Va­do­vų ka­den­ci­jos – prieš­nuo­dis mo­bin­gui

Vytis Laukinaitis
2021-05-20
Mo­bin­gas – skaus­min­ga ir ne­ma­lo­ni te­ma. Ta­čiau vien dėl to jos veng­ti, ar­ba ap­si­mes­ti, kad šios pro­ble­mos nė­ra, bū­tų ne­tei­sin­ga. Rei­kia iš­girs­ti, keis­tis ir iš­gy­ven­din­ti šią pro­ble­mą, su ku­ria su­si­du­ria­ma ne vien svei­ka­tos sis­te­mos įstai­go­se, ma­no Klai­pė­dos jū­ri­nin­kų li­go­ni­nės di­rek­to­rius prof. dr. Jo­nas Są­ly­ga, pa­klaus­tas, ar jų gy­dy­mo įstai­go­je pa­žįs­ta­mas mo­bin­gas.
Va­do­vų ka­den­ci­jos – prieš­nuo­dis mo­bin­gui
„Manau, kad mobingas – dar sovietinių laikų palikimas, akivaizdus „viršininkavimo“ pavyzdys – yra visos visuomenės problema, kuri aktuali ne vien sveikatos sektoriuje“, - sako Klaipėdos jūrininkų ligo-ninės direktorius prof. dr. Jonas Sąlyga.

- Sa­ky­čiau ne­tie­są teig­da­mas, kad Klai­pė­dos jū­ri­nin­kų li­go­ni­nė­je mo­bin­go nė­ra. Prieš ke­le­tą me­tų te­ko vie­no sky­riaus ve­dė­ją at­leis­ti iš pa­rei­gų dėl mo­bin­go, šiuo me­tu, pa­si­tel­kę me­di­ci­nos au­di­tą ir li­go­ni­nės Me­di­ci­nos eti­kos ko­mi­si­ją, svars­to­me ga­li­mo mo­bin­go at­ve­jį ki­ta­me sky­riu­je, – sa­ko di­rek­to­rius.
 

- Tad mo­bin­go te­ma jums ži­no­ma ir ne­sie­tu­mė­te jos su pas­ta­rai­siais me­tais, kai pan­de­mi­nė si­tu­a­ci­ja ir ka­ran­ti­nas, spe­cia­lis­tų tei­gi­mu, tu­rė­jo nei­gia­mos įta­kos žmo­nių psi­chi­kos svei­ka­tai ir tar­pu­sa­vio san­ty­kiams?
- Tie­sio­giai mo­bin­go su pan­de­mi­ja ne­sie­čiau. Pan­de­mi­jos me­tu pa­ste­bė­jau, kad į svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gą daž­niau pa­ten­ka už­leis­ti pa­cien­tai, tu­rin­tys dau­gy­bę ša­lu­ti­nių su­sir­gi­mų, jie tam­pa ir la­biau pa­žei­džia­mi. Jų svei­ka­ta ir gy­vy­bė pa­ti­ki­ma svei­ka­tos prie­žiū­ros spe­cia­lis­tams. Kaip tik tuo me­tu pri­va­lo­me dar la­biau su­si­telk­ti, už­tik­rin­ti tei­gia­mą psi­cho­lo­gi­nę at­mo­sfe­rą ir ne­da­ry­ti klai­dų, nes me­di­kų klai­dos kai­nuo­ja bran­giai, o klai­dos naš­ta daž­niau­siai už­gu­la di­de­liu nei­gia­mu psi­cho­lo­gi­niu krū­viu. Ta­čiau tai tik­rai ne­pa­nei­gia emo­ci­nio skaus­mo ar pyk­čio, ku­rį jau­čia ar­ti­muo­sius pra­ra­dę ar ža­lą pa­ty­rę žmo­nės. Pa­ban­dy­ki­te įsi­vaiz­duo­ti, ką to­kio­je si­tu­a­ci­jo­je tu­ri jaus­ti me­di­kas – ne­re­tai kal­tin­da­mas sa­ve, pa­ti­ria be­vil­tiš­ku­mo, be­jė­giš­ku­mo jaus­mą, kaip tik tuo me­tu jį rei­kia pa­lai­ky­ti.
 
- Kaip ma­no­te, kiek įta­kos ge­ram mik­ro­kli­ma­tui vie­na­me sky­riu­je ga­li tu­rė­ti įstai­gos va­do­vas?
- Nie­kam ne­ky­la abe­jo­nių, kad įstai­go­je va­do­vas at­sa­ko už vis­ką. Va­do­vui skun­džia­mas ne­tin­ka­mas dar­buo­to­jų el­ge­sys ar dar­bas, o jis pri­va­lo im­tis prie­mo­nių, kad įstai­ga veik­tų tin­ka­mai, pri­im­ti sa­va­lai­kius, ta­čiau kai ka­da ne vi­siems pa­tin­kan­čius spren­di­mus. Mo­bin­go už­kar­dy­mas va­do­vui yra vie­na su­dė­tin­giau­sių už­duo­čių. Rei­kia at­sar­gaus ir kū­ry­biš­ko vi­sa­pu­siš­ko ver­ti­ni­mo. Ki­ta pro­ble­ma – vi­du­ri­nės gran­dies va­do­vų, sky­rių ve­dė­jų, vy­res­nių­jų slau­gy­to­jų el­ge­sys. Bū­tent šie va­do­vai daž­niau­siai tie­sio­giai ben­drau­ja su dar­buo­to­jais ko­lek­ty­ve. Bū­tent šio­je gran­dy­je daž­niau­siai ir ga­li at­si­ras­ti įtam­pų ar psi­cho­lo­gi­nio spau­di­mo ap­raiš­kų. Šią pro­ble­mą tu­rė­tų pa­dė­ti spręs­ti svars­to­mos tre­jų ar pen­ke­rių me­tų ka­den­ci­jos ne tik aukš­čiau­sio ly­gio va­do­vams, bet ir de­par­ta­men­tų ar sky­rių ve­dė­jams. Ma­nau, kad sky­rių ir pa­da­li­nių ve­dė­jai ir vy­res­nio­sios slau­gy­to­jos pri­va­lo nuo­la­tos to­bu­lin­tis va­dy­bos sri­ty­je, iš­klau­sy­ti va­dy­bos kur­sus bent kar­tą per tre­jus me­tus. Ma­nau kon­kur­sai ska­tins vi­du­ri­nės gran­dies va­do­vus pa­si­temp­ti ir dė­me­sin­giau ben­drau­ti su ko­lek­ty­vu, ži­nant, kad pa­si­bai­gus ka­den­ci­jai į jo vie­tą ga­li at­ke­liau­ti ki­tas, la­biau ko­lek­ty­vo pa­si­ti­kė­ji­mo ver­tas va­do­vas. Va­do­vau­ti sky­riaus ar pa­da­li­nio dar­buo­to­jams tu­ri ne tik va­dy­bi­nių ge­bė­ji­mų tu­rin­tys, bet ir aukš­tu emo­ci­niu in­te­lek­tu pa­si­žy­min­tys me­di­kai. Ma­nau, kad dar­buo­to­jai dar­bo me­tu bet ku­riuo lai­ku tu­rė­tų pa­tek­ti pas įstai­gos va­do­vą iš­sa­ky­da­mi pro­ble­mas su­sie­tas su ga­li­mu mo­bin­gu dar­be – va­do­vo jie ne­tu­ri bi­jo­ti.
 
- Mi­nė­jo­te, kad ti­ria­te ga­li­mus mo­bin­go at­ve­jus li­go­ni­nė­je. Ko­kių dar prie­mo­nių rei­kė­tų, kad dar­buo­to­jai jaus­tų­si sau­giau ir psi­cho­lo­giš­kai kom­for­ta­bi­liau?
- Mo­bin­gas šiuo me­tu įstai­go­je yra pa­grin­di­nė ri­zi­kos val­dy­mo ir ver­ti­ni­mo sri­tis. Ma­nau, kad svar­bus šios pro­ble­mos spren­di­mo niu­an­sas yra sa­va­lai­kė psi­cho­lo­gi­nė pa­gal­ba dar­buo­to­jams. Pa­ti me­di­ko pro­fe­si­ja yra su­si­ju­si su di­des­niu ga­li­mu nei­gia­mu emo­ci­niu, taip pat dar­bo krū­viu. Dėl di­de­lės at­sa­ko­my­bės pa­ti­ria­ma įtam­pa. To­dėl psi­cho­lo­gi­nė pa­gal­ba tu­rė­tų bū­ti pri­ei­na­ma vi­siems ko­lek­ty­vo na­riams. Nuo bir­že­lio mūsų įstai­gos dar­buo­to­jai tokią galimybę turės - į spe­cia­lis­tą ga­lės kreip­tis bet ku­ris li­go­ni­nės ar jos pa­da­li­nių dar­buo­to­jas. Ku­ria­me sis­te­mą, kad žmo­nės jaus­tų­si sau­gūs, ga­ran­tuo­ja­mas vi­siš­kas ano­ni­miš­ku­mas. Ar­ti­miau­siu me­tu at­lik­si­me taip pat ano­ni­mi­nį dar­buo­to­jų an­ke­ta­vi­mą ga­li­mo mo­bin­go klau­si­mais, o iš­ana­li­za­vę an­ke­tų duo­me­nis, imsimės pre­ven­ci­nių veiks­mų. Tu­ri­me ži­no­ti, ko­kia pa­dė­tis mū­sų ko­lek­ty­ve. Ne­tin­ka­mas el­ge­sys tarp ko­le­gų ne­tu­ri bū­ti to­le­ruo­ja­mas. Kol bus ap­lin­ki­nių bai­mė ir „gal­vos ki­ši­mas į smė­lį“ ma­tant, kad ko­le­ga yra sa­vo­tiš­kai te­ro­ri­zuo­ja­mas, nie­kas ne­si­keis. Šiais lai­kais tik­rai ne­be­ga­li­ma bi­jo­ti. Ma­nau, kad mo­bin­gas – dar so­vie­ti­nių lai­kų pa­li­ki­mas, aki­vaiz­dus „vir­ši­nin­ka­vi­mo“ pa­vyz­dys – yra vi­sos vi­suo­me­nės pro­ble­ma, ku­ri ak­tu­a­li ne vien svei­ka­tos sek­to­riu­je. Kiek­vie­nas di­des­nis ar ma­žes­nis va­do­vas tu­rė­tų pra­dė­ti nuo sa­vęs ir pa­ban­dy­ti sa­ve įsi­vaiz­duo­ti dar­buo­to­jo vie­to­je.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
      Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

      Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

      „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Senatvinės demencijos palydovė – agresija

      Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris