Su gimtadieniu, Šefe!

Evelina Machova
2019-05-02
Pokalbis prieš ketverius metus.
- Čia mano paskutinė knyga, - sako akademikas Jurgis Brėdikis.
- Nuo pokalbio pradžios kartojate tai. Sugalvojote ką veiksite? Nes nepanašu, kad galėtumėte apsieti be veiklos?
- Gulėsiu po medžiais ir žiūrėsiu į dangų.
-?
- To niekada nedariau. Vis nelikdavo laiko. Bet, taip, dar niekada nebuvo, kad neturėčiau ką veikti. Ką nors susirasiu, tik kol kas dar sunku įsivaizduoti... Viskas vyksta pagal tėkmės dėsnį - svarbu jos negriauti...
Su gimtadieniu, Šefe!
Viename interviu, kalbėdamas apie laimę ir kur jos gauti, akademikas Jurgi Brėdikis sakė: „Daugelis žmonių įprato gyventi ateitimi, tačiau negalima laukti laimės, kol pabaigsite mokslus, vesite, užauginsite vaikus, pasistatysite namą, nusipirksite automobilį ir panašiai. Iš tikrųjų reikia rasti laimę kasdieniame gyvenime, kad ir nedidelę.“

Faktas
Balandžio 30 dieną akademikui, profesoriui Jurgiui Brėdikiui sukako 90-imt.

 
Po šio pokalbio praėjus dvejiems metams akademikas išleido antrą knygos „Kitokiu žvilgsniu“ dalį. Kai po jos paklausiau, kaip su gulėjimu po medžiu, J.Brėdikis sakė, jog iš tikrųjų jis visą gyvenimą rašė knygas - tik mintyse. Dabar jas tiesiog dėlioja popieriuje. Girdėjau, jog rengiasi rašyti dar vieną „Gastrolės su skalpeliu“. Prie jos kūrimo kviečia prisijungti kolegas, mokinius. Tik jaunimas šiek tiek laužosi, sakosi laiko trūksta...
 

Šalia J.Brėdikio žmogus auga

„Mano Šefas. Taip visą gyvenimą vadinu profesorių. Taip kreipiuosi tik į du žmones: akademiką Jurgį Brėdikį ir Londono Karališkojo universiteto profesorių Magdi Yacoub. Tiesa, pastarąjį vadinu profu, kad žmonės nesimaišytų, kiek čia tų šefų“, - sako prof. J.Brėdikio mokinys Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas profesorius Rimantas Benetis.

Akademikas buvo vienas pirmųjų žinomo šalies kardiochirurgo mokytojas. „Man jis - simbolis, koks turėtų būti akademinis žmogus. Jam - devyniasdešimt, bet jis aktyvus, dirbantis, rašantis, kritinio analitinio mąstymo, smalsus. Ir toks jis visą gyvenimą. Visoms naujoms operacijoms labai kruopščiai ruošdavosi. Tarkim, planuoja naują priėjimą prie aritmijos takų ar židinių. Mums jauniems pavesdavo iš patanatomijos atnešti širdį ir visi kartu analizuodavome, kaip vieną ar kitą zoną pasiekti, kaip širdį operuoti. Tokių pamokų man niekur neteko matyti. O mačiau daug ir su pasaulinėmis legendomis dirbau. Bet taip kaip Šefas niekas nedirbo. Reikėjo daug užsispyrimo ir drąsos, nes iki jo niekas tokių metodų netaikydavo“, - pasakoja prof. R.Benetis.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytojas kardiologas prof. Pranas Šerpytis sako, jog kartu su akademiku dirbti jam neteko, tačiau studijuojant Kaune J.Brėdikis buvo jo mokytojas. „Su akademiku daug bendraujame ir kas kartą vis sužinau ką nors naujo. Beje, jis kartu su profesoriumi Aleksandru Laucevičiumi surengė pirmąjį tarptautinį kongresą „Aritmija – Lietuva“ (1993 metais - red. past.). Akademikas turi labai įdomų požiūrį į gyvenimą. Visas jo knygas skaitau su malonumu. Paskutinės - labiau filosofinės, priverčiančios mąstyti. Tai - įvairiapusė asmenybė. Būdamas šalia J.Brėdikio žmogus auga“, - sako prof. P.Šerpytis.


 
Apie gebėjimą atiduoti
Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos doc. Saulius Giedraitis pasakoja, jog jau jo studijų laikais jaunimas itin pagarbiai žvelgdavo į akademiką. Jis gi, nepriklausomai nuo amžiaus, su visais bendravo betarpiškai: kiekvienas jaunas medikas jausdavo jo užuovėją. „Tardavomės su profesoriumi ne tik profesiniais, bet ir buities klausimais, net kaip vaikus iš vieno darželio perkelti į kitą. Visada pasiteiraudavo, kaip sekėsi. Kaip mokytojas buvo reiklus, tačiau ir liberalus, leisdavo dalyvauti net sudėtingose konsultacijose ir operacijose. Tuomet jausdavomės kaip ant sparnų. Jei kam ir sunkiau sekdavosi, viską išsakydavo atvirai, asmeniškai, be jokio viešo smerkimo, prisiimdavo atsakomybę“, – sako doc. S.Giedraitis.

Anot prof. P.Šerpyčio, akademikas – optimistas, gyvenime matantis žymiai daugiau spalvų, subtiliai bendravęs su pacientais – mokėjo su kiekvienu kalbėti, pajuokauti.
„Žavi jo gebėjimas atiduoti. Nepamiršdavo, kurio eilė važiuoti stažuotis į Ameriką pas jo bičiulį kardiologą profesorių Rimgaudą Nemicką. Stengėsi, kad visi pamatytume, patirtume, kaip tai daroma Amerikoje. Atiduodavo kitiems, nors galėjo elgtis priešingai. Jam svarbiausia buvo perduoti patyrimą kitiems. Jam vadovaujant buvo paruošti penki habilituoti daktarai. Nieko negailėjo, visada sakydavo: „Vyrai, dirbkit“,“ – pasakoja doc. S.Giedraitis.

Apie gebėjimą uždegti
Pasak prof. R.Benečio, akademikas labai daug dėmesio skyrė fizinei sveikatai, buvo sportiškas, buriavo. Mėgdavo ir įvairiausių šposų mokiniams iškrėsti. „Prisimenu atsitikimą, kai stebėdamas operaciją staiga suprantu, kad neliečiu kojomis žemės, o po akimirkos stoviu pastatytas ant taburetės. Mano ūgis - metras devyniasdešimt, svoris - apie šimtą... bet profesorius lengvai mane pakėlė ir pastatė ant taburetės. Mėgo jis tokius ekspromtus. Kodėl atsidūriau ant taburetės? Matyt, stovėjau užsižiopsojęs“, - juokiasi kardiochirurgas. 

„Jis labai gražiai su jaunimu bendravo, skatino domėtis naujovėmis, mokė nenusivilti medicina. O labiausia įstrigo tai, kad jis nuolat skatino ieškoti priežasčių, kodėl vyksta taip, o kodėl - anaip. Ragino dalyvauti mokslo būreliuose ir į problemas žvelgti kur kas giliau“, - sako prof. P.Šerpytis. 

„Net ir dabar skaitydamas paskaitas studentams sakau: jei norite išmokti kardiologijos, susipažinti su jos istorija, skaitykite Jurgio Brėdikio knygas“, - sako prof. VUL Santaros klinikų profesorius Pranas Šerpytis.

Doc. S.Giedraitis mini puikią akademiko iškalbą – mokėjo paaiškinti tai, ką daro, ir sudominti. „Pamenu kongrese Maskvoje pristatė puikų pranešimą. Jo pabaigoje parodė skaidrę su skysto azoto, kuriuo juo šaldė papildomus širdies takus, migla Profesorius sako: „Šioje problemoje yra dar labai daug nežinomųjų, kaip ši migla“. Salė plojo atsistojusi. Jis moka uždegti idėja, paskui kurią visi eina“, - sako doc. S.Giedraitis.
„Man labai smagu, kad Šefas darbštus. Puiku pavyzdys: turi sveikatos problemų, bet neverkšlena, nors puikiai supranta pasekmes. Elgiasi didvyriškai! Kitas jau būtų nusiverkęs, o jis laikosi stoiškai. Didžiulė pagarba“, - gražių žodžių Mokytojui negaili prof. R.Benetis.
 


Ir pabaigai
Akademiko mokiniai sako, jog J.Brėdikis išmokė juos mylėti profesiją ir siekti daugiau. Bet turbūt ne tik medikai turi ko iš jo pasimokyti. Viename interviu, kalbėdamas apie laimę ir kur jos gauti, profesorius sakė: „Daugelis žmonių įprato gyventi ateitimi, tačiau negalima laukti laimės, kol pabaigsite mokslus, vesite, užauginsite vaikus, pasistatysite namą, nusipirksite automobilį ir panašiai. Iš tikrųjų reikia rasti laimę kasdieniame gyvenime, kad ir nedidelę.“


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris