Vilniaus oro uoste medikai pasitinka keleivį, sergantį užkrečiamąja liga

Ignas Jačauskas Augustas Stankevičius, BNS
2020-02-06
Medikai, sureagavę į kolegų iš privačios klinikos informaciją, Vilniaus oro uoste pasitinka keleivį iš Varšuvos, kuris, įtariama, gali sirgti užkrečiama liga, tačiau neturi duomenų, kad jis galėtų būti užsikrėtęs koronavirusu.
Vilniaus oro uoste medikai pasitinka keleivį, sergantį užkrečiamąja liga

Medikai Vilniaus oro uoste pasitinka keleivį iš Varšuvos, kuris, įtariama, gali sirgti užkrečiama liga, tačiau neturi duomenų, kad jis galėtų būti užsikrėtęs koronavirusu.
 
Asmuo keliavo iš JAV, teigia institucijų atstovai. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė BNS sakė, kad specialistai pasitinka Lietuvos pilietį, ketvirtadienio popietę atvykusį lėktuvu iš Varšuvos.
„Yra iškviesti medikai, kurie ir spręs, kokias priemones reikia taikyti, kur jį reikia gydyti, kur gabenti. Įtariame, kad tai per orą plintanti užkrečiamoji liga, bet tikrai jokiu būdu neįtariame koronaviruso“, – BNS sakė R. Lingienė.
Ji teigė, kad informacija apie sergantį keleivį gauta iš privačios medicinos įstaigos Lietuvoje – medikams skambino pats keleivis, su juo telefonu bendravo ir NVSC atstovai.
„Pagal tai, iš kur jis keliauja, kokie yra simptomai, mes neįtariame to, ko visi bijo“, – pabrėžė specialistė.
Ji teigia, kad informacija buvo perduota ir Varšuvos atsakingoms institucijoms, bet „jau buvo vėloka keleivį sulaikyti“.
 
Lietuvos oro uostų (LOU) atstovas spaudai Marius Zelenius BNS patvirtino, kad Vilniaus oro uoste yra atvykusi greitosios medicinos pagalbos tarnyba, Visuomenės sveikatos centro specialistai. Jie, pasak LOU atstovo, jei jau įlipę į lėktuvą, bendrauja su keleiviais ir galimai užsikrėtusiu asmeniu.

„Jis turėtų ne už ilgo būti išvežtas į gydymo įstaigą, iki dešimt žmonių, lėktuve buvusių arčiausiai to keleivio, konsultacijoms bus vežami į oro uosto gaisrinės garažą, o likusieji keleiviai bus išleisti iš oro uosto“, – sakė M.Zelenius. 
Pasak jo, informacija gauta, kol lėktuvas buvo ore. 
 
„Dabar aktyvuotas ekstremalių situacijų valdymo centras, iš principo situacijos valdymą perima Visuomenės sveikatos centro specialistai. Vadovausimės jų nurodymais, kaip toliau elgtis“, – sakė jis.
Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė BNS sakė, kad artimiausiu metu keleiviui bus atlikti tyrimai dėl įtariamo viruso. Anot jos, vyras per Varšuvos oro uostą keliavo iš Jungtinių Valstijų.
„Kol kas atvejis su koronaviruso infekcija nėra siejamas“, – pabrėžė L.Bušinskaitė.
Prieš mėnesį Kinijos mieste Uhane kilęs naujo koronaviruso protrūkis Kinijoje iki ketvirtadienio jau pareikalavo 563 aukų, oficialus užsikrėtusiųjų skaičius artėja prie 30 tūkstančių. Virusas registruojamas ir kitose Azijos, Europos šalyse, JAV.
Baiminantis galimo protrūkio, Lietuvos institucijos ėmėsi papildomų atsargumo priemonių, trijuose oro uostuose bei Klaipėdos jūrų uoste budi NVSC pareigūnai.
Sveikatos apsaugos ekspertai pabrėžia, kad mirtingum as nuo naujojo viruso 2019-nCoV yra apie 2 proc. – daug mažesnis nei nuo SARS, kuris prieš 17 metų pražudydavo maždaug 10 proc. juo užsikrėtusių žmonių.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris