Ar skiepytis nuo COVID-19 laukiantis?

Roma Macijauskaitė
2021-02-25
Artėja laikas, kai nuo COVID-19 ligos bus pradėta skiepyti plačioji visuomenė. Kvietimo vakcinuotis sulauks ir nėščios moterys. Štai ką joms svarbu žinoti.
Ar skiepytis nuo COVID-19 laukiantis?
Kiekvienu atveju besilaukianti moteris turi gauti individualią gydytojo konsultaciją, kurios metu jai būtų suteikta visa informacija apie vakciną nuo COVID-19, jos poveikį, riziką.

Ar skiepytis laukiantis?
 

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė teigia, kad šis klausimas jiems jau buvo iškilęs, nes teko konsultuoti besilaukiančias klinikos medikes, kurios turėjo galimybę būti vakcinuojamos. Kiek profesorė domėjosi ir žino, klinikoje dirbančios specialistės, įvertinusios riziką ir naudą, skiepijosi.

 
„Reikia pasakyti, kad nė vienas vaistas, taip pat ir vakcina, nėra tiriami pradedant nuo nėščiųjų, žindančiųjų, taip kaip ir vaikų. Todėl tiesioginių duomenų apie nėštumą ir vakcinaciją neturime. Tik turime duomenis, kad moterys, kurios nežinojo, kad laukiasi, ir buvo paskiepytos, jų nėštumai vystėsi absoliučiai normaliai“, – tvirtina Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė.

 
Todėl šiuo metu Europos didžiosios profesinės organizacijos, Didžiosios Britanijos karališkasis akušerių ginekologų koledžas, Amerikos akušerių ginekologų draugija, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras, Pasaulio sveikatos organizacija teikia tokias rekomendacijas: kiekvienu atveju besilaukianti moteris turi gauti individualią gydytojo konsultaciją, kurios metu jai būtų suteikta visa informacija apie vakciną, jos poveikį, riziką. Ir tai nereiškia, kad po to ji privalo skiepytis.  
 
Kam COVID-19 pavojingiausias
„O didžioji rizika yra susirgti kovidu. Todėl tokiais atvejais, kai neturime aiškių atliktų tyrimų, kuriais būtų galima remtis, sprendžiama lyginant naudą su rizika, – sako prof. R.J.Nadišauskienė. – Ir kaip minėjau – iki šiol informacijos, kad vakcina būtų žalinga nėštumui, nėra.“
 
O didelė rizika sunkiai sirgti COVID-19 infekcija yra toms nėščiosioms, kurioms ir pats nėštumas kelia riziką. Tai yra moterys po transplantacijos, pavyzdžiui, inkstų, taip pat moterys, kurios serga lėtinėmis širdies, inkstų ligomis, cukriniu diabetu, kurioms diagnozuotas didelis nutukimas. Kita vertus, pats karščiavimas, sukeltas bet kurios virusinės infekcijos, yra žalingas vaisiui.

 
Į ląsteles nepatenka
Dar vienas dažnai moterims kylantis klausimas – ar pasiskiepijus nuo COVID-19 infekcijos reikia vengti nėštumo? Moterys svarsto, kad po skiepo kurį laiką vengs pastoti. Tačiau tokios rekomendacijos, kaip pastebi pašnekovė, nėra.
 
Ar skiepytis nuo kovido, svarsto ir krūtimi kūdikius maitinančios motinos. Profesorės R.J.Nadišauskienės teigimu, jei tik moterys nori, jos gali vakcinuotis, nes jokių blogų reiškinių naujagimiui nepasireiškia. Žinoma, kaip ir visi, moteris gali patirti nedidelius šalutinius vakcinos simptomus. Pavyzdžiui, skausmą, paraudimą, silpnumą.
 
Naujausiomis žiniomis, kuriomis dalijasi anksčiau minėtos organizacijos, rekomenduojama nevengti nėštumo po vakcinacijos ir prieš ją nėštumo testo atlikti nereikia. Svarbu žinoti, kad vakcinos nuo COVID-19 genetinių pokyčių nesukelia, nes jos nepatenka ir neveikia ląstelių – nei vaisiaus, nei motinos.
„Taigi, apibendrindama galiu pasakyti, kad bet kokiu klausimu labai svarbus yra pačios moters apsisprendimas, jos pokalbis su šeimos gydytoju ar akušeriu ginekologu. O gydytojai turėtų žinoti naujausią informaciją, kuri vis atnaujinama, jei tik atsiranda kokių nors naujų duomenų“, – sako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris