Draugauti norime kaip valgyti

Giedrė Montvilaitė
2020-12-07
Turėti žmogų, su kuriuo galėtum pasikalbėti, užsiimti bendra veikla arba tiesiog būti kartu svarbu kaip numalšinti alkį ar troškulį. Ne veltui esame socialios būtybės, nuo seniausių laikų ieškojusios vis tobulesnių bendravimą palengvinančių priemonių. Draugo dienos proga kalbamės su socialinės psichologijos dėstytoju dr. Visvaldu Legkausku apie draugystę ir apie tai, ar pandemija lemia augančią jos svarbą.
Draugauti norime kaip valgyti
Per karantiną nebesutinkame tiek pažįstamų ir tiesiog praeivių gatvėje. Tokiam bendram kontaktų skaičiui sumažėjus proporcingai išauga draugų reikšmė.

Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto Psichologijos katedros docentas dr. Visvaldas Legkauskas:
 
- Kaip manote, ar pandemijos metu draugo reikšmė išaugo? 
- Be abejonės, nes sumažėjo bendras kontaktų skaičius. Tenkinant bendravimo poreikį dalyvauja visi žmonės, kuriuos sutinkame. Įskaitant pardavėjas, aptarnaujančias mus parduotuvėje. Jeigu neiname į fizines prekybos vietas, bet produktus užsisakome elektroninėje erdvėje, jeigu neiname į kavines, bet maistą mums pristato į namus, bendravimo kiekis sumažėja. Nebesutinkame tiek pažįstamų ir tiesiog praeivių gatvėje. Tokiam bendram kontaktų skaičiui sumažėjus, proporcingai išauga draugų reikšmė.

 
- Įmanoma išlaikyti draugystę, artimą ryšį, kai reikia laikytis socialinio atstumo?
- Čia padėti nelabai ir reikia. Ryšys laikosi natūraliai. Tai, kad reikia laikytis dviejų metrų atstumo, nieko nekeičia. (Juokiasi.)
Taip, gyvo bendravimo yra mažiau. Su tais žmonėmis, su kuriais didelė santykio dalis rėmėsi bendra veikla, jis tampa fragmentiškas. Tačiau, kita vertus, suintensyvėja santykis su tais, su kuriais užmegzta draugystė, paremta kalbėjimusi.
Dabar gyvenimas sunkesnis tiems, kurie nėra kalbūs. Jie pakelia telefono ragelį, tačiau nemoka išlaikyti ilgo pokalbio. Jų socialinis poreikis nėra taip gerai patenkinamas kaip plepiųjų.
 
- Per karantiną daug laiko leidžiame namuose, ar šis užsidarymas skatina žmones labiau ilgėtis kontakto su kitais?
- Individualu. Ekstravertai išsiilgsta, o intravertai džiaugiasi to atsikratę.
 

- Kaip, jūsų nuomone, plečiasi draugo sąvoka dėl socialinių tinklų vartojimo?
- Niekaip nesiplečia ir niekaip nesikeičia. Tiesiog atsiranda daugiau tokių naujų žmonių, kurie galėtų būti įvardijami pažįstamais. Tačiau ne akivaizdžiai, o elektroniniu būdu. Taip buvo visada. Nuo pat tada, kai buvo išrastas raštas. Žmonės susirašinėdavo. Tik priemonės skyrėsi. Tačiau, žinoma, artimesni santykiai dažniausiai susikurdavo jau vienaip ar kitaip susitikus. Negausu atvejų, kai tarp žmonių užsimezga artima draugystė dar prieš susitinkant.
 
- Jei žmogus jaučia, kad jam sunku užmegzti artimą pažintį, draugystę, ką jam patartumėte?
- Visų pirma reikia pripažinti sau, kad tai yra reikalinga. O antra – ieškoti vienokios ar kitokios pagalbos. Jeigu žmogui ilgesnį laiką nepavyksta užmegzti draugyste pagrįstų santykių su kitais, tikėtina, tame slypi gilesnės psichologinės priežastys. Todėl būtų pravartu tai aptarti su psichologu.

 
- Vieno gero draugo gana?
- Turi būti bent vienas, kurį žmogus suvoktų kaip artimą. Tačiau paprastai tokių būna daugiau. Du, trys. Artimi gali būti tie žmonės, su kuriais nuolat bendraujame. Draugystė - laikui imlus dalykas. Nuolatiniam bendravimui su penkiais ar šešiais žmonėmis, kurie nėra mūsų šeimos nariai, tiesiog nepakanka dienos valandų.
Sakykim, studentiško gyvenimo etape, kai atrodo, kad gali nemiegoti per naktis, gal ir pavyksta palaikyti artimą ryšį su būriu draugų. Tačiau ne įprastame suaugusio ir dirbančio žmogaus gyvenime. Tai nereiškia, kad toks žmogus negali turėti ne tokių artimų draugų. Bet kokiu atveju, jei žmogus turi kelis artimus, jis neišvengiamai turės didesnį ar mažesnį skaičių „tiesiog draugų“. Tai tokia sveika pusiausvyra.
 
- Toks amžinas klausimas... ar įmanoma draugystė tarp priešingos lyties atstovų?
- Tol, kol bent vienas jų reprodukcinius interesus nukreipia kitur, tai būna įmanoma. Tačiau, jei nutinka taip, kad abiejų reprodukciniai interesai nėra patenkinti, draugystė yra linkusi „migruoti“ į seksualinius santykius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris