Kūnas, kuriame būtų gera ir karantino metu

Roma Macijauskaitė
2020-12-22
Antrą kartą šiemet esame priversti sustoti. Jau po pirmojo netrūko besiskundžiančiųjų priaugtais kilogramais, aptingusia savijauta. Kokius pavojus fizinei ir psichinei sveikatai kelia užsidarymas namuose?
Kūnas, kuriame būtų gera ir karantino metu
„Namuose turėtume pajudėti kasdien. Pradėkite kad ir nuo vienos minutės. Na o 15-20 minučių kasdienė mankšta gal ir nepadės pasiruošti olimpiadai, bet tikrai apsaugos mus nuo nereikalingų skausmų, maudimų ar nutirpimų!“ – teigia kalanetikos studijos „Aditi“ įkūrėja Aistė Gustė-Jančiukienė.

Likti namuose žmogui yra didelis iššūkis. Čia dirbame, mokomės, leidžiame laisvalaikį, kuris dažnai irgi yra sėdimas. „Nuo sėdėjimo ant kėdės greitai aplanko nemalonus maudimas nugaros, pečių, kaklo srityse. Dėl nejudrumo ne tik glemba kūno linijos, kaupiasi nereikalingi kilogramai, bet gali nutikti ir rimtesnių pokyčių – dažniau skaudėti galvą, pūsti pilvą, varginti silpnumas, sutrikti virškinimas, net tirpti galūnės. Apleisti gilieji raumenys (laikantys kūno karkasą) lemia netaisyklingą laikyseną, kuri dauguma atveju ir yra atsakinga už aukščiau išvardintą fizinį diskomfortą. O šis tiesiogiai siejamas ir su emocine būkle – krenta darbingumas, apninka neramios mintys, didėja dirglumas. O juk žmogus sutvertas judėti, tad judėjimas yra nepakeičiamas, jei norime ne tik gražiai atrodyti, bet ir puikiai jaustis“, – sako kalanetikos studijos „Aditi“ įkūrėja Aistė Gustė-Jančiukienė.
 
Pasak jos, mankšta namuose turi privalumų: sutaupome laiko, kurį skirtume kelionei į sporto salę, nelieka atsikalbinėjimų, kad lauke tamsu, lyja, šalta – mankštintis galima nors ir lovoje su pižama. Tai puikus būdas į bendrą veiklą įtraukti namiškius ir formuoti sveikesnės gyvensenos įpročius.
Kokias raumenų grupes būtina kasdien ne tik išjudinti, bet ir pamankštinti, kad nesijaustume apkiautę, užsisėdėję ir galų gale be ūpo, klausiame A.Gustės-Jančiukienės, kuri yra pirmoji Lietuvoje sertifikuota, oficiali „The Callanetics Exercise Method“ mokytoja.
 
„Puiku, jei kasdien išjudintume kūną per sąnarius: galime lėtai pasukioti galvą, pečius iš menčių, atlikti apskritų judesių rankomis – per pečius, per alkūnes, per riešus. Pasukti liemenį, pasilenkti pėdų link, pasisukioti į šonus. Pritraukti kojas, palankstyti ir pasukioti pėdas per čiurnas. Įsivaizduokime savo kūną kaip mechanizmą, kurio veikimui būtinas sutepimas. Būtent judesys per sąnarius mums ir dovanoja judėjimo laisvę bei laisvę nuo skausmų. Įtampa kūne dažniausiai atsiranda nuo nejudrumo ir įprastų, dažnai ribotų amplitudžių judesių“, – teigia kalanetikos studijos „Aditi“ įkūrėja Aistė Gustė-Jančiukienė.

 
Pastebėkite, ko kūnas prašo, nes išties jis ir žino, ko reikia labiausiai. Ilgiau pasėdėjus kyla noras rąžytis – kelti rankas aukštyn, vesti jas už nugaros, lengvai išriesti nugarą. Atsistokime, keldami rankas giliai pakvėpuokime. Patempkime kojas. Nuo ilgo sėdėjimo stipriai sutrumpėja užpakaliniai nugaros, pakinklių raumenys. Suglemba sėdmenys – dažniau lipkime laiptais, įveikime, kad ir nedideles įkalnes.
A. Gustė-Jančiukienė kviečia atlikti keletą nesudėtingų tempimo pratimų. Nauda ir lengvumas kūne pajuntamas iškart. Svarbu visus pratimus atlikti sąmoningai, t.y., stebint kūno siunčiamus signalus. Atlikti lėtai, tolygiai kvėpuojant, neskubant. Pratimus turi lydėti tik malonus tempimo pojūtis.
 
Kalanetikos trenerė kviečia mankštos metu sutelkti dėmesį tik į save – į tai, kas vyksta kūne tą akimirką. Tai pailsina aktyvų protą, sumažina nerimą, dirglumą. Tokiu būdu nurimstama ir atgaunamos jėgos.
„Namuose turėtume pajudėti kasdien. Pradėkite kad ir nuo vienos minutės. Na o 15-20 minučių kasdienė mankšta gal ir nepadės pasiruošti olimpiadai, bet tikrai apsaugos mus nuo nereikalingų skausmų, maudimų ar nutirpimų!“ – skatina kalanetikos mokytoja.



1. Sėdmenų, šlaunies nugarinės dalies ištempimas

Stovėkite tiesiai. Kilstelkite koją, apkabinkite ją rankomis ir traukite arčiau krūtinės. Kelti galite tiek aukštai, kiek leidžia lankstumas. Palaikykite 15-20 s. Tą patį atlikite kita koją. Svarbu nesikūprinti, laikyti „suimtas“ mentes, temptis viršugalviu aukštyn. Pratimą galima kartoti kelis kartus.




2. Šlaunies priekinės dalies ištempimas
Stovėkite tiesiai, galite viena ranka laikytis atramos. Sulenkite koją per kelį ir ranka pačiupkite už pėdos. Lėtai traukite pėdą link sėdmens, o kelius suveskite vieną link kito. Šlaunies ištempimą sustiprinsite dubenį šiek tiek pasukdami atgal ar kitaip tariant – uodegikaulį nukreipdami vertikaliai į grindis. Pasistiebimas – papildomas atraminės kojos raumenų įdarbinimas (sustiprinsite blauzdos raumenis, pramankštinsite čiurną, pėdą). Palaikykite 15-20 s. Tą patį atlikite kita koja. Svarbu nesikūprinti – temptis viršugalviu aukštyn. Pratimą galite kartoti kelis kartus.


 

3. Sėdmenų, nugaros, krūtinės ištempimas

Atsisėskite tiesiai, vieną koją sulenkite po savimi, kitą – virš apatinės. Priešinga ranka apkabinkite koją ir švelniai pritraukite arčiau krūtinės. Jei laikyti sulenktą koją apačioje sudėtinga, ją galite tiesiog ištiesti priešais save. Glauskite koją link krūtinės 15-20 s. Kvėpuokite tolygiai. Tą patį atlikite kita koja. Svarbu nesikūprinti, išlaikyti pečius vienodame aukštyje virš grindų, „suimti“ mentes, krūtinę šiek tiek išstumti į priekį, temptis viršugalviu aukštyn. Galvą galite pasukti į priešingą pusę – pratempti tuo pačiu ir kaklo raumenis. Pratimą galite pakartoti kelis kartus.


 

4. Liemens ištempimas, dubens atvėrimas
Atsisėskite, kojas sukryžiuokite priešais save. Viena ranka remkitės į grindis, o kita siekite virš galvos šiek tiek pasilenkdami. Lenktis ir apatinę ranką padėti galite tiek toli, kiek leidžia liemens lankstumas. Tik svarbu nesikūprinti, „nesugriūti“, nepamesti gražios laikysenos – ištempto liemens, nuleistų pečių, ilgo kaklo. Palaikykite 15-20 s. Tą pati atlikite ir į kitą pusę. Pratimą galite pakartoti kelis kartus.


 
Fotografijos: Aurelijus Tumulevičius

5. Kaklo tempimas ir atpalaidavimas 
Atsisėskite patogiai. Tiks bet kokia kojų padėtis – net ir sėdint ant kėdės darbo vietoje. Ištieskite nugarą, nuleiskite pečius. Kad sustiprintumėte tempimo ir tuo pačiu atsipalaidavimo pojūtį, prieš lenkimą giliai įkvėpkite per nosį ir lėtai iškvepiant užsimerkite bei lenkite galvą link peties. Ant galvos galima uždėti ranką (jos svorį). Tik nieko nedarykite per jėgą, judesys turi būti tolygus, švelnus, įsiklausant. Palaikykite 15-20 s. Tą patį atlikite ir į kitą pusę. Pratimą galite pakartoti kelis kartus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris