Ar leis COVID-19 sugrįžti į mokyklas?

Ringailė Gvildė
2020-08-06
Kalbantis su pradinukų tėvais panašu, kad jiems kirba tie patys klausimai. Ypač neramu būsimų pirmokų tėvams. „Vaikai turi pradėti lankyti mokyklą, bet tėvai nežino, „ar“ ir „kaip“,“ - sako vaikų pulmonologė, alergologė, vaikų ligų gydytoja Agnė Jagelavičienė. Jeigu nuotolinį mokymą galima organizuoti pagrindinių ir vyresnių klasių moksleiviams, kaip reikėtų mokyti pirmokėlius, sunku net įsivaizduoti.
Ar leis COVID-19 sugrįžti į mokyklas?
Pagal dabartinius duomenis – pagrindinis viruso užsikrėtimo šaltinis būna šeimos narys, tad dažniausiai užsikrečiama glaudaus buitinio kontakto metu. Jeigu mokyklose bus nuolat dėvimos kaukės, laiku keičiamos ir per daug nesiglėbesčiuojama, rizika užsikrėsti koronavirusu neturėtų padidėti.

- Kokios sveikatos problemos kyla dėl nuotolinio mokymo?
- Tai ne tik psichologinės, emocinės problemos, stresas vaikui ir namiškiams. Kiek kalbėta apie ekrano laiko ribojimą vaikams, o su nuotoliniu mokymu visos ankstesnės rekomendacijos tampa lyg nesvarbios. Bet juk požiūris į vaiko sveikatą neturėjo pasikeisti. Jeigu tikrai sąžiningai dirbama nuotoliniu būdu, vaikas prie kompiuterio ekrano per dieną praleidžia apie keturias penkias valandas. Visa tai padaroma, bet regėjimo ir laikysenos sąskaita.
 
- Kokie koronaviruso sukeltos infekcijos simptomai vaikams?
- Dažniausiai karščiavimas, galvos skausmas, ryklės skausmas, kosulys, bendras silpnumas, apetito nebuvimas, pykinimas ar vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.
 
- Tokiais požymiais pasireiškia daugelis vaikų ligų, kaip atskirti?
- Šiandieninėje situacijoje visada reikia įtarti koronaviruso infekciją ir tik po to visas kitas, bet jokiu būdu jų neignoruoti. Tėvams ar mokytojams tik įtarti, bet neužsiiminėti savidiagnostika. Tiksliausia būtų atlikti specifinį tyrimą, nors kol kas tam sąlygos sudėtingos.
Vis dėlto nustatyta, kad didelei daliai vaikų simptomų net nebūna. Tiriant nedideles imtis, nustatyta, kad besimptomiais nešiotojais gali būti net iki dvidešimt procentų vaikų. Tai apsunkina situaciją. Be to reikia ruoštis ir gripo sezonui. Kad visiems būtų palengvintas darbas ir gyvenimas, nuoširdžiai patariu skiepytis patiems ir paskiepyti vaikus. Bent viena sunkia virusine liga bus mažiau.

 
- Mokslininkai jau tikriausiai žino daugiau ir apie koronaviruso imlumą vaikų populiacijoje? 
- Epidemiologiniai duomenys teigia, kad vaikų sergamumas COVID-19 infekcija yra ženkliai mažesnis nei suaugusiųjų ir jie nėra pagrindiniai viruso nešiotojai ir platintojai, ko anksčiau baimintasi. Be to, imlumas ir sergamumas skiriasi ir amžiaus grupėse. Vaikai iki dešimties metų serga rečiau nei dešimties-septyniolikos metų paaugliai, tačiau pastarieji rečiau nei suaugusieji serga sunkiomis ligos formomis. Nustatyta, kad tam tikromis lėtinėmis ligomis sergantieji yra didesnėje rizikos grupėje sunkiau sirgti šia infekcija. Tai galioja ir vaikams. Todėl lėtinėmis ligomis sergantys vaikai lankyti mokyklą gali, tačiau tą reiktų daryti dar atidžiau ir nepamiršti tinkamos lėtinės būklės kontrolės.
 
- Baiminamasi viruso plitimo kolektyvuose. Ar pagrįstai?
- Pagal dabartinius duomenis – pagrindinis viruso užsikrėtimo šaltinis būna šeimos narys, tad dažniausiai užsikrečiama glaudaus buitinio kontakto metu. Jeigu mokyklose bus nuolat dėvimos kaukės, laiku keičiamos ir per daug nesiglėbesčiuojama, rizika užsikrėsti neturėtų padidėti. Be to, turi būti laikomasi rankų higienos, taikomos dezinfekcijos priemonės, vėdinamos patalpos. Galiausiai atsižvelgiama ir į individualią kiekvieno vaiko sveikatą. Šiuo metu, kol vaikai dar nelanko mokyklų, sergamumas koronaviruso sukelta infekcija auga. Akivaizdu, kad ne vaikai ją platina. Neturėtume ignoruoti nė vienos visuomenės grupės ar jos sąskaita tvarkyti sudėtingą situaciją. Tam ir yra ekstremali situacija ir ypatinga parengtis, tokia ji yra visiems ir į tai turime rimtai žiūrėti.

 
Geroji užsienio patirtis
Rekomendaciją remiantis moksline literatūra ir užsienio infekcinių ligų kontrolės institucijų gairėmis parengė gyd. A.Jagelavičienė
 
Atidžiai sekami epidemiologiniai rodikliai
Ne tik bendras sergamumas SARS-Cov-2 infekcija savivaldybėse, bet ir užsikrėtusių vaikų procentas populiacijoje. Vaikų užsikrėtimas ir sergamumas COVID infekcija palyginti mažas, pradinių klasių moksleivių amžiaus grupėje iki 10 procentų ir didėja su amžiumi. Sunkios ir mirtinos ligos formos itin retos, lyginant su suaugusių populiacija.
 
Srautų valdymas
Mokykloms, atsižvelgiant į Sveikatos ministerijos sudarytas rekomendacijas (jeigu tokios bus paruoštos), parengti saugaus visų sveikatai vaikų ugdymo principus. Reikėtų susidėlioti vaikų atvykimo į mokyklą srautus, veiklą pertraukų metu, maisto ruošimo ir pateikimo strategiją, vaikų atsiėmimo tvarką. Be abejo, turi būti naudojamos visos anksčiau nustatytos apsauginės priemonės – veido kaukės (vienai dienai vaikui reikėtų bent dviejų, tas pats galioja ir visam mokyklos personalui), tinkama rankų higiena, dezinfekciniai skysčiai. Tėvų susirinkimai – tik nuotoliniu būdu.
 
Distancijos laikymasis ir socialinė distancija
Pradinukams socialinę distanciją palaikyti įmanoma, tačiau jų ugdymo dalis yra socialinių ryšių kūrimas. Todėl šioje vietoje turėtų būti taikomi kiti metodai. Kol tikrai geras oras (nuolat nelyja), stengtis kuo daugiau veiklų atlikti lauke, o tuo metu vėdinti patalpas.

 
Patalpų valymas
Negalima tuo pačiu skuduru ir toms pačioms valytojoms „brūžinti“ skersai-išilgai visą mokyklą. Taip ir gausis, kad iš antro aukšto IV b klasės virusas bus nušluotas į pirmo aukšto I a klasę ar atvirkščiai. Nors plitimas nuo paviršių nėra pagrindinis šio viruso perdavimo kelias, vis tik reikia imtis papildomų saugumo priemonių, vadinasi, ir itin kruopštaus patalpų dezinfekavimo.
 
Mokymai mokytojams bei tėvams.
Reikia itin didelės atidos ir nuolatinių apmokymų, kaip atpažinti ankstyvus infekcijos simptomus. Ir ne tik mokyklą lankančiam vaikui, bet ir artimiesiems.
 
Vaikų elgesys po pamokų ir pertraukų metu.
Šiuo metu vaikams visai nebūtina vaikščioti į parduotuves pirkti užkandžių. Galima su vaiku aptarti iš anksto, kokių užkandžių jis mokykloje ar vykdamas į būrelį norės ir jam nupirkus, įdėti. Kuo mažiau vaikai vaikščios visuomeninėse erdvėse, tuo ramiau gyvensime.

 
Ligos požymiai
Jeigu anksčiau teigėme, kad sloga, pakosėjimas ar lengvas sunegalavimas – nėra rimta priežastis nevesti į kolektyvą, šiandien tai yra rimta priežastis. Prieš įeinant į mokyklą visiems turi būti pamatuota temperatūra. Jokių kosinčių, sloguojančių, vaikų su pilvo skausmais ar pykinimu! Tėvai turėtų išsiugdyti perdėtą atidumą ir sąmoningumą. Nes nuo jų sprendimo vesti ar nevesti vaiką į mokyklą priklausys visuomenės sveikata. Jeigu toks vaikas atvedamas į kolektyvą arba sunegaluoja pamokų metu nedelsiant turi būti iškviečiami tėvai pasiimti vaiko, o patalpos dezinfekuojamos. Jeigu vaikas kosėja ar sloguoja dėl lėtinių ligų, tą turi patvirtinti med. pažyma.
 
Izoliacija
Sužinojus, kad šeima, ar vaikas turėjo kontaktą su COVID-19 infekuotu asmeniu, įtarus simptomus, izoliuoti vaiką 14-ai dienų ir nevesti į kolektyvą. Tokių priverstinių „prastovų“ per mokslo metus gali būti ne viena.
 
Šventes geriau atidėti
Svarbiausia mokyklos užduotis – mokymas, ugdymas, tokie susibūrimai kaip rugsėjo pirmosios šventė tegul lieka tik klasiokams ir klasės mokytojui, o didesnius susibūrimus, kuomet sudėtinga užtikrinti atstumo laikymąsi, teks atidėti saugesniems laikams.
 
Būreliai
Vaikas turi turėti laiko pailsėti. Poilsis – tai nėra tik nakties miegas. Vienas būrelis po pamokų - mažesnis socialinių kontaktų skaičius ir žvalesnis vaikas. Kai vaikas gerai nusiteikęs ir nepervargęs – ir ligoms mažiau imlus.
 
Artimųjų elgsena
Nesiblaškyti po miestą ar pasaulį „reikia-nereikia“. Jeigu tėvai daug keliauja, be abejo, tokio vaiko ugdymas tampa komplikuotas, nes išauga rizika jam užsikrėsti nuo artimųjų.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris