Romantiniai aseksualai – (ne)intymus gyvenimas

www.lsveikata.lt
2020-09-14
Jie įsimyli, susituokia, tampa vienas kitam dėmesingais sutuoktiniais. Tačiau yra vienas BET: jiems nereikia sekso. Jie pasirengę mylėtis dukart per metus arba išvis to atsisako, vis dėlto tai netrukdo mylėti partnerio.
Romantiniai aseksualai – (ne)intymus gyvenimas
Aseksaulai nejaučia seksualinės traukos visiškai. Tai - ne asmeninis pasirinkimas kaip, pavyzdžiui, celibatas ir nieko bendro neturi su orientacija. Daugeliui tai tik labai neseniai tapo jų identiteto dalimi.

Sutuoktinis
„Įsimylėjau žmoną, kai mums buvo po dvidešimt aštuonerius metus. Buvau dar skaistus, ji – ne. Mes ilgai susitikinėjome ir Marina net vadino mane senamadišku, nes netempiau jos į lovą. Vis dėlto galiausiai tai nutiko. Buvo romantiška – per atostogas kalnuose. Po to ėmėme gyventi kartu. Man buvo taip gera su ja – įsimylėjimas peraugo į gilų jausmą. Bet sekso nesinorėjo.

Erekcijos problemų neturiu, sveikata nesiskundžiu. Tiesiog man nereikia sekso. Marina pyko, kaltino save. Bet aš negeidžiau ne jos – negeidžiau sekso. Gyvename kartu jau dešimt metų. Lytiškai santykiaujame du tris kartus per metus. Pokalbiai apie tai jau seniai išseko ir manau, kad mūsų santuoka harmoninga.“
 
Sutuoktinė
„Mūsų seksas geras. Aleksas - dėmesingas ir jautrus partneris. Tačiau intymiame gyvenime viskas taip greitai perėjo į „kartą per pusmetį“ fazę, kad net nesuvokiau, kaip ir kodėl. Buvo apmaudu. Pykau. Bet būti neištikima negalėjau, o ir joks kitas vyras manęs seksualiai nejaudino. Na, tai yra išties sunku: gyventi su mylimu žmogumi, tačiau nebūti su juo artimai intymiai, nesijausti jo geidžiamai. Bandžiau kalbėtis, bet po pokalbių įsivyraudavo tik dar didesnė įtampa. Be to, argi galima ką nors įkalbėti užsinorėti?
Ėmiau šia tema skaityti straipsnius ir sužinojau apie aseksualus. Pagalvojau, turbūt Aleksas vienas jų. Vadinasi, tai – ne jo sprendimas, toks jis gimė. Turiu arba tai priimti, arba skirtis. Bet gyventi su juo man gera. Jis priima mane tokią, kokia esu. Kad susigyvenčiau su šia mintimi, man prireikė daugiau nei pusės metų.
Fiziškai sekso trūkumo nejaučiu, pripratau. Beje, tiksliai žinau, kad vyras mane myli ne kaip sekso objektą. Vis dėlto emociškai jo negeisti yra nelengva.“


 
Komentaras
Psichoterapeutas Gurgen Chačaturian:

- Man ypač patinka Zigmundo Froido posakis šia tema: „Seksualiniu nukrypimu galima vadinti tik visišką sekso nebuvimą, vis kita – skonio reikalas“. Mano nuomone, seksualinė trauka yra viena bazinių organizmo funkcijų ir jos nebuvimas greičiausiai nusako apie vienos sistemų, kuri už tai atsakinga, sutrikimą. Tačiau santuoka laikosi ne ant vieno stulpo ir, jeigu kiti gyvenimo aspektai kompensuoja sekso deficitą, poros gyvenimas gali susiklostyti. Vis dėlto reikia būti pasiruošusiam, kad partneris greičiausiai jaus diskomfortą dėl seksualinės traukos nebuvimo. Vadinasi, reikia pasistengti, kad tai nesukeltų jam nevisavertiškumo ar savivertės mažėjimo jausmo.
Kaip sakau, tokia pora dar krante turi apie tai pasikalbėti nieko neslėpdama, kad plaudami santuokos laivu galėtų vienas kitą apsaugoti nuo emocinių traumų.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris