Nebūkite dar vienas skenduolis

Ringailė Stulpinaitė-Gvildė
2020-07-02
Daugiausia žmonės skęsta ten, kur nebudi gelbėtojai ir kasmet neišvengiamai skaičiuojamos neatsargių maudynių aukos. Pasak gelbėtojų, tą lemia neatsargumas ir jėgų pervertinimas.
Nebūkite dar vienas skenduolis
Pajūrio poilsiautojai, pasak gelbėtojų, dažnai nepaiso įspėjamųjų ženklų – raudonos vėliavos arba ženklo „Duobė“, kai draudžiama maudytis.

Klaidos kartojasi kasmet

„Nėra saugių vandens telkinių. Tik mes patys saugiai elgdamiesi ir rūpindamiesi prevencija galime sumažinti riziką“, - sako Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdymo 6-osios komandos viršininkas, narų vadovas Giedrius Ruočkus.

 
Jam antrina ir Klaipėdos paplūdimių direktoriaus pavaduotojas, atsakingas už gelbėtojų ruošimą Aleksandr Siakki: „Žmonės ateina į paplūdimį, prie kitų vandens telkinių, poilsiauja, atsipalaiduoja ir pamiršta apie saugumą. Galvojama, kad jeigu kažkas ir skęs, tik ne jis pats. Skendimo riziką padidina ir poilsio vietose, pliažuose vartojami alkoholiniai gėrimai. Jeigu jau jų ragaujama, tuomet tikrai vertėtų susilaikyti nuo bridimo į vandenį ir plaukiojimo. Tai neretai baigiasi nelaime.“

 
Be to, gelbėtojai pastebi, kad atsipalaidavę tėvai neretai iš akių paleidžia vaikus, nemoko jų atsakingo elgesio prie vandens, o ir patys nerodo pavyzdžio. Neatsargiai elgiasi ir tie, kurie turi sveikatos problemų, pavyzdžiui, kraujagyslių ir širdies ligų, nes temperatūrų skirtumas, kai vanduo šaltas, o oras karštas, gali padidinti nuskendimo riziką. Visuomet patartina kritiškai įvertinti plaukimo gebėjimus, kiek toli, kiek ilgai žmogus gali plaukti, ar yra tam pasiruošęs. To nepadarius ugniagesiams kalbėtojams lieka tik atlikti paieškos darbą ir atiduoti nuskendusiojo kūną artimiesiems.
 
Prieš maudynes – pažintis su telkiniu 

„Prieš plaukiojant ar nardant visada reikia pažiūrėti dugną pasirinktoje maudynių vietoje, pabraidžioti, patikrinti gylį. Jeigu kalbame apie pajūrio poilsiautojus, pastebime, jog žmonės dažnai nepaiso įspėjamųjų ženklų – raudonos vėliavos arba ženklo „Duobė“, kai draudžiama maudytis“, - sako Klaipėdos paplūdimių direktoriaus pavaduotojas, atsakingas už gelbėtojų ruošimą Aleksandr Siakki.


„Upėse reikia saugotis srovių, kuo giliau, tuo didesnė srovė ir ji gali nunešti pasroviui, taip pat yra ir jūroje, net jei ši atrodo rami. Prieš lipant vandenin reikia rasti ant kranto tašką, medį, stulpą, persirengimo kabiną, kurio maudydamiesi turite nepaleisti iš akių ir stebėti, ar jūsų neneša srovė“, - pataria A.Siakki ir priduria, jog šiuos dalykus turi mintinai mokėti visi poilsiautojai ir nuo mažens to mokyti vaikus, o geriausia, jei apie tai būtų kalbama dar mokyklos suole.

 
Kad nenuskęstų du
Pasak G.Ruočkaus, skaudžiausi artimiesiems ir gelbėtojams būna dvigubi skendimai, kai pradėjusio skęsti šeimos nario skuba gelbėti artimasis ir abu nuskęsta. „Noriu įspėti visus prie vandens telkinių poilsiaujančius žmones: jeigu pamatėte, kad žmogus skęsta, pirmiausia kvieskite gelbėtojus. Jeigu ten jie nebudi, skambinkite pagalbos numeriu 112 ugniagesiams gelbėtojams. Antra, iš karto nepulkite gelbėti, o įvertinkite savo jėgas, ar esate geras plaukikas ir padėsit, ar nesukelsite pavojaus sau.
 
Nėra taip lengva nepatyrusiam žmogui išgelbėti skęstantįjį. Įvykdžius pirmuosius du punktus, reikia rasti neskęstantį daiktą ant kranto ir į vandenį eiti tik su juo, kad šis padėtų nenuskęsti pačiam ir ištraukti ant kranto skęstantįjį. Tai gali būti plaukimo ratas, liemenė, čiužinys ar bent jau tuščias plastiko butelis. Šiuos dalykus žmonės dažnai turi su savimi ir jais reikia naudotis“, - primena A.Siakki bei priduria, jog skęstantis žmogus niekada pats nepašauks pagalbos, nes jam svarbiausia įkvėpti oro ir neprigerti vandens, o jį gelbėti turi tik patyręs ir įgudęs plaukikas.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris