Vulvodinija: kai skausmas signalizuoja apie rimtesnes ligas

Milda Mockūnaitė
2021-08-20
Skausmas, tempimas, lytinių organų niežulys – tai simptomai, dėl kurių moteriai diagnozuojama vulvodinija.
Vulvodinija: kai skausmas signalizuoja apie rimtesnes ligas
Vulvodinija sukelia skausmą, spaudimą, dūrimą, nuolatinį perštėjimą arba niežėjimą, kitus nemalonius pojūčius lytiniuose organuose.

Konsultuoja specialistas
Gydytojas akušeris ginekologas med. dr. Genadijus Kravčenka:
 

Nemalonių pojūčių visuma
- Terminą vulvodinija sudaro du žodžiais – vulva ir dinija. Vulva yra išoriniai moters lytiniai organai. O dinija reiškia skausmą. Tad pažodžiui tai reiškia išorinių lytinių organų skausmą arba nemalonius pojūčius juose. Vulvodinija nėra liga, tai daugiau simptomas arba sindromas, nusiskundimas ar jų visuma, pagal kuriuos gydytojai ieško ligos ar kitų problemų.
 
Vulvodinija nėra kaip, pavyzdžiui, onkologinė liga, kuria moteris gali sirgti, bet ligos pradžioje nieko nejausti. Šiuo atveju moteris visada ką nors jaučia ir ji pati pasako gydytojui, kad jai kažkas yra, o ne gydytojas, apžiūrėjęs moterį, nustato, jog jai vulvodinija. Ši būklė sukelia skausmą, spaudimą, dūrimą, nuolatinį perštėjimą arba niežėjimą, kitus nemalonius pojūčius lytiniuose organuose. Dėl to moterys gali turėti nemalonius lytinius santykius, pradėti jų vengti. Taip pat jaučiami simptomai gali trukdyti dirbti, sportuoti, išsimiegoti, pailsėti.
 
Mano praktikoje dėl minėto sindromo dažniausiai kreipiasi trisdešimties keturiasdešimties metų moterys. Be to, statistikos duomenimis apie 16 procentų moterų turi arba yra turėjusios vulvodiniją. Šis skaičius gali būti ir didesnis, nes tikėtina, jog kai kurios pacientės apie tai gydytojui nesako, nes gėdijasi.
 

Priežasčių – gausybė
Vulvodiniją gali sukelti infekcija, įvairios kilmės uždegimai, pavyzdžiui, grybeliniai, kurie ir bene dažniausia šios būklės priežastis, taip pat vaginitas, liaukų uždegimas, lytiškai plintančios ligos, traumos… Be to, įtakos tam gali turėti ir stuburo problemos. Jeigu slankstelis užspaudžia nervą, einantį į išorinius lytinius organus, tuomet juos gali nuolat skaudėti.
 
Apie vulvodiniją mes kalbame, kai gydytojas dažniausiai neranda akivaizdžios priežasties. Tarkim, jei yra grybelinės kilmės uždegimas, jį išgydome, visi simptomai dingsta, nustoja skaudėti. O vulvodinija šiuo atveju yra lytinė, nuolatinė simptomatika, kuri tęsiasi ilgai.
 
Beje, dėl šio negalavimo negalint turėti normalių lytinių santykių, kartais nukenčia ir moters psichologinė savijauta. Jeigu moteris negali patenkinti savęs ar partnerio, ji gali pradėti jaustis nevisavertė. Tokiu atveju vulvodinija gali privesti net prie depresijos.
 
Gydyti būtina
Kad negalavimas būtų išgydytas, reikia surasti, kokios kilmės priežastys – grybelinės, infekcinės ar panašiai – jį sukėlė. Tam skiriami atitinkami vaistai (priešuždegiminiai, antibakteriniai), taip pat gali būti taikoma ir fizinė terapija. Jeigu lytinių organų skausmą sukelia slankstelio užspaustas nervas, tuomet reikalinga kineziterapija, raumenų stiprinimas. Be to, kadangi neretai vulvodinijos priežastis būna dopamino rezistencijos sindromas, simptomus galima bandyti išgydyti mitybos pagalba. Tokiu atveju reikia išsiaiškinti, kokį maistą moteris vartoja, kaip jį vartoja, kaip dažnai, ir pagal tai bandyti pakoreguoti mitybą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris