Ei­ti. Bėg­ti. O gal va­žiuo­ti dvi­ra­čiu?

www.lsveikata.lt
2020-08-27
„Net toks na­tū­ra­lus žmo­gaus ju­de­sys kaip ėji­mas, ta­čiau ne iki par­duo­tu­vės ar ke­ba­bų kios­ko, ta­pęs sa­vai­mi­niu tiks­lu, ga­li per­aug­ti į spor­tą“, - sa­ko as­me­ni­nis tre­ne­ris Man­tas Pet­ru­lis. 
Ei­ti. Bėg­ti. O gal va­žiuo­ti dvi­ra­čiu?

Kiek­vie­ną die­ną nu­žings­niuo­ki­me be su­sto­ji­mų dau­giau nei sep­ty­nis ki­lo­met­rus, ir tai jau bus ga­li­ma pa­va­din­ti spor­tu. Bent taip ma­no apie ri­bą, ski­rian­čią nuo tie­siog ak­ty­vaus lais­va­lai­kio, pa­šne­ko­vas Man­tas. At­stu­mas kiek­vie­nam žmo­gui ga­li bū­ti skir­tin­gas, pri­klau­so­mai nuo jo fi­zi­nės būk­lės ir pa­si­ruo­ši­mo. Tie­sa, pra­var­tu ste­bė­ti ėji­mo grei­tį. Po mė­ne­sio ar dvie­jų nuo­sek­laus dar­bo, re­zul­ta­tai ne­abe­jo­ti­nai džiu­gins.

Iš­si­ruo­šu­siems į il­gą ke­lią pa­si­vaikš­čio­ti siū­lo­ma veng­ti te­le­fo­no ir vi­so to ži­nių srau­to, ku­rį su­tin­ka­me juo nau­do­da­mie­si. Mo­bi­lų­jį pa­tar­ti­na neš­tis su sa­vi­mi tik to­kiu at­ve­ju, jei jis rei­ka­lin­gas mu­zi­kai klaus­ti. Il­gas pa­si­vaikš­čio­ji­mas – pui­ki pro­ga min­čių per­tvar­ky­mui. Tai lai­kas sa­vis­ta­bai, bū­se­nai, kai tiks­liai su­vo­ki, ką da­rai šią aki­mir­ką, kai vie­ną po ki­tos dė­lio­ji ko­jas.


„Jei ne­vaikš­tai, tai kaip tu ga­lė­si bė­gio­ti?“ To­kį klau­si­mą tre­ne­ris sa­ko daž­nai už­duo­dan­tis žmo­nėms, no­rin­tiems bė­gio­ti, ta­čiau ne­pra­tu­siems prie il­go ėji­mo. „Čia kaip ne­mo­kan­tis plauk­ti pra­dė­tų kal­bė­ti apie da­ly­va­vi­mą plaukimo ma­ra­to­ne“, - ana­lo­gi­ją pa­tei­kia pa­šne­ko­vas. 

Kad iš­veng­tu­mė­te per di­de­lio šo­ko kū­nui ir pa­ma­žu pri­pras­tu­mė­te prie krū­vio, svar­bu pra­dė­ti nuo ėji­mo ir bė­gi­mo de­ri­ni­mo. Jei­gu, sa­ky­kim, 20 mi­nu­čių nu­spren­dė­te kai­ta­lio­ti bė­gi­mą su ėji­mu, 2 mi­nu­tes tu­rė­tu­mė­te ei­ti, po jų 2 bėg­ti, o vė­liau bė­gi­mo lai­ką im­ti di­din­ti. Vis dėl­to tre­ne­rio pa­tir­tis ro­do, kad da­lis žmo­nių no­ri im­ti bė­gio­ti iš kar­to. To­kiems jis pa­ta­ria pra­dė­ti nuo 1 ki­lo­met­ro at­kar­pų ir po tru­pu­tį jas il­gin­ti po ki­lo­met­rą ar po pu­sę.

Pra­de­dan­tie­ji va­ži­nė­ti dvi­ra­čiu ne­tu­rė­tų pul­ti va­žiuo­ti į kal­nus, nes tai ga­li vir­šy­ti ga­li­my­bių ri­bas ir su­teik­ti per di­de­lę ap­kro­vą šir­džiai. Pir­miau­siai rei­kia pri­pra­tin­ti kū­ną prie pa­ties dvi­ra­čio kaip įran­kio, o tik ta­da, jei žmo­gaus tiks­las yra va­žiuo­ti kal­nuo­ta vie­to­ve, leis­tis į ke­lią pus­va­lan­džiui, vė­liau va­lan­dai ir t. t.


„Daž­nai gir­džiu apie at­ve­jus, kai žmo­gus kone pir­mą die­ną sė­da ant dvi­ra­čio ir nu­va­žiuo­ja de­šimt ar­ba net dvi­de­šimt ki­lo­met­rų, o pas­kui tris ke­tu­rias die­nas nor­ma­liai ne­pa­ei­na. Aiš­ku, tie ki­lo­met­rai ga­nė­ti­nai grei­tai iš­tirps­ta, ta­čiau pir­mo­sio­mis die­no­mis vis tiek ne­pa­tar­čiau per­si­steng­ti, kad vė­liau ne­rei­kė­tų tris die­nas ken­tė­ti“, - sa­ko tre­ne­ris.  
Iš­var­dy­tus ak­ty­vaus lais­va­lai­kio už­si­ė­mi­mus sie­ja tei­kia­ma nau­da – to­ly­gaus šir­dies dar­bo ge­ri­ni­mas. Tie­sa, mi­nant dvi­ra­čio pe­da­lus, šir­dies rau­muo stip­ri­na­mas in­ten­sy­viau, ta­čiau ne vi­sais at­ve­jais, ka­dan­gi ap­kro­va pri­klau­so nuo tem­po ir tra­sos. Taip pat la­vi­na­ma iš­tver­mė ir mo­bi­lu­mas. Kal­bant apie ka­lo­ri­jas, nė­ra vie­no at­sa­ky­mo į klau­si­mą, ku­riuo bū­du jų su­de­gi­na­ma dau­giau, ka­dan­gi tai vėl pri­klau­so nuo pa­si­rink­tos kū­no ap­kro­vos skir­tin­gų veik­lų me­tu.

Ži­no­ma, yra ir ki­ta me­da­lio pu­sė – trau­mos. Daž­nai keis­da­mi bė­gi­mo tra­sos pa­vir­šius, ti­kė­ti­na, pa­tir­si­te ant­blauz­džio prie­ki­nės da­lies skaus­mus. Jų iš­veng­ti pa­dės minkš­tes­nė bė­gi­mo tra­sa – ant žo­lės ar­ba žvy­ri­nė. Jei pil­vo pre­so ir nu­ga­ros rau­me­nys per sil­pni, po in­ten­sy­vaus bė­gi­mo ga­li­mas nu­ga­ros skaus­mas. Man­tas at­sklei­dė pats tu­rin­tis nu­ga­ros pro­ble­mų, pa­na­šių į stu­bu­ro iš­var­žą, dėl ku­rių dar pa­au­gys­tė­je jam bu­vo už­draus­ta lan­ky­ti plau­ki­mą. Vė­liau tuo­me­ti­nis pa­šne­ko­vo tre­ne­ris griež­tai tars­te­lė­jo: „jei no­ri, tai ir sė­dėk ve­ži­mė­ly­je“. To­dėl šian­dien as­me­ni­niu tre­ne­riu dir­ban­tis Man­tas iš sa­vo pa­tir­ties ga­li pa­sa­ky­ti, kad tu­ri­me stip­rin­ti sil­pnes­nes kū­no sri­tis, pa­si­rink­da­mi op­ti­ma­lius krū­vius, kad ga­lė­tu­me gy­ven­ti vi­sa­ver­čiai. O įsi­ti­ki­ni­mui, ar svei­ka­tos būk­lei ne­pa­kenks bė­gi­mas, pa­ta­ria­ma pa­si­kon­sul­tuo­ti su ki­ne­zi­te­ra­peu­tu. 

 Svarbu:

Sa­vi­jau­ta ir po­trau­kis veik­lai yra svar­biau­si in­di­ka­to­riai, ku­riais va­do­vau­da­mie­si tu­rė­tu­me spręs­ti, ką rink­tis – ėji­mą, bė­gi­mą ar va­žia­vi­mą dvi­ra­čiu. Pa­šne­ko­vas įsi­ti­ki­nęs: „Ne­rei­kia va­do­vau­tis ten­den­ci­jo­mis ar ma­do­mis, rei­kia pa­jus­ti, kur „ne­ša kū­nas“ ir da­ry­ti tai, kas pa­tin­ka.“ 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris