„SoftDent“: dabartinis laikas yra tinkamas naujovėms medicinoje

www.lsveikata.lt
2020-12-04
Pandemijos metu vieną didžiausių krūvių patiria gydytojai – tenka dirbti su varginančiomis apsaugos priemonėmis, įtampa veda prie psichologinio perdegimo, o pacientų skaičius ir toliau auga. Informacinių technologijų kūrėjai teigia, kad tokia sudėtinga situacija skatina ieškoti sprendimų, galinčių padėti tiek gydytojui, tiek pacientui. Palanku tai, kad koronaviruso pandemija paskatino pozityviau žvelgti į skaitmeninę sveikatos priežiūrą.
„SoftDent“: dabartinis laikas yra tinkamas naujovėms medicinoje

Kaune įsikūrusios informacinių technologijų kompanijos „SoftDent“ direktorius Rytis Naginevičius sako, kad pandemija yra pilna iššūkių verslui, tačiau kartu sukuria naujas galimybes ir atneša naujovių. Tereikia pažvelgti kūrybiškai ir panaudoti jau esamas technologijas bei kompetencijas.
Per pastaruosius metus kompanija rinkai pristatė keletą naujovių, ypač naudingų tuomet, kai pacientų vizitai pas gydytoją yra apriboti.
 
Telekonsultacijos padeda pasiekti gydytojus
Karantino metu sveikatos priežiūrai nepakeičiamos tapo nuotolinės gydytojų konsultacijos.
Jas įmonė „SoftDent“ pasiūlė gydymo įstaigoms prieš keletą metų, tačiau didžioji dalis klientų aktyviai jomis pradėjo naudotis pavasarį, pirmojo karantino metu, o dabar tai jau tampa įprasta praktika. Nuotolinės vaizdo konsultacijos yra prieinamos per informacinę sistemą Foxus, kuria naudojasi daugiau nei 350 gydymo įstaigų visoje Lietuvoje.
 

„Telekonsultacijos yra alternatyva telefoniniams skambučiams. Atėjus paskirtam laikui gydytojas vieno mygtuko paspaudimu atveria vaizdo konsultacijos langą. Gydytojui nereikia išeiti iš sistemos kurioje jis dirba, viskas yra fiksuojama viename lange. Po skambučio gydytojas gali paprastai užpildyti elektroninius dokumentus ir juos perduoti į e. sveikatą. Be to, teikiant nekompensuojamas konsultacijas, pacientas už paslaugas gali sumokėti elektroniniu būdu e-pacientas.lt platformoje,“- pasakoja projekto vadovė Neringa Maceinienė.
 
Savo ruožtu pacientas prieš telekonsultaciją gauna aktyvią nuorodą į el. paštą ir SMS žinute. Todėl pacientui nebūtina turėti vaizdo kameros ir mikrofono kompiuteryje, yra galimybė naudotis išmaniuoju telefonu.
Gydytojų atsiliepimai apie tokį bendravimo su pacientu būdą taip pat yra teigiami. Jie džiaugiasi, kad gali pacientą pamatyti ir įvertinti nusiskundimus, kurių neįmanoma įvertinti žodinio pokalbio metu.
 
Telemetrija – paciento sveikatos rodiklių sekimas nuotoliniu būdu
Kartu su nuotolinėmis konsultacijomis, aktualus tampa nuotolinis paciento sveikatos rodiklių sekimas. Tai gali būti kūno svorio, temperatūros, kraujospūdžio, cukraus kiekio kraujyje ar, koronaviruso pandemijos metu itin aktualus, deguonies įsisotinimo kraujyje, matavimas.

„Širdies ligomis ar diabetu sergantiems pacientams sveikatos rodiklių sekimas yra itin svarbus. Visi žinome, jog gydytojai rekomenduoja juos sekti ir registruoti. Tačiau kokia nauda iš rodiklių, jei šių duomenų negali matyti ir analizuoti gydytojas? Pastebėjus šią problemą, kilo idėja paciento surinktus sveikatos duomenis automatizuotai perduoti gydytojui į sistemą Foxus“, - aiškina kūrėjai.
 
„SoftDent“ sukurta duomenų perdavimo schema paremta matavimo prietaisų „bendravimu“ bluetooth ryšiu. Iš duomenų kaupimo serverio informacija keliauja į duomenų bazę, iš kurios patenka tiesiai į paciento kortelę. Tai reiškia, jog pacientui tereikia grįžti namo, atlikti matavimus ir rodikliai automatiškai bus nusiųsti gydytojui, kuriuos pastarasis galės analizuoti patogiai pateikiamuose grafikuose.
Didėjantis duomenų kiekis leidžia ne tik imtis prevencinės medicinos, bet ir vis labiau personalizuoti sveikatos priežiūrą.
 
Skaitmeniniu formatu – ir prisirašyti, ir pasirašyti

Jei vis dėlto pacientui tenka apsilankyti gydymo įstaigoje, kompanija siūlo reikalingus dokumentus atvykus į kliniką pasirašyti ne ant popieriaus lapo, o skaitmeniniu formatu – pasinaudojant pasirašymo planšete. Jos ne tik padeda sutaupyti administracinių kaštų, bet ir laiko.

Pasirašymo planšetes jau naudoja daugiau nei dvidešimt gydymo įstaigų. Su kiekviena gydymo įstaiga reikalingų dokumentų formos yra suderinamos atskirai; daugiausia tai prisirašymo prie gydymo įstaigos dokumentai, sutikimai skiepijimui ar invazinėms procedūroms.
Anot kūrėjų, kai kurios gydymo įstaigos domisi planšetėmis ne tik dėl sutaupomo darbo laiko, patogumo pacientui, bet ir dėl kuriamo inovatyvios gydymo įstaigos įvaizdžio.
 
Be to, artimiausiu metu planuojama rinkai pristatyti mobiliąją programėlę Pacientas, per kurią pacientai galės registruotis pas norimą gydytoją išmaniuoju telefonu.

„Mobilusis telefonas kiekvienam yra po ranka ir dažniausiai juo sprendžiame iškilusias problemas. Tikimės, jog nauja mobilioji aplikacija palengvins pacientų patekimą pas gydytoją. Reikšmingas kuriamos programėlės privalumas yra tai, jog paskyrus e-receptą, pacientas į telefoną gaus pranešimą, kokie vaistai jam yra paskirti bei kur juos galima įsigyti“, - sako N. Maceinienė.

Per programėlę pacientas galės užsiregistruoti pas specialistą, matyti savo sveikatos įrašus, apsilankymų istoriją, laboratorinių tyrimų rezultatus.
 
Genetinis tyrimas, kaip ilgalaikė investicija į sveikatą
Nors „SoftDent“ kompanijos pagrindą sudaro informacinių technologinių ir duomenų analizės specialistai, tačiau kompanijoje dirba įvairių sričių žinovai, o tai leidžia plačiau žvelgti į medicinos sektorių. Vienas naujausių įmonės projektų yra Genetinis sveikatos pasas.

Genetiniam sveikatos pasui suformuoti iš paciento yra surenkamas seilių mėginys, tuomet jis yra siunčiamas į laboratoriją genų nuskaitymui. Gavę žmogaus genų seką, ,,SoftDent“ specialistai analizuoja duomenis pagal tarptautines mokslines duomenų bazes, apdorodami didžiulį duomenų kiekį.
 
„Genetiniai duomenys iš esmės leidžia kitaip pažvelgti į žmogaus sveikatą. Galime įvertinti žmogaus polinkį susirgti įvairiomis ligomis, pateikti mitybos ir fizinio aktyvumo rekomendacijas, koreguoti gydymą ar imtis prevencinių priemonių. Koronaviruso pandemija parodė kaip greitai genetikai sureagavo į situaciją ir kaip greitai galime žmonėms suteikti naudingos informacijos“, - sako prie projekto prisidedanti genetikė Aistė Žemaitytė.

Negana to, Genetinio sveikatos paso rezultatai gali būti talpinami sistemoje Foxus. Tuomet dar prieš paskirdamas vaistus gydytojas bus įspėtas, kad konkrečiam pacientui geriau parinkti kitą vaistą ir taip greičiau pasiekti terapinį poveikį ar išvengti nepageidaujamos reakcijos. Tokiu būdu naudos gauna tiek pacientas, tiek gydymo įstaiga, galinti pasididžiuoti, jog pacientus gydo remdamasi naujausiu personalizuotos medicinos principu.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris