Alergologas: pasitikrinkite vaistinėles ir orų prognozes

Lukas Paškevičius
2021-03-19
Pavasaris ir šiltėjantys orai vieniems atneša džiaugsmą, kitiems – nuolatinę kančią dėl alergijų. Sergančiųjų pasaulyje daugėja, o prie to prisideda vis didėjanti oro tarša bei tūkstančius kilometrų įveikiančios žiedadulkės.
Alergologas: pasitikrinkite vaistinėles ir orų prognozes
Specialistai alergiškiems žmonėms pataria stebėti orų prognozes, jei žiedadulkių koncentracija didesnė – naudoti priešalerginį vaistą. Jei esate alergiški medžių žiedadulkėms – jau laikas susigriebti, jei žolių, turite laiko palaukti, pailsėti nuo alergijų.

Santaros klinikų alergologas ir klinikinis imunologas Kęstutis Černiauskas:
 
- Gydytojau, ar jau pastebite pacientų antplūdį, besikreipiančių dėl pavasarinės alergijos? Kuriuo metu sezonas prasideda ir kada atslūgsta?
- Na, antplūdžio dar nėra. Tam reikia didesnių žiedadulkių koncentracijos. Ir nors jau pradeda žydėti alksniai, medžių žiedadulkių ir didelių jų koncentracijų pikų, panašu, kad dar teks palaukti. Vis dar yra šalta, orai kol kas nepalankūs. Tačiau tikriausiai daugeliui teko nugirsti, kad neseniai buvo stiprūs pietiniai vėjai, jie nešė dulkes iš Sacharos dykumų. Kartu į Lietuvą keliavo ir žiedadulkės, tad jau prieš porą savaičių alergiški žmonės galėjo pajusti pirmuosius simptomus. Manau, kad kovo antroje pusėje ir balandžio pradžioje prasidės ryškesni pacientų antplūdžiai, o polinozės sezonas pasibaigs rudens pradžioje.

 
- Pandemijos metu viena pagrindinių priemonių prevencijai tapo veido kaukė, o ji rekomenduojama ir pacientams, kurie alergiški žiedadulkėms. Galbūt privalomas kaukių dėvėjimas sumažino pacientų apsilankymus pas alergologus?
- Taip, tai būdavo viena rekomenduojamų priemonių, norint apsaugoti kvėpavimo takus. Anksčiau kaukės kai kam galėjo būti, kaip psichologinė trauma, dabar gi jau nebekelia keistų asociacijų. Tad galima manyti, kad daugiau ir mūsų pacientų pradėjo pasinaudoti šia rekomendacija. Vis dėlto nemanau, kad dėl kaukių dėvėjimų keistųsi apsilankymų dažnis. Ir sezonas sezonui nelygus. Vienas gali būti labai prastas, o kitas pusėtinas. Tai lemia daug veiksnių.
 
- Žmonės painiodavo alergiją ir slogą, paskutiniais metais gal ir su koronavirusu galėjo sumaišyti?
- Taip galėtų atsitikti nebent susirgimo pradžioje. Kaip ir alerginės slogos metu, virusinės infekcijos pradžioje gali būti nosies niežulys, čiaudulys, bet paprastai viruso atveju turėtų tokie simptomai susilpnėti, keistis ir atsirasti naujų – tokių kaip karščiavimas, taip pat nebus ryškios aplinkos įtakos, o kur dar tipiškas koronaviruso simptomas uoslės praradimas. Kadangi žydėjimo sezonas netrunka savaitę, jis ilgesnis, tai retrospektyviai galima susimąstyti, jog tai nebuvo alergija. Jei nėra vartojami vaistai, alergijos atveju simptomai turėtų jaustis bent kelias savaites.
 
Sakoma, jog alergijas galima ,,išaugti“ – tai tik prasimanymas ar tiesa?

- Negaliu paneigti, kad to nebūna. Mes tai vadiname spontaniniu pasveikimu, tolerancijos alergenui susiformavimu. Ne kiekvienas visą gyvenimą vargs su alergine sloga, dešimt ar dvidešimt metų. Gali būti stiprūs simptomai, bet laikui bėgant situacija kartais pasikeičia. Taip, gal simptomai neišnyks, bet gali stipriai sumažėti. Tokiu atveju pacientui prireiks mažiau pastangų simptomams kontroliuoti. Visgi reikia prisiminti, kad polinkį į alergijas dažnai paveldime ir genetika čia atlieka nemažą vaidmenį.
 
- Kokios yra rekomenduojamos priemonės norint apsisaugoti?
- Jau paminėta veido kaukė nepakenktų, taip pat akiniai nuo saulės būnant lauke, veido, nosies plovimas, viršutinių rūbų pasikeitimas grįžus iš lauko ir išsimaudymas duše. Nepalikite atvirų langų saulėtą ar vėjuotą dieną, rekomenduotina kambarius vėdinti antroje dienos pusėje. Prieš prasidedant alergiją sukeliančių žiedadulkių sezonui, nepamirškite priešalerginių vaistų.

 
- Nemaža dalis griebiasi ir kitokių priemonių – nosies purškalų, kurie greitai palengvina kvėpavimą. Norimas rezultatas pajaučiamas greitai, bet ar nėra taip, kad galima pakenkti sau dar labiau?
- Tikrai taip, žmonės prisidirba, kai bando nuolatos nosies užgulimo simptomams naudoti reklaminius vaistus nuo slogos. Jais piktnaudžiaujant gali išsivystyti medikamentinė sloga. Ir neretai tokie pacientai ilgainiui ateina pas gydytojus ieškoti alergijos, nors akivaizdžiai matoma, kad tai vaistų pasekmė.
 
- Atsiranda išmanesnių būdų užkirsti kelią ligai, pavyzdžiui, mobiliosios programėles, įvairūs internetiniai puslapiai. Ką rekomenduojate pacientams? 
- Rekomenduoju naudotis personaline alergijos simptomų prognozavimo sistema www.pasyfo.lt. Čia galite gauti jums tinkamą informaciją, paremtą alergijos simptomais. Programėlė suteikia informacijos apie žiedadulkių krūvius, kurie apskaičiuojami pagal alergeninių žiedadulkių prognozių duomenis. Pateikiamos beržo, žolių, piktžolių žiedadulkių prognozės, taip pat ir alergeninių žiedadulkių sezono charakteristikos. Papildomai pateikiama informacija apie oro kokybę.
Kai kurie pacientai per žiedadulkių sezonus stengdavosi iškeliauti, bet šiais metais nuo žiedadulkių pabėgti nepavyks dėl pandemijos. Ruošiantis sezonui rekomenduočiau pasitikrinti vaistinėles. Prie kaukių jau esame pripratę, ir jų turime. Stebėkite orų prognozes, jei žiedadulkių koncentracija didesnė – naudokite priešalerginį vaistą. Jei esate alergiški medžių žiedadulkėms – jau laikas susigriebti, jei žolių, turite laiko palaukti, pailsėti nuo alergijų.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris