Gydytojas sklaido mitą: nugaros plaukimas negydo

Sima Kazarian
2021-08-05
Kadangi plaukiojimas laikomas visapusiškai naudinga veikla, tikėdamiesi sau padėti stuburo problemų kamuojami žmonės skuba pasinerti į vandenį. Deja, išlipę į krantą kai kurie pasijunta dar blogiau nei prieš tai – nugaros skausmas suintensyvėja, kartais tenka griebtis ir vaistų. Kodėl taip nutinka?
Gydytojas sklaido mitą: nugaros plaukimas negydo
Pasak specialistų mėgėjai dažnai plaukia netaisyklingai. Žmonės dažniausiai nenardina galvos, dėl to per daug įsitempia nugaros kaklinės dalies raumenys.

Traumuoja stuburą
Anot Stuburo gydymo centro įkūrėjo, bemaž 40 metų stuburo sutrikimų gydymo patirtį sukaupusio neurologo, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo Jono Girskio, skausmas taps kasdienybės palydovu, jei ir toliau vaikysimės visuomenėje populiarių mitų apie sporto naudą stuburui. Vienas tokių – nugaros skausmus gydo plaukiojimas baseine.
 

„Įsidėmėkite, plaukimas – laisvalaikio praleidimo būdas, bet ne gydymas. O kalbant apie profesionalų plaukimą, tai – sporto šaka, itin traumuojanti stuburą. Profesionalių plaukikų raumenys plaukiant staigiai ir stipriai įtempiami, o po to taip pat atleidžiami, todėl maži stuburo slanksteliai gauna didžiules atatrankas. Teko gydyti ne vieną profesionalų plaukiką su itin pažeistu stuburu“, – sako fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Jonas Girskis.

 
Retas tai daro taisyklingai
Anot jo, didžiausia problema tai, kad mėgėjai plaukia netaisyklingai. Jie greitai uždūsta, nes netaisyklingai kvėpuoja, todėl raumenys, dalyvaujantys kvėpavime, itin įsitempia. Be to, žmonės dažniausiai nenardina galvos, dėl to per daug įsitempia nugaros kaklinės dalies raumenys.

 
„Prieš siūlydamas pacientui plaukti, visuomet pasiteirauju, ar jis tai moka taisyklingai ir įvertinu raumenų, kurie gautų didžiausią apkrovą plaukimo metu, būklę. Pavyzdžiui, jei žmogus su juosmeninės dalies disko išvarža plaukioja nemokšiškai – atlošęs kaip ančiukas galvą ir išlenkęs juosmeninę dalį, situacija tik blogės. Galiausiai žmogus, manantis, kad gydo stuburą, gali atsidurti net ant operacinio stalo“, – įspėjo gydytojas.
 
Kūno rezervai riboti
Atramos judamąjį aparatą sudaro per 200 kaulų, apie 650 raumenų ir maždaug 230 įvairaus dydžio sąnarių. Tai labai sudėtinga svertinė sistema. Jos darnus darbas leidžia žmogui nevaržomai judėti ir gerai jaustis. Todėl reikia stengtis nuolat rūpestingai prižiūrėti savo kūną, o kartu ir stuburą.
 
Ne vienam gyvenimo džiaugsmą grąžinęs gydytojas teigia: jei netaisyklingai sportuojame ir neatkuriame prarastų raumenų fizinių ypatybių, kūno rezervai išsenka ir jis apie tai informuoja skausmu. „Organizmo resursai – tarytum banko sąskaita. Nuolat naudojantis, bet per retai papildant ji greitai ištuštėja. Negalima aklai pulti sportuoti, jei neturime kūno vadybos pagrindų, nes tuoj apsvilsite sparnus“, – teigia medikas.
Prieš rinkdamiesi sporto šaką, išsiaiškinkite, kokios būklės yra jūsų raumenys, kurie gaus didžiausius krūvius pasirinkto sporto metu.
 
Mankšta – higienos dalis
Gydytojas J.Girskis primygtinai ragina atskirti sportą nuo tikslingų biomechaninių pratimų. Mat sporte dažniausiai stiprinami ar tempiami visi iš eilės kūno raumenys, o tiksliniais fiziniais pratimais koreguojamos sutrikusios kaulų ir raumenų sistemos biomechaninės grandys. Problemų su stuburu turinčiam žmogui teks juos daryti kasdien. Kūno profilaktika – kaip dantų valymas.

 
„Skirti kūnui penkiolika minučių paros laiko daug kam atrodo tragedija. Tačiau išėję iš stomatologo kabineto juk neklausiame, ar dabar reikės kasdien valytis dantis. Taigi, egzistuoja ne tik dantų, bet ir kaulų-raumenų sistemos higiena“, – aiškina jis.
 
Prieš plaukiant
Stuburo gydymo centro vadovė, konsultuojanti reabilitacijos specialistė Greta Girskė įspėja: nusprendę plaukioti baseine privalote įsitikinti, ar nėra per daug įtempti nugaros plačiausias (m. latissimus dorsi) bei užpakaliniai kojų raumenys.

 
„Mat jei šie raumenys yra netekę fiziologinio elastingumo, plaukimo metu jie itin įtemps stuburo juosmeninę dalį. Tai yra viena priežasčių, dėl kurios plaukiojantiems žmonėms neretai pradeda skaudėti nugaros apačią ir stuburo problemos dėl slanksteliams tenkančių netaisyklingų krūvių tik dar labiau pagilinamos“, – kalbėjo G.Girskė.
Specialistė pridūrė, kad kasdienė plačiausiojo raumens priežiūra ypač svarbi ne tik plaukiojantiems, bet ir irkluotojams, alpinistams, slidininkams. Šių sporto šakų entuziastams ji rekomenduoja kasdien atlikti tikslingą plačiausiojo nugaros raumens tempimo pratimą.

 
Pratimas



Atsiklaupkite ir bandykite paliesti kulnus sėdmenimis. Tada neatkeldami jų lenkitės per juosmenį į priekį ir tuo pačiu metu tieskitės kuo toliau ištiestomis rankomis į priekį. Tuo pačiu iš lėto delnais slyskite grindimis tarsi brėždami lanką į dešinę, kol pajusite tempimą kairio peties šone (tempimą galima jausti ir žemiau). Tokioje padėtyje išbūkite 20-30 sekundžių. Tempkite 4 kartus. Pratimą atlikite ir su kita kūno puse. Tempiant šį raumenį, tempiamos ir tos pačios pusės kvadratinio juosmens raumens skaidulos.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris