Santaros slėnyje pradedamos Vilniaus universiteto Mokslo centro statybos

www.lsveikata.lt
2021-12-03
Lengvas šaltukas, giedra ir saulėta: puikus oras pradėti ką nors naujo ir prasmingo! VU ligoninės Santaros klinikose oficialiai pradėtos modernaus VU Medicinos fakulteto Mokslo centro statybos. Simbolinėje kapsulės įkasimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas, ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai, VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, VU Medicinos fakulteto dekanas prof. Algirdas Utkus, UAB „Eika statyba“ direktorius Almantas Čebanauskas.
Santaros slėnyje pradedamos Vilniaus universiteto Mokslo centro statybos

VU rektorius prof. R. Petrauskas įsitikinęs, kad šis projektas ne tik atveria naujų galimybių, bet yra svarbus ir užsitęsusios koronaviruso pandemijos akistatoje, nes ji parodo, kad specializuoti mokslo ir medicinos centrai turi itin didelę reikšmę: „Šis mokslo centras – labai svarbus infrastruktūrinis projektas, kuris sudaro prielaidas proveržiui sveikatos mokslų srityje ir suteikia visiškai naujų galimybių tarpdalykiniam bendradarbiavimui. Statybos prasideda pandeminiu laikotarpiu, kai naujo žinojimo ir modernių technologijų poreikis kaip niekada akivaizdus.“


 
VU Medicinos fakulteto dekano prof. A. Utkaus teigimu, naujasis mokslo centras bus skirtas ne tik medicinos mokslo fundamentiniams ir klinikiniams tyrimams vykdyti – pokytį pajus daugelis mokslininkų, kuriems smarkiai pagerės infrastruktūrinės darbo sąlygos – atsiras galimybė dirbti su naujausia moksline įranga.
 
„Pagaliau turėsime mokslo centrą, kuriame bus tikslingai tiriamos problemos, susijusios su žmonių sveikata, o tai svarbu ir valstybiniu, ir tarptautiniu lygmeniu. Permainos reikšmingai sustiprins Medicinos fakulteto mokslinę bazę. Todėl tikimės kokybiškos mokslinės produkcijos augimo, užsienio talentų pritraukimo, o tai neabejotinai bus naudinga ne tik VU, bet ir visai Lietuvai. Be to, mokslo centre įvairių pakopų studentai turės galimybę atlikti savo mokslinius darbus – čia vyks ir akademinė veikla“, – naujas galimybes pristato prof. A. Utkus.


 
Apie 19 tūkst. kv. metrų dydžio Mokslo centre veiks Genetinių tyrimų centro, fiziologijos, biochemijos, mikrobiologijos ir laboratorinės medicinos, infekcinių ligų ir dermatovenerologijos, krūtinės ligų, imunologijos ir alergologijos, odontologijos, neurologijos ir neurochirurgijos, širdies ir kraujagyslių, kitų katedrų ir klinikų specializuotos mokslinės laboratorijos, operacinės.



 
Čia taip pat bus perkelta dalis medicinos studijų programų, įkurtas Simuliacijų centras, skirtas praktiniams įgūdžiams lavinti kiek įmanoma priartintoje prie realių darbo sąlygų aplinkoje, veiks konferencijų salės, auditorijos, konsiliumų, pasitarimų ir seminarų kambariai, kabinetai mokslininkams, doktorantams, praktinių užsiėmimų kambariai.


 
Bendra Mokslo centro projekto, apimančio pastato statybas ir aprūpinimą moderniausia moksline įranga, vertė siekia apie 47,1 mln. eurų, iš kurių didžiąją dalį – 33,1 mln. eurų – sudaro Europos regioninės plėtros fondo lėšos.
VU Medicinos fakulteto Mokslo centro projektą tikimasi įgyvendinti iki 2023 m. pabaigos. Pastato statybos darbus vykdo UAB „Eikos statyba“.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

    Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris