Vaistininkai padarytų daugiau, jei rankos būtų atrištos

Evelina Machova
2020-06-11
Vaistinių asociacijos vadovės Kristinos Nemaniūtės-Gagės teigimu, planuoti darbą, kai vaistinių veiklos taisyklės nuolat keičiasi, yra ne tik sunku, bet beveik neįmanoma. O kalbai pasisukus apie pokyčius, sako, jog kartais aplanko deja vu, lyg būtume prieš dvejus metus įstrigę laike.
Vaistininkai padarytų daugiau, jei rankos būtų atrištos
„Jau seniai kalbame, kad vaistininkai turi daug žinių, todėl tiesiog nuodėmė jomis nepasinaudoti. Juk kai gydymo įstaigos buvo uždarytos, vaistinės dirbo. Nė vienas vaistininkas, mano žiniomis, nepasakė, kad aš nedirbsiu. Priešingai, susitelkė, nes suprato, kad jie dabar arčiausiai žmonių“, - sako Vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

- Po dvejų metų pertraukos grįžote vadovauti Vaistinių asociacijai. Kaip vertinate pastarųjų metų darbą, ar pavyko pasiekti užsibrėžtus tikslus? 
- Su didžiuliu entuziazmu grįžtu į darbus, bet kartu aplanko deja vu jausmas, lyg būtume įstrigę toje pačioje vietoje. Kalbu apie dar prieš porą metų Seime registruotą valdiškų vaistinių steigimo iniciatyvą, nors visos valstybinės institucijos, pradedant Konkurencijos taryba, baigiant Europos teisės departamentu, kalba, kad valstybė neturi pati ir reguliuoti, ir dalyvauti versle. Šis įstatymo projektas pažeidžia ir Lietuvos Respublikos Konstituciją, ir Europos Sąjungos sutartį, tačiau į tai lyg numojama ranka. Vis dėlto viliuosi, kad proto balsas, įsiklausęs į visų argumentus, priims teisingą sprendimą, nes tikrai nereikia dar labiau didinti biudžeto skylių švaistant ir taip jau ribotus finansus.

Žinoma, yra ir džiuginančių dalykų. Viliuosi, kad išplėtus vaistininko kompetencijas, kurios šiuo metu kaip tik svarstomos Seime, papūs nauji vėjai. Visada kalbėjome, kad vaistininkų negalima išmesti iš sveikatos apsaugos specialistų grandies. Priešingai, reikia išnaudoti jų žinias ir kompetencijas. Karantino metu matėme, kiek jie būtų galėję padaryti daugiau, jei tik rankos būtų atrištos. Tad tikiuosi, kad ne tik bus priimtas išplėstinės kvalifikacijos vaistininko apibrėžimas, bet poįstatyminiais teisės aktais jam bus suteikiama žymiai daugiau funkcijų, tokių kaip suaugusiųjų vakcinacija, receptų pratęsimas bei bus sukurta daugiau farmacinės rūpybos modelių.

- Dar prieš interviu užsiminėte, jog darbų nemažai. Kokie klausimai vaistinėms šiuo metu yra aktualiausi? Kokius prioritetus įvardija asociacija?
Kaip jau minėjau, neramu dėl noro steigti valdiškas vaistines. Jau prieš dvejus metus kalbėjome, kad Valstybės kontrolės skelbtose išvadose teigta, jog dalis viešajame sektoriuje veikiančių įmonių ir įstaigų nekuria pridėtinės vertės valstybei, o tam tikrais atvejais teikia naudą tik pačioms įmonėms, viešosioms įstaigoms ar net privačių asmenų grupėms.
Dar vienas klausimas, kuris šiuo metu aktualus nemažai daliai farmacijos specialistų, - naujas vaistininkų padėjėjų darbo reglamentavimas. Farmokotechnikas, geriau žinomas kaip vaistininko padėjėjas, nuo šiemet gali dirbti tik nuolat prižiūrimas vaistininko, tai yra šis visuomet turi būti šalia. Vadinasi, dalis vaistinių, labiau nutolusios nuo didesnių miestų, turės užsidaryti, kita dalis - trumpinti darbo laiką, nes tiesiog nėra tiek vaistininkų. Patys farmokotechnikai taip pat jaučiasi neįvertinti, nes dirbo dvidešimt ar daugiau metų, nusiskundimų jų darbu nėra, o dabar jie gali tiesiog netekti darbo. Labai tikiuosi, kad į tai bus atsižvelgta, nes uždarius vaistines darbo netektų kur kas daugiau žmonių.

- Karantino metu vaistinės nenutraukė veiklos ir tam tikra prasme tapo rimta atsvara sveikatos sektoriui. Žmonės, negalėdami patekti pas gydytojus, dažniau konsultuodavosi su vaistininkais. Ar pasibaigus karantinui vaistinės planuoja kaip nors plačiau išnaudoti šią pandemijos padiktuotą galimybę?
Taip, mes jau seniai kalbame, kad vaistininkai turi daug žinių, todėl tiesiog nuodėmė jomis nepasinaudoti. Juk kai gydymo įstaigos buvo uždarytos, vaistinės dirbo. Nė vienas vaistininkas, mano žiniomis, nepasakė, kad aš nedirbsiu, man ši situacija pavojinga. Priešingai, susitelkė, nes suprato, kad jie dabar arčiausiai žmonių: gali ne tik patarti, pakonsultuoti, bet ir nuraminti. Vaistininkai jaučiasi svarbi sveikatos sistemos dalis, tik dažnai iki galo neįvertinama. Matome, kad dar daugiau galėtume prisidėti prie visuomenės sveikatos užtikrinimo, jei vaistininkas turėtų galimybę skiepyti, konsultuoti dėl paskirto gydymo, ligos eigos, teisingo medikamentų ar prietaisų naudojimo, pagal kompetencijas atlikti elementarius tyrimus, pratęsti kompensuojamųjų vaistų receptus ir panašiai.

 
P.S.
Trečiadienį, kai straipsni jau buvo parengtas spaudai, Seimo Sveikatos reikalų komitetas svarstė „valstiečių“ Agnės Širinskienės ir Ramūno Karbauskio siūlymą Lietuvoje įkurti valstybinių vaistinių tinklą. Parlamentarai diskutavo apie Lietuvos laisvosios rinkos instituto parengtą siūlymo vertinimą, kuris, pasak organizacijos, prieštarauja Konstitucijai. Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai tokia išvada nepasirodė rimtas argumentas pataisas atmesti. Visgi komiteto nariai iniciatyvai steigti valstybines vaistines šalyje pasipriešino ir dauguma jų nubalsavo „prieš“.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris