Vaikų būreliai per pandemiją. Lankyti ar ne?

Ringailė Gvildė
2020-10-09
Mano sūnus lanko bokso treniruotes, tačiau vis daugėjant naujų koronaviruso atvejų nežinau, ar toks popamokinis užimtumas saugus. Treniruotes lanko vaikai iš skirtingų mokyklų.
Ieva, 35 m.
Vaikų būreliai per pandemiją. Lankyti ar ne?
Jeigu būrelį lankyti vis dėlto norisi, o ir tėvai neturi kitos galimybės saugiai palikti vaiką, kol dirba, reikėtų rinktis tik tokį papildomą ugdymą, kurį siūlo jau lankoma ugdymo įstaiga – mokykla ar darželis.

Kuo mažiau socialinių kontaktų, tuo mažesnė tikimybė užsikrėsti COVID-19. Daugėjant kontaktų, didėja ir užsikrėtimo rizika. Tačiau grįžus į normalų ugdymo procesą tėvai suskubo vaikus užrašyti į naujus būrelius arba grįžti tęsti veiklos į lankytus seniau. Tačiau šeimos gydytoja Toma Kundrotė sako, kad būrelius šį rudenį galima lankyti tik su tam tikromis išlygomis.
 

Skaičiuoti kontaktus

„Jeigu tai yra didelio fizinio kontakto reikalaujantys būreliai, popamokiniai užsiėmimai, pavyzdžiui, imtynės, pramoginiai šokiai, kur kvėpuojama vos ne tiesiogiai vienas kitam į veidą – jų reikėtų atsisakyti. Jeigu tai yra sporto užsiėmimai, kurie vyksta lauke, pavyzdžiui, lengvoji atletika, futbolas, tenisas ir panašiai, kur fizinio kontakto yra labai nedaug – šiek tiek saugiau. Be to, joks vaikas, pradėjęs jausti viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomus net ir negalės sportuoti. Kur jau ten pabėgiosi užgulta nosimi ar čiaudint“, - sako šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

 
Praėjusį pavasarį koronaviruso atvejų turėjome kur kas mažiau, tačiau buvo paskelbtas visuotinis karantinas ir apribotas visas gyvenimas, uždarytos ugdymo įstaigos, taikomas darbas iš namų, buvo nerekomenduojama lankyti senelių. Dabar karantino nėra, tačiau, gydytojos nuomone, naujų koronaviruso atvejų kasdien sulaukiame po šimtą ir daugiau, tad, nepaisant to, kad karantino nėra, kontaktus vertėtų atidžiai skaičiuoti. Vadinasi, reikėtų gerai apsvarstyti, ar verta rizikuoti šeimos, artimųjų, senelių sveikata ir be reikalo nevaikštinėti net po parduotuves, kavines.
 
Būreliai tik ugdymo įstaigoje
Jeigu būrelį lankyti vis dėlto norisi, o ir tėvai neturi kitos galimybės saugiai palikti vaiką, kol dirba, reikėtų rinktis tik tokį papildomą ugdymą, kurį siūlo jau lankoma ugdymo įstaiga – mokykla ar darželis.
„Jeigu dailės, užsienio kalbos ar kiti užsiėmimai vyksta toje pačioje mokykloje ar darželyje ir ugdomi tik tos pačios klasės ar grupės vaikai, rizika nedidėja. Tuos kontaktus vaikas turi kasdien ir taip. Tiesa, geriau, kad tai nebūtų didelio fizinio kontakto reikalaujanti veikla. Jau net nekalbu apie dezinfekciją, asmens higieną ir patalpų vėdinimą“, - sako T.Kundrotė ir priduria, kad saugiausia, kol įmanoma veiklas vykdyti lauke ir oras tam palankus.
 
Visai kas kita, jeigu tai yra būrelis, į kurį vaikai suvažiuoja iš viso miesto. Tokius, pasak gydytojos, reikėtų tuojau pat pamiršti ir nebelankyti, turint galvoje, kad vaikai į tokius būrelius susirenka iš viso miesto. Paskaičiuokime, kiek jie turi kontaktų – šeimos narių, klasės ar darželio draugų. Pasak medikės, bent vienam vaikui atnešus koronavirusą į tokį būrelį dar pačiam nejuntant simptomų, COVID-19 gali labai greitai išplisti skirtingose šeimose ir ugdymo įstaigose, tėvų darbovietėse.
„O veiklas kūdikiams, kuriose dalyvauja ir tėvai, dvigubindami kontaktų skaičių, šį rudenį apskritai reikėtų pamiršti. Turime būti sąmoningi ir niekas mūsų neapsaugos, jei nesisaugosime patys. Joks būrelis ar užsiėmimas nėra vertas rizikos sava sveikata, kad ir kaip tėvams svarbu ugdyti sportinius ar meninius vaiko pasiekimus“, - sako T.Kundrotė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris