COVID-19 skiepai kuriami ir vaikams

Ringailė Gvildė
2021-03-12
Vaikų pulmonologė, alergologė, vaikų ligų gydytoja dr. Agnė Jagelavičienė sako, jog apie skiepus nuo koronaviruso vaikams kalbėti reikia jau dabar, kad atėjus laikui vakcinuotis, nekiltų abejonių.
COVID-19 skiepai kuriami ir vaikams
Būtina šviesti tėvus, kad vakcinos nuo koronaviruso atlieka pagrindinę funkciją - apsaugo nuo sunkios ligos formos ir komplikacijų.

- Pasaulio mokslininkai svarsto vaikų vakcinacijos nuo COVID-19 galimybes?
- Mokslininkai tikrai šneka, kad vaikai bus vakcinuojami nuo COVID-19, daug kalbama apie etiškumą, tai aptariama ir moksliniuose darbuose. COVID-19 infekcijos atveju vaikai nėra jautriausia populiacijos dalis – ligos sunkumas ir paplitimas netoks didelis kaip kitose amžiaus grupėse, dėl to nėra ir skubos juos skiepyti. 
Vis dėlto vaikų skiepijimas yra itin svarbus ne tik siekiant kuo didesnio kolektyvinio imuniteto procento. Kaip pavyzdį paimkime skiepijimą nuo raudonukės. Tai nėra sunki ar pavojinga infekcinė liga vaikams, bet juos skiepyti svarbu, nes vaikai šią infekciją lengvai perduoda ir gali užkrėsti kitus asmenis. Nėščiajai susirgus šia liga yra didelė vaisiaus apsigimimų rizika. Tiek raudonukės, tiek COVID-19 atveju vaikų skiepijimas ypač svarbus būtent siekiant apsaugoti silpnesniąją visuomenės grandį.

 
Tačiau vaikai nebuvo pirmoje klinikinių tyrimų eilėje...
- Vakcinų klinikiniai tyrimai atliekami etapiškai, pirmiausia su sveikais suaugusiais asmenimis, savanoriais. Kai nustatoma, kad vakcina saugi ir veiksminga jiems, toliau tyrimai tęsiami imant jautrias visuomenės grupes. COVID-19 atveju - sergančius lėtinėmis ligomis, vyresnio amžiaus asmenis, suaugusiuosius, tarp kurių virusas sparčiai plinta. Prieš skiepijant vaikus turime būti visiškai tikri, kad vakcinos efektyvios infekcijos plitimui mažinti.
Sukaupus pakankamai duomenų apie vakcinos tinkamumą suaugusiems, pradėti klinikiniai tyrimai ir su vaikais. Jie tiriami taip pat etapiškai. „Pfizer“ ir „BioNTech“ bei „Moderna“ jau pradėjo klinikinius tyrimus dvylikos - šešiolikos metų amžiaus vaikų grupėje, kiti gamintojai tiria jau ir šešerių - vienuolikos metų vaikų grupę, planuojami mažiausiųjų, tai yra nuo šešių mėnesių amžiaus, tyrimai.
 
Ar realu dar bent metus kitus neskiepijant vaikų iki šio rudens pasiekti septyniasdešimt procentų siekiantį kolektyvinį imunitetą prieš COVID-19?
- Manau, kad įmanoma, nes reikia skaičiuoti ne tik tuos, kuriuos skiepijame, bet ir tuos, kurie jau persirgo koronavirusu.
 

- Skelbiama, kad britiškoji koronaviruso atmaina daugiau nei dvigubai užkrečiamesnė. Ar tai reiškia, kad didėja rizika sirgti vaikams ir sirgti sunkiau?
- Tai, kad atmaina lengviau plintanti, užkrečiamesnė, nereiškia sunkesnės ligos eigos. Beje, kalbant apie viruso atmainas, visuotinė vakcinacija gali mums pagelbėti. Kuo didesnė visuomenės, pasaulio populiacijos dalis bus vakcinuota, įskaitant ir vaikus, tuo mažesnės galimybės bus koronavirusui mutuoti, nes sumažės jo plitimo amplitudė.
 
- Skiepai nuo COVID-19 vaikams svarbūs ne tik dėl fizinės sveikatos, galimybės išvengti ligos komplikacijų, bet ir dėl galimybių nutraukti nuotolinio gyvenimo serialą, tiesa?
- Žinoma. Vos pandemijai prasidėjus atrodė, na, kas čia baisaus - šiek tiek pasėdėti namuose, pasikalbėti su draugais ir artimaisiais vaizdo skambučiais, nepamatyti kelių spektaklių. Deja, tai tęsiasi jau visus metus. Kantrybė senka net kantriausiems. Tiek vaikams, tiek suaugusiems psichinė sveikata yra nemažiau svarbi nei fizinė, o gyvenimas nuotoliniu būdu prie psichinės sveikatos gerinimo niekaip neprisideda.
 
- Kaip manote, kada reikėtų pradėti šviesti tėvus apie skiepus nuo koronaviruso vaikams?
- Jei nepradėjome vakar, pradėkime šiandien ir darykime tai nuosekliai. Tikrai negalima atidėlioti, nes matome, kas su vakcinomis vyksta dabar. Per pandemiją sutriko ir rutininis vaikų skiepijimas pagal skiepų kalendorių. Būtina šviesti tėvus, kad vakcinos nuo koronaviruso atlieka pagrindinę funkciją - apsaugo nuo sunkios ligos formos ir komplikacijų. Ir nepaisant to, kad vaikai serga rečiau, nežinome, kaip liga pasireikš vienam ar kitam vaikui, kuris galbūt turi lėtinių ligų, patiria daug streso.
Skiepai nuo SARS-COV-2 šiuo pandemijos etapu – pati greičiausia ir efektyviausia priemonė, galinti padėti mums ir mūsų vaikams grįžti į įprastą gyvenimą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris