savo reakcijos į jį.

Jei masturbacija tampa nuolatiniu poreikiu, pirmiausia patarčiau įvaldyti įvairius savęs raminimo būdus: meditaciją, pasivaikščiojimus, kvėpavimo pratimus, jogą. Tai padės normalizuoti jūsų seksualinį gyvenimą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

    Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris