Teismas anuliavo įtarimų sukėlusį konkursą

Evelina Machova
2019-04-26
Gydymo įstaigų vadovų konkursai, nesvarbu ar didmiestyje, ar regione vis pateikia siurprizų. Nors dažnai girdime, kad kuo jau kuo, o gydymo įstaigos vadovu tikrai neapsimoka būti (atsakomybė - milžiniška, o alga - kaip čia pasakius...), vis dėlto žvelgiant į po konkursų sekančius teismų maratonus, panašu, jog postai šie patrauklūs.
Teismas anuliavo įtarimų sukėlusį konkursą

Tuk, tuk... Policija
Iš karto po Velykų į Radviliškio ligoninės vadovo Vaido Smalinsko kabineto duris pasibeldė policija. Jam kaip ir Radviliškio rajono merui Antanui Čepononiui mesti kaltinimai, jog jie atsisako vykdyti teismo sprendimą, kuris buvo priimtas balandžio 19 dieną. Pagal įsigaliojusią nutartį, ligoninės vadovas jau kitą dieną turėjo apleisti savo pareigas. Policiją V.Smalinskui iškvietė žurnalistu prisistatantis Marius Aleksiūnas, tikinantis, jog Radviliškyje tvarkos maža, tiksliau, viskas vienomis mero rankomis valdoma, į vadovaujamus postus „įtaisomi“ jo bičiuliai. Pasak Mariaus, Radviliškyje panašu, jog įstatymai negalioja. Bet apie viską nuo pradžių.
 
Truputis priešistorės

Pernai įvyko konkursas Radviliškio ligoninės direktoriaus postui užimti, pasibaigus Danutės Povelauskienės, kuri įstaigai vadovavo 15 metų, kadencijai. Į šį postą kandidatavo trys asmenys. Laimėtojas buvo išrinktas, tačiau kova nesibaigė – teismas aiškinosi, ar laimėtojas atitinka konkurso keliamus reikalavimus, ar nebuvo pažeista konkurso tvarka. Konkurse dalyvavo buvusi direktorė Danutė Povelauskienė, jos pavaduotoja Kristina Vyšniauskienė ir tarybos narys, ilgametis „Sodros“ Radviliškio skyriaus darbuotojas bei buvęs jos vadovas Vaidas Smalinskas. Konkursą laimėjo V.Smalinskas. Visuomenėje kilo diskusijų, ar postas tik nebus dirbtinai perleistas taryboje valdančiuosius konservatorius palaikančiam ir pagal šios partijos sąrašą į tarybą patekusiam asmeniui. D.Povelauskienė apskundė konkursą teismui. Pirmoji instancija V.Smalinskui nebuvo palanki. Balandžio 19 d. Apeliacinis teismas pripažino pirmos instancijos teismo sprendimą. Vadinasi, būtina anuliuoti konkurso rezultatus ir skelbti naują konkursą.
 
Skelbs naują konkursą

„Neturime kito pasirinkimo, tik skelbti naują konkursą“, - sako Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis.


Tiesa, paklaustas, ar sulaukia daug pretendentų į gydymo įstaigų vadovų postus, meras žodžių į vatą nevynioja. „Radviliškio rajono priminės sveikatos priežiūros centro vadovo konkursą skelbėme tris ar keturis kartus. Kodėl tiek daug? Nes norinčiųjų neatsirado, nesulaukėme nė vienos kandidatūros. Vėliau kandidatūrą pateikė dabartinė vadovė. Atvyko iš Panevėžio. Kaip bus su ligoninės vadovo konkursu, sunku pasakyti, bet neturime ko laukti, reikia skelbti. Kaip bus nežinau“, - sako A.Čepononis. Dabartinis ligoninės vadovas V.Smalinskas ligoninei vadovauja 8 mėnesius. Į klausimą, ar dalyvaus konkurse, o gal jau atsikando direktoriaus duonos, vyras atsako, jog darbas jam labai įdomus ir naujai skelbiamame konkurse tikrai dalyvaus.


„Taip, man tai buvo naujas iššūkis, bet man patinka eiti ten, kur sudėtinga. Esu ekonomistas, turiu ir teisinį išsilavinimą, dvidešimt metų dirbau Valstybiniame socialiniame draudime. Ligoninėje yra gerų dalykų, bet yra ir ką pataisyti, kas iš šono visai kitaip atrodo. Per tuos aštuonis mėnesius kai ką pavyko padaryti, pavyzdžiui, sureguliuoti finansinius srautus. Buvo nemaži kreditoriniai įsiskolinimai, spaudė bankas. Bet metus baigėme pelningai, sutartis vykdėme, pagal traumatologinių ortopedinių operacijų mastą esame veikiausiai ketvirti Lietuvoje, ruošiamės atidaryti uždarytą Vaikų ligų skyrių“, - vardija V.Smalinskas.


Kodėl netinka?
Meras tikina, kad jam svarbus rezultatas. Jei jis teigiamas, vadinasi, viskas gerai. O ginčas dėl vadovo, laimėjusio konkursą, prasidėjo todėl, kad sveikatos apsaugos ministro įsakyme iki pernai metų gegužės 10 d. buvo reikalavimas, kad gydymo įstaigų vadovų konkurse dalyvaujantys asmenys privalo turėti trejų metų vadovavimo patirtį sveikatos apsaugos arba socialinių paslaugų sistemoje. V.Smalinksas gi teigia, jog buvo pateikti bent keli kabliukai, tačiau būtent pastarojo nepavyko apginti. „Sodroje dirbau du dešimtmečius, tačiau teismas išaiškino, jog socialinis draudimas nėra socialinė paslauga. Nors konsultavausi ir su profesoriais, kurie tikino priešingai, bet toks teismo sprendimas. Dabar šis reikalavimas ministro įsakymu panaikintas. Taigi mano kompetencija leidžia be trikdžių dalyvauti konkurse“, - sako V.Smalinskas.
O kaip su tom draugystėm ir savų protegavimu? „Klausiate, ar pažįstu merą? Aišku, vienu metu kartu dirbome „Sodroje“. Žinote, Radviliškis - ne pats didžiausias miestas. Gali būti, kad iš matymo vieni kitus pažįstame. Žinoma, tos kalbos nemalonios, pikta. Bet turime čia tokį pilietį, kuris nevaldomas. Tiesiog prisitaikėme prie jo“, - sako V.Smalinskas.
Meras taip pat sako į tokias kalbas dėmesio nekreipiantis, nes, pagal skundus vis rašančio piliečio teigimus, galima pagalvoti, kad visi radviliškiečiai yra mero giminės. „Kalbėti galima ką tik nori, man tai visai nesvarbu. Šiuo metu man svarbiausia, kad atsirastų žmogus, kuris norėtų dalyvauti ligoninės vadovo konkurse“, - tikina meras.


Jei nesulauktų vadovo 
„Oi, blogai būtų. Nes ligoninė nemaža, tiesa, finansine prasme buvo gana stipriai „nuvaryta“. Dabar naujasis vadovas, kuris dar nė metų nedirba, sutvarkė finansinius srautus, atlyginimai nebevėluoja. Žmogus tiesiog mato viziją, kaip reikia tvarkytis, ir ne tik mediciniškai, bet vadybiškai, ekonomiškai; supranta, kaip valdyti didelę įstaigą. Jei neklystu, ligoninė dirba apie penkis šimtus žmonių. Aš visada patenkintas rezultatu: jei jis teigiamas, man daugiau nieko ir nereikia. Jei personalas su nauju vadovu randa bendrą kalbą, man vertinti darbą kitaip būtų net ir nepadoru“, - sako A.Čepononis.
Savo ruožtu M.Aleksiūnas tikina, kad jau ir taip aišku, kas laimės naująjį ligoninės vadovo konkursą – dabartinis jos direktorius. Mat visiems aišku, kaip postai Radviliškyje dalijami. A.Čepononis Radviliškio meru yra jau penktą kadenciją, o, anot Mariaus, ankstesnė vadovė Danutė Povelauskienė nebuvo jo mėgstama, mat nenorėjo šokti pagal mero dūdelę.


Komentaras
Buvusi Radviliškio ligoninės direktorė Danutė Povelauskienė:


- Į teismą kreipiausi, nes norėjau teisybės. Ar dalyvausiu naujai skelbiamame konkurse? Manau, kad ne, man užteks. Aš jaučiu mero nusistatymą prieš mane ir penkiolika metų, kol vadovavau ligoninei, su juo alkūnėmis ginčijausi. Esu pensinio amžiaus, dirbu „Sodroje“. Dar labai norėčiau, kad man leistų dirbti pagal specialybę su vaikais, turinčiais raidos sutrikimų. Bet vis neleidžiama. Jei nebūčiau kreipusis į teismą ir viską palikus taip, kaip yra, gal viskas būtų paprasčiau? Meras tvarkosi taip, kaip jam patinka. O apie jo darbus, matyt, reikėjo pradėti kalbėti anksčiau. Situacija ligoninėje - tragiška: kolektyvas įbaugintas, vieni kitus skundžia, ko man vadovaujant tikrai nebuvo. Blogai, kad dalis kompetentingų darbuotojų buvo atleisti, vien dėl to kad dirbo su manim. Tai, kad tvarkomasi savaip, įrodo ir faktas, jog įsigaliojus teismo nutarčiai V.Smalinskas vis dar dirba, nors taip neturėtų būti. Matyt, teks kreiptis į antstolius, kad veikla būtų apribota.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris