Jei vasarą netinginiavo, rudenį nesirgs

Ringailė Gvildė
2021-08-23
Artėjant mokslo metams tėvai suskumba rūpintis vaikų imuniteto stiprumu, kad tik išvengtų šaltojo meto ligų. Tačiau į tokį tėvų požiūrį vaikų pulmonologė, vaikų alergologė, vaikų ligų gydytoja Agnė Jagelavičienė žiūri kritiškai: „egzaminui norima pasiruošti per paskutinę naktį“. Vis dėlto geriau pradėti vėliau nei niekada.
Jei vasarą netinginiavo, rudenį nesirgs
Imuninė sistema, per vasarą apleidus miego ir mitybos įpročius apie nusilpimą praneša pirma, ir vaikas, vos grįžęs į mokyklą ar darželį, pradeda sirgti.

Gyvenimas pagal laikroduką
„Mus stiprina tai, kas nesilpnina, o silpnina ydingi įpročiai“, – sako gydytoja ir priduria, jog sveiko gyvenimo būdo įpročius vaikams dera formuoti nuo ankstyvos vaikystės. Vėliau jau tik taisomos pasekmės, ir tai padaryti sunku, kartais neįmanoma.

 
Vienas svarbus įprotis – taisyklinga, sveika ir visavertė mityba visuomet panašiu laiku bei miego, poilsio ir veiklų balansas. A.Jagelavičienė tikina, jog itin svarbu laikytis nuoseklaus dienos plano ne tik per mokslo metus, bet ir vasarą, per atostogas ar savaitgaliais. „Kai kalbame apie sveikos gyvensenos įpročius, turime suprasti, jog tiek maitintis, tiek keltis ar eiti gulti vaikui reikia visuomet tuo pat metu. Jis turi jausti ritmą, o ritmas turi derėti prie hormonų veiklos bei cirkadinių ritmų. Ne mes organizmui diktuojame, kada keltis, miegoti, valgyti, bet jis mums, pagal išsiskiriančius hormonus ir kitas veikliąsias medžiagas, tad privalu to paisyti“, – sako gydytoja.
 
Kodėl? Todėl, kad ritmą išbalansavus beribiais atostogų malonumais ir naktinėjimais sutrinka tiek miego kokybė, tiek mityba, jos eiliškumas, nuotaika, o galiausiai neatlaiko ir imuninė sistema. Pastaroji, apleidus miego ir mitybos įpročius apie nusilpimą praneša pirma, ir vaikas, vos grįžęs į mokyklą ar darželį, pradeda sirgti.
 

„Dar liko šiek tiek laiko iki rugsėjo, tad pirmiausia reikėtų sureguliuoti miego režimą, leisti jam nusistovėti, pritaikyti prie būsimo mokinio ar darželinuko „darbo“ laiko. Vaikai turėtų kartu su pietų miegu miegoti kone pusę paros. Vyresnieji – bent dešimt valandų. Miegas svarbus tiek organizmo atsistatymo procesams, tiek nervų sistemai ir sveikam apetito jausmui, mat neišsimiegojęs vaikas yra ir dirglus, ir labiau nori užkandžiauti. Renkasi gliukozės turinčius, greitai energijos suteikiančius, tačiau neveikus užkandžius“, – sako vaikų ligų gydytoja Agnė Jagelavičienė.

 
Profilaktinė vaiko vaistinėlė – su saiku
Vėstant orams tėvai suskumba peržiūrėti vitaminų bei maisto papildų atsargas. Tačiau vaikų ligų gydytoja pataria nepersistengti – namų vaistinėlė neturėtų būti perpildyta. Vis dėlto vitaminas D vaikiškoje vaistinėlėje yra būtinas. „Vitamino D stoka nustatoma didžiajai daugumai vaikų ir suaugusiųjų, tad jį derėtų vartoti nepertraukiamai visus metu. Vis dėlto reikia nepamiršti, kad pasitaiko ir vitamino D perteklius, tad bent du kartus per metus tikslinga pasidaryti kraujo tyrimus ir dozes gydytojas paskirs atsižvelgdamas į rezultatus“, – primena gydytoja A. Jagelavičienė.
 
Atėję priešmokyklinių pažymų tėvai medikų teiraujasi ir apie žuvų taukų naudą. Kadangi papildų pasiūla didžiulė, rinktis žuvų taukus vaikams reikia atidžiai. Pasak gydytojos, gana nedaug vaikų valgo pakankamai riebios žuvies, vartoja įvairių aliejų, riešutų, tam tikrų daržovių, tad polinesočiosios riebalų rūgštys taip pat galėtų būti kompensuotos papildais. „Renkantis žuvų taukus būtina atsižvelgti, kad šie būtų skirti būtent vaikams ir būtų tinkamas omega-6 ir omega-3 santykis (2:1). Taip pat siūlau rinktis tuos žuvų taukus ir maisto papildus, kuriuose yra kuo mažiau saldiklių“, – sako gydytoja.
 
Siekdami išgelbėti vaikus nuo galimo ligų sezono, tėvai neretai renkasi profilaktiškai duoti vaikams gerųjų bakterijų. Šį tėvų sprendimą, jei vaiko mityba nėra visavertė, jis dažnai serga, gydytoja palaiko. „Moksliškai įrodyta, jog tam tikrų probiotikų vartojimas sumažina kvėpavimo ligų dažnį ir sirgimo laiko trukmę ikimokyklinio amžiaus vaikams, lankantiems kolektyvus. Labiausiai ištirtos, efektyviausios bifido ir laktobakterijos, tinkančios ir viduriavimo prevencijai. Tad tėvų pasirinkimas pasirūpinti probiotikų vartojimu dar iki grįžtant į kolektyvus yra prasmingas“, – sako A.Jagelavičienė. Kadangi probiotikų pasiūla yra didžiulė, geriausiam efektui pasiekti būtina parinkti tinkamiausius preparatus, su specialistu įvertinus konkrečią vaiko situaciją.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Erkės pabudo alkanos ir piktos

    Erkės šiemet ankstyvos, piktos ir alkanos, sako entomologai. Pastarųjų metų statistika rodo, kad gyventojai į raginimus pasisaugoti nereaguoja – pernai užfiksuotas erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų pikas. Kaip jo išvengti šiemet?

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suriebėjusios kepenys bus gydomos vaistu

    „Pagaliau liga bus ne kontroliuojama dietomis ir mankštomis, bet gydoma vaistais“, – skelbiama amerikiečių žiniasklaidoje. Milijonai nealkoholinio steatohepatito (NASH) liga sergančių amerikiečių sulaukė pirmojo patvirtinto vaisto „Rezdiffra“, padėsiančio išvengti kepenų cirozės ir nepakank...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris