Kur atostogauti padiktuos... liga

Greta Vanagienė
2020-07-03
Šalyje kurortų turime devynis. Kurį pasirinkti, dažnai vertiname pagal atstumą, čia esančias pramogas, numatomą orą ar tai, kuriame viešbutyje šiuo metu paskelbta žaibiška akcija nakvynei dviems.
Klimatologė Audronė Galvonaitė sako, jog poilsio vietą pasufleruoti galėtų sveikata. „Kaip klimatas ir orai veikia mūsų savijautą, taip ir kiekvieno kurorto ypatybės, čia augantys medžiai duoda grąžos mūsų savijautai“,- teigia ji.
Kur atostogauti padiktuos... liga
Pušynai, kuriais apsuptas Druskininkų kurortas, ypač tinkami sergantiesiems plaučių ligomis, o širdininkams verčiau rinktis poilsį lapuočių pasuptose teritorijose.

Kas tinka sveikam, netinka sergančiam

Lietuvoje atstumai tarp kurortų nedideli, visi jie labai skirtingi, todėl tai, kas tinka sergančiam viena liga, gali visai netikti sergant kita.
„Turime devynis kurortus: Anykščiai, Birštonas, Druskininkai, Ignalina, Likėnai, Neringa, Palanga, Trakai ir Zarasai. Kadangi visų jų klimatinės sąlygos skiriasi, jos daro įtaką ir žmonių sveikatai, mat organizmą veikia skirtingas mikroklimatas“, - sako klimatologė Audronė Galvonaitė.

 

„Žmonės grožisi pušimis, dėl jų specialiai traukia į kurortus. Vis dėlto ne visiems pušynai tinka. Jie nėra pageidautini širdininkams. Atkreipkite dėmesį, kiek jų numiršta būtent Druskininkuose, kurie apsupti pušų. Pušynai ypač tinkami sergantiesiems plaučių ligomis, o širdininkams verčiau rinktis poilsį lapuočių miškų apsuptose vietose“, - kalba klimatologė.
 
Svarbu kurorto ypatybės
Be to, anot A.Galvonaitės, skiriasi ne tik klimatas, bet ir kiekvieno kurorto ypatybės: vienuose randamas gydomasis purvas, kitur – mineralinio vandens šaltiniai. Vis dėlto tuose pačiuose kurortuose gali būti randama ir to, ir to, taigi suabsoliutinti nereikėtų.
„Organizmas turi ne tik širdį ir plaučius, todėl kurorte praleisti tam tikrą laiką naudinga ir kitiems organams. Tačiau, kai to laiko nedozuojame, o iš kurorto semiame viską, ką galime, gali rastis ir problemų“, - įspėja ji.

Bijote lietaus? Klimatologė sako šis neturėtų atbaidyti nuo sveikatinimo. Mat nulijus oras išsigrynina, valomi plaučiai.
„Manęs klausia, kada geriausiai važiuoti į pajūrį? Visada sakau – visus metus. Bamba, kad lyja. Ir gerai – kai lyja, vaikščiokite ir kvėpuokite, kur švarus oras, o netūnokite mieste ant šaligatvių. Taip valysite plaučius“, - ir lietuje įžvelgti pliusų ragina pašnekovė.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris