Kalio jodidas - tik „tikriems“ vilniečiams

Giedrė Montvilaitė
2020-11-16
Dabar nuėjus į vaistinę Vilniuje tenka ilgokai pastovėti eilėje. Vilniečiams čia nemokamai dalinamos jodo tabletės. Vaistininkė atsidūsta: „Atrodo, visi susizgribo kone paskutinę dieną“. Deja, ne visi. Vilniuje studijuojantys ar dirbantys, tačiau gyvenamosios vietos čia nedeklaravusieji tokios privilegijos neturi.
Kalio jodidas - tik „tikriems“ vilniečiams
Jaunimo organizacijos siekia, kad kalio jodidas būtų nemokamai dalijamas ir sostinėje studijuojantiems, bet čia gyvenamosios vietos nedeklaravusiems žmonėms.

Susirūpino jaunimas
Į šią problemą dėmesį atkreipė Vilniaus jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ (VJOSAS) pirmininkas Vidmantas Mitkus. VJOSAS kartu su Vilniaus universiteto studentų atstovybe ir Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA) kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ir į Vilniaus miesto savivaldybę. Organizacijų atstovai susirūpinę dėl Vilniaus savivaldybės teritorijoje gyvenančių jaunų žmonių (studentų, moksleivių, dirbančių asmenų), kurie neturi galimybės gauti šią apsaugos priemonę.
 

Jaunimo organizacijos kreipimesi pabrėžė jaunų asmenų jautrumą piniginiu atžvilgiu. Jų finansiniai ištekliai dažnu atveju yra riboti, todėl juos yra linkę paskirstyti tik šiuo metu būtiniems pirkiniams įsigyti. Iš anksto negavus šio preparato, nelaimės Astravo atominėje elektrinėje atveju jo nusipirkti gali būti itin sudėtinga. 
Kaip pastebi LiMSA prezidentė Aurelija Martinonytė, ankstesniame Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakyme, skelbtame liepos mėnesį, buvo minima šiuo metu jaunimo organizacijų siekiama išlyga dalinti tabletes ir tiems, kurie sostinėje gyvena studijų tikslais. Tiesa, vėlesniame įsakyme to nebeliko.
 
Savivaldybė tarė NE
Kreipimąsi pateikę dar lapkričio trečiąją, iš SAM jaunimo organizacijos reakcijos nesulaukė. O Vilniaus miesto savivaldybė į raginimus pakeisti jodo tablečių išdavimo tvarką atsakė neigiamai.
Iš valdžios institucijų sulaukę abejingumo, kreipimosi autoriai nurimti nežada. „Toliau aiškinamės situaciją. Tikimės, atsakymas kol kas nėra galutinis. Suprantame, kad apsistojusieji Vilniuje ilgesniam laikui turėtų ir deklaruoti čia gyvenamąją vietą, tačiau sveikatos klausimas šiuo kontekstu turi būti svarbesnis už formalumus“, - komentuoja A.Martinonytė.


 
Tarp kitko
Kalio jodido tablečių dalinimą vaistinėse vilniečiams planuojama pratęsti dar mėnesiui, sako sostinės mero atstovė spaudai Ieva Dirmaitė.
„Tiems, kurie nespės (atsiimti tablečių – BNS), tikrai galvojame sprendimus, ko gero, tą receptą pratęsime dar mėnesiui“, – LRT radijui penktadienį sakė ji.
Kalio jodido tabletes Vilniuje šiuo metu atsiimti galima iki lapkričio 17 dienos.
I.Dirmaitės teigimu, tą jau padarė apie 40 proc. sostinės gyventojų.
Pasak mero atstovės, jodo tabletės taip pat bus išduodamos ir naujai savo gyvenamąją vietą Vilniuje deklaravusiems žmonėms.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris