Nauja tvarka... su kabliukais?

Evelina Machova
2019-06-06
Ne vienerius metus apie farmakoekonominį vaistų, patenkančiųjų į Kompensuojamųjų sąrašą, vertinimą kalbėta kaip apie būtiną. Kai, atrodo, idėja po mažiau nei trisdešimties dienų virs kūnu, specialistai įžvelgia besikeičiančios tvarkos kabliukus, kurie onkologiniams pacientams gali apriboti galimybes gauti inovatyvius vaistus.
Nauja tvarka... su kabliukais?

Faktas
Nuo liepos 1 d. turėtų įsigalioti vis dar daug klausimų dėl vaistų prieinamumo keliantis naujas sveikatos technologijų vertinimo (STV) modelis. Gydytojams, pacientams ir inovatyvių vaistų gamintojams nerimą kelia STV modelyje numatyti vaistų, skirtų onkologinėms ir retoms ligoms gydyti, vertinimo kriterijai ir kylančios grėsmės jų prieinamumui Lietuvoje.
Antradienį Amerikos verslo rūmų komiteto farmacijos klausimams „Local American Working Group“ (LAWG) ir Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) atstovai, kartu su Lietuvos hematologų draugija (LHD), Lietuvos onkologų draugija (LOD) ir pacientų organizacija „Kraujas“ inicijavo diskusiją šiai temai aptarti.

 
Koja pakiš vertė

Kaip ne kartą pabrėžė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, naujasis sveikatos technologijų vertinimo modelis skirsis nuo dabar atliekamo tuo, jog bus vertinama ne tik, ar vaistas veiksmingas medicininiu požiūriu, bet ir finansinė jo nauda. Taigi pirmą kartą Lietuvoje atsiras ir farmakoekonominis vertinimas. Ir gydytojai, ir pacientai, ir farmacinių kompanijų atstovai sutinka, jog mintis gera, bet...

Kartu su nauju sveikatos technologijų vertinimu atsirada ir kitoks vaisto farmakoekonominio poveikio vertinimas, įvedantis referencinę kaštų naudingumo vertę. Jei ji bus viršijama, tokio medikameto bus rekomenduojama nekompensuoti. Tai, pasak specialsitų, gali sukelti grėsmę inovatyvių vaistų prieinamumui Lietuvoje.
Šiuo metu galiojantis daugiausiai abejonių keliantis vaistinių preparatų terapinės vertės nustatymas yra ypač svarbus ir aktualus onkologinių bei retų ligų pacientams.
„Naujai siūlomas sveikatos technologijų vertinimo modelis, nepakeitus terapinės vertės nustatymo kriterijų, dar labiau diskriminuos onkologine liga sergančius pacientus, ypač papildomai vertinant kaštų ir naudos santykį. Todėl naujoji tvarka turėtų tapti įrankiu, padedančiu pasiekti, kad kuo daugiau pridėtinę terapinę vertę turinčių vaistų būtų kompensuojama“, – sako pacientų organizacijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė.
 
Nustatys kaštų lubas
Inicijuoti diskusiją paskatino siekis atkreipti dėmesį į STV modelyje numatytus vaistų, kurie skirti onkologinėms ir retoms ligoms gydyti, vertinimo kriterijus bei kylančias grėsmes jų prieinamumui Lietuvoje. Išimtinai šių vaistų atveju yra reikalaujama ilgai trunkančių ir neretai sunkiai įgyvendinamų išgyvenamumo tyrimo rezultatų, atsisakoma vertinti kitus pacientui svarbius parametrus.
Prof., med. dr. Laimono Griškevičiaus teigimu, jau daugiau kaip dešimt metų Lietuvoje galiojanti vaistinių preparatų kompensavimo tvarka diskriminuoja labiausiai pažeidžiamus onkologinėmis ligomis sergančius pacientus, o naujoji tvarka situaciją dar labiau apsunkins.

„Naujasis sveikatos technologijų vertinimo modelis, nustatydamas kaštų lubas, sudaro papildomas ir dažniausiai neįveikiamas kliūtis onkologinių vaistų kompensavimui. Griežtos „viskas arba nieko“ tvarkos jau atsisakyta kitose Europos valstybėse, todėl pacientų labui sveikatos apsaugos ministras turėtų pasitelkti lanksčius ir specialistų ne kartą siūlytus inovayvius vaistų kompensavimo būdus onkologinių vaistų prieinamumui gerinti“, – sako prof., med. dr. Laimonas Griškevičius.

 
Su tam tikromis išlygomis
„Nauja tvarka bus tvari tik tuomet, jei bus užtikrintas dialogas ir efektyvus pacientų bei sveikatos priežiūros specialistų organizacijų įsitraukimas į vaisto vertinimo procesą. Kartu siekiame, kad vertinimo sistema būtų lankstesnė – tai užtikrintų naujų inovatyvių vaistų prieinamumą Lietuvos pacientams ir leistų laiku valdyti ligą“, – sako IFPA direktorė Agnė Gaižauskienė.
Pagrindinė vaistinių preparatų terapinės vertės nustatymo problema yra ta, kad vienas labiausiai lemiančių rodiklių yra bendras išgyvenamumas. Tiriant naujus onkologinius vaistus, gauti bendro išgyvenamumo duomenis yra labai sunku, todėl LAWG vadovė Rūta Pumputienė rekomenduoja imti pavyzdį iš užsienio šalių, radusių kitų kompleksinių sprendimų, padedančių palengvinti naujų vaistų kompensavimą.

„Kol skirtingose šalyse vyksta diskusijos ir yra tobulinami sveikatos technologijų vertinimo modeliai, nauji vaistiniai preparatai kitose šalyse nelengvai, dažniausiai su tam tikromis išlygomis, tačiau skinasi kelią į kompensuojamų vaistų sąrašus, atsižvelgiant ne į bendro išgyvenamumo rodiklius, o į laikotarpį, per kurį onkologinė liga neprogresuoja. Reikėtų ir mums atkreipti dėmesį į tų šalių gerąją patirtį ir pritaikyti ją Lietuvoje. Mums visiems svarbiausia turėtų būti sprendimų paieška, kuri leistų padėti gydymo laukiantiems sergantiems Lietuvos pacientams“, – sako R.Pumputienė.

 
Pozicija
Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie LR Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos technologijų vertinimo skyriaus specialistė MD Eglė Karinauskė: 

- Nuo liepos įsigalios nauja vaistų vertinimo tvarka, kuri susidės iš terapinio vertinimo, kuris vyksta ir šiuo metu, bei farmakoekonominio vertinimo.
Numatomi šiuo metu galiojančios vertinimo tvarkos pakeitimai, kadangi pastebėta, kad bendras balų skaičius (susidedantis iš farmakologinio naujoviškumo ir terapinės naudos vertinimo) dažnai neparodo realios situacijos. Dėl šių priežasčių planuojama atsisakyti farmakologinio naujoviškumo vertinimo, susikoncentruojant į suteikiamą vaistinio preparato terapinę naudą pacientų sveikatai, kad pacientams būtų prieinami efektyviausi vaistiniai preparatai. Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad ligų grupės neturėtų būti išskirtos, nes kiekvienas pacientas yra vienodai svarbus, todėl skirtumų tarp vertinimų nėra numatyta. Pagrindinis siekis yra, kad efektyvūs vaistai pacientams turi būti prieinami ir kompensuojami. Baimės, kad pasikeitus vaistų vertinimo tvarkai, vieni ar kiti vaistai pacientams taps neprieinami, yra absoliučiai nepagrįstos. 
 
Siekiant padidinti vaistinių preparatų prieinamumą ir kompensuoti kuo didesnį kiekį naudingų vaistų, farmakoekonominis vertinimas įvertins ar naujas vaistas ekonomiškai naudingas ir kiek kainuoja jo sukuriama nauda. Nauda bus matuojama naujo vaisto sukurtais papildomais kokybiškais gyvenimo metais (angl. – Quality Adjusted Life Years). Šie rezultatai bus teikiami vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisijos nariams, kurie atsižvelgę į gautus rezultatus galės priimti kokybiškesnį ir labiau informuotą sprendimą.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris