Eketėj imuniteto nuo COVID-19 nėra

Tautvilė Linkutė
2021-02-18
Sukilo antivakcineriai protindami visuomenę, kad gi imunitetas mus apsaugos nuo visų ligų ir pasaulio negandų. Tačiau šeimos gydytoja Roberta Urbonavičienė sako, kad jokia eketė ar grūdinimasis nepastiprins to imuniteto, kuris reikalingas organizmo kovai su COVID-19. Specifinis imunitetas prieš koronavirusą gali būti įgyjamas tik persirgus šia liga arba pasiskiepijus.
Eketėj imuniteto nuo COVID-19 nėra
Antikūnų gamybos nepaskatinsime įšokę į eketę, tą galima padaryti tik pasiskiepijus.

- Ativakseriai sako, kam tie skiepai nuo COVID-19, jeigu žmogaus imunitetas stiprus. Tačiau tai netiesa?
- Neįmanoma žinoti, sunkiai ar lengvai sirgs žmogus, užsikrėtęs COVID-19 infekcija. Nors šis virusas ypač pavojingas vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems lėtinių ligų, serga ir jaunesni, visiškai prieš tai sveiki buvę asmenys bei vaikai. Nėra būdo sužinoti, kaip sunkiai sirgsi, todėl manau, kad kai bus galimybė, verta skiepytis visiems.
 

- Įmanomą tą mūsų imunitetą išmatuoti, kad žinotume, kokio jis stiprumo?
- Deja, išmatuoti imuniteto stiprumo ir kaip sunkiai sirgsime, negalime. Imuninę sistemą sudaro organai ir daugybė įvairių imuninių ląstelių. Žinoma, kad jų gamybą gali susilpninti vitaminų ir mikroelementų stoka, tam tikri virusai, bet net jei žmogus sveikai maitinasi ir yra šiuo metu sveikas, negalime žinoti, kaip jo organizmas reaguos į užsikrėtimą kokiu nors virusu ar bakterija.
 
- Panašu, kad imunitetas vis dar suvokiamas bendrine prasme ir per siaurai. Tačiau įgimtas ir įgytas imunitetas – netapatūs dalykai. Kokios jų skirtybės, nuo ko priklauso?
- Imunitetas – tai vidaus organų ir imuninių ląstelių visumos gebėjimas atsiriboti nuo aplinkos mikroorganizmų. Įgimtas imunitetas nėra specifinis ir nukreiptas prieš kurį nors konkretų virusą ar bakteriją, pavyzdžiui, oda ir gleivinės suteikia mechaninę apsaugą, o bakterijos ir virusai patekę pro virškinimo sistemą būna sunaikinami skrandžio rūgščių. Jei vis dėlto virusas ar bakterija patenka į organizmo vidų, čia juos veikia įvairūs organizmo baltymai ir ląstelės, pavyzdžiui, fagocitai, kurie tarsi „suvalgo“ svetimą mikroorganizmą. O įgytas imunitetas – tai savybė gintis nuo mikroorganizmų, kurie jau anksčiau buvo patekę į organizmą – jį sudaro sudėtingi mechanizmai iš antikūnų, T limfocitų ir panašiai, kurie ilgam išlieka organizmo atmintyje. Įgytas imunitetas susidaro persirgus infekcija arba pasiskiepijus nuo konkrečios ligos.
 
- Įgytasis imunitetas gali būti trumpalaikis?
- Į organizmą patekus antigenui (tai gali būti iš aplinkos patekęs mikroorganizmas arba skiepijimo metu suleistos mikroorganizmo dalys) pradedami imuninės sistemos procesai. Jų rezultatas - pagaminti imunoglobulinai, kurie pakartotinai susidūrus su infekcija greitai ją sunaikina. Tačiau, jei su infekcija nesusiduriama, antikūnų koncentracija senka, todėl reikalingos revakcinacijos, kad įgytą imunitetą tam tikrai infekcijai vėl pastimuliuotume.

 
- Mitas ar tiesa, kad imunitetą galime pastiprinti?
- Sveika gyvensena, subalansuota mityba, fizinis aktyvumas stiprina organizmą ta prasme, kad visos sistemos funkcionuoja tinkamai. Vadinasi, sveika oda sustabdo išorės mikroorganizmus, sveikas kvėpavimo takų virpamasis epitelis ir gleivių sluoksnis pašalina dalį į kvėpavimo takus patekusių virusų ir bakterijų. Tačiau čia kalbame apie įgimtą imunitetą. O kalbant apie įgytą - antikūnų gamybos nepaskatinsime įšokę į eketę, tą galima padaryti tik pasiskiepijus.

 
Imuniteto rūšys
Įgimtas imunitetas yra paveldimas, todėl kartais vadinamas genetiniu.

Įgytas imunitetas turi būdingą specifiškumą: jis yra jautrus kitų infekcinių ligų sukėlėjams. Imunitetas įgyjamas dviem būdais: persirgus tam tikra infekcine liga arba organizmą imunizuojant  (vakcinuojant) nuo tos ligos. Įgytas imunitetas būna ne tik aktyvus, bet ir pasyvus. Jis susidaro, kai į organizmą patenka jau pasigaminusių antikūnų arba ląstelinių elementų iš kito imunitetą turinčio asmens. Tokį pasyvų natūralų imunitetą turi naujagimiai. Įgytas imunitetas genetiškai nepaveldimas.

Įgytas (specifinis) imunitetas yra neaktyvus tol, kol organizmas nesusiduria su antigenu, t. y., svetima organizmui medžiaga. Specifinis imunitetas aktyvuojamas tik tuomet, kai susergama. Organizmas tokiu atveju specifiškai atskiria įvairius mikroorganizmus ir keičia imuninio atsako intensyvumą bei pasireiškimo greitį po pakartotino susidūrimo su antigenu (imuninė atmintis).

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris